اینجا می‌خواهیم یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی اطراف تهران یعنی تنگه واشی را به شما معرفی کنیم. تنگه واشی با دشت‌های سرسبز و آبشار و رودخانه‌های خروشان می‌تواند آخرهفته دل‌پذیری را برای شما رقم زند. این تنگه در منطقه‌ای کوهستانی و ییلاقی قرار گرفته و مقصدی محبوب برای تهرانی‌هاست.


همیشه شنیده‌ایم که اطراف تهران دیدنی‌های بسیاری دارد که مجبور نشویم هر آخر هفته را در راه شمال سپری کنیم. اما شاید تعداد کمی از ما به‌دنبال اسم و ویژگی‌های این اماکن گردشگری رفته‌ایم. به هر حال در هر زمانی می‌توانید زیباترین جاهای دیدنی اطراف تهران یا هر منطقه دیگری را در مجله جاباما پیدا کنید.


از آنجایی که اکثر مردم آخرهفته‌های تابستان را برای رفتن به این مکان انتخاب می‌کنند اگر به دنبال گردش در محلی خلوت و به دور از شلوغی هستید بهتر است وسط هفته را برای سفر خود انتخاب کنید.


آنچه در این مقاله می‌خوانید به شما محل جغرافیایی دقیق تنگه واشی، مدت زمان و مسیر رسیدن به آن، وسایل موردنیتز شما برای رفتن به این محل و همچنین فصل مناسب بازدید از آن را به شما می‌گوید.


تنگه واشی کجاست


برای رفتن به تنگه واشی باید وارد جاده فیروزکوه شوید. ابتدا وارد بزرگراه شهید بابایی شده و سپس به سمت فیروزکوه مسیر خود را ادامه دهید. بعد از طی‌کردن حدود ۱۷ کیلومتر و تقریبا ۲ کیلومتری فیروزکوه، یک جاده فرعی سمت چپ با عنوان تنگه واشی می‌بینید. ۹ کیلومتر بعد به روستایی در میان باغ‌ها و زمین‌های سرسبز و با نشاط می‌رسید. از اینجا تا شروع ماجراجویی شما تنها ۴ کیلومتر راه باقی مانده. بعد از این به پارکینگ تنگه واشی و ابتدای مسیر پیاده روی می‌رسید.


ابتدا باید مسری ۳۰۰ متری را در تنگه واشی طی کنید. بعد به دشت ساواشی می‌رسید و با طی مسیر ۲ کیلومتری پیاده‌روی به تنگه دوم، یعنی تنگه سا می‌رسید. اینجا هم مسیری ۸۰۰ متری را در رودخانه که طی کنید به آبشار ۱۵ متری انتهای مسیر می‌رسد.


پس اگر این راه را از تهران تا اینجا طی کرده‌اید تا انتهای مسیر بروید و از طبیعت بی‌نظیر آبشار لذت ببرید.


از تهران تا تنگه واشی چقدر راه است؟


مسیری که در بالا توضیح داده شد حدود ۲ ساعت طول می‌کشد. تنگه واشی در روستای جلیزبند قرار گرفته. روستایی سرسبز و خوش آب و هوا. رودخانه‌های خروشان و چشمه‌های آب شیرین در این روستا آن را به منطقه‌ای ییلاقی  تبدیل کرده‌اند که مقصد بسیاری از تهرانی‌ها برای گذراندن آخر هفته است. سوغاتی این روستا دوغ پنج گیاه و گیاهان معطر است که با مراجعه به محلی‌های روستا می‌توانید تهیه کنید.  لواشک و رب‌های ترش را هم از قلم نیندازید که نمی‌توان از آن گذشت. همچنین یکی از ویژگی‌های این روستا وجود گیاه باریچه است که مصارف دارویی و صنعتی دارد. اما حواستان باشد که برای چیدن این گیاه باید مجوز داشته باشید. درغیر این صورت مورد پیگرد قانونی قرار می‌گیرید.



مناسب ترین زمان برای رفتن به تنگه واشی


اما چرا تابستان بهترین فصل برای رفتن به تنگه واشی است؟


در واقع در این منطقه دو تنگه وجود دارند که بین این دو دشتی به طول حدود ۲ کیلومتر وجود دارد.


در تمام طول مسیر پیاده‌روی که از ابتدای تنگه واشی شروع و به آبشار ۱۵ متری ختم می‌شود، اکثر راه را باید در رودخانه‌هایی با آب سرد پیاده روی کنید.


آب و هوای تنگه‌ها هم به لطف وجود صخره‌های رفیع اطراف شان بسیار خوب است. صخره‌ها در واقع مانع از تابش نور مستفیم آفتاب می‌شوند و شما از هوای داغ و سوزان تابستان در امانید.



تابستان تنگه واشی


مسیر تنگه واشی


تنگه اول همان تنگه واشی است که ما این منطقه را با نام آن می‌شناسیم.


برای رسیدن به دشت باید پیاده از این تنگه عبور کنید. رودخانه‌هایی که از کوه‌های ساواشی سرچشمه می‌گیرند از این تنگه عبور می‌کنند.


طول این تنگه حدود ۳۰۰ متر است که با صخره‌های بسیار بلند ۱۰۰ متری محصور شده به همین دلیل آفتاب گاهی به سختی دیده می‌شود و هوای آن همیشه خنک است.


برای طی این مسیر ۳۰۰ متری باید داخل رودخانه پیاده روی کنید.


در فصل تابستان ارتفاع آب رودخانه به قدری پایین می‌آید که فقط تا پایین زانو را خیس می‌کند.


اما جذابیت تنگه در همین موضوع است. راه رفتن در آب‌های سرد رودخانه. حس کردن سنگ‌ریزه‌های کف رودخانه در حالی که دست در دست همراه خود از طبیعت و هوای متعادل لذت می‌برید. حتی در فصل تابستان نیز آب به قدری سرد است که باید کمی بگذرد که به دمای آن عادت کنید.


همان طور که در بالا گفتیم ارتفاع آب در فصل تابستان کم است و خطر غرق شدن وجود ندارد. اما با این حال باید مراقب باشید که قدم‌های خود را روی سنگ‌های بزرگ بگذارید. در طول مسیر دو به دو دست‌های یکدیگر را بگیرید که لیز نخورید.


از جذابیت‌های دیگر طول مسیر مشاهده یک سری آثار باستانی به جا مانده از دوران قاجار است که در ادامه به آن می‌پردازیم.



مسیر تنگه واشی


داستان کتیبه


بعد از طی کردن مسافت کوتاهی از راه در ابتدای مسیر به کتیبه‌ای قدیمی و معروف می‌رسید. کتیبه شکارگاه، یادگاری از دوران فتحعلی شاه قاجار که نزدیک به ۲۰۰ سال در این تفرجگاه دوام پیدا کرده.


ارتفاع و محل قرارگیری کتیبه به گونه‌ای بوده که تا حالا آسیب جدی ندیده. البته پله‌هایی که در کنار کتیبه قرار گرفته‌اند. می‌توانید با بالا رفتن از آنها با یکی از آثار تاریخی این محل عکس یادگاری بگیرید.


جالب است که در واقع طرح و نقش‌هایی که در این کتیبه می‌بینیم تصویر فتحعلی شاه قاجار به همراه پسرانش است که در دشت ساواشی به شکار مشغول‌اند. اینجا فتحعلی شاه توانسته یک آهو را در دشت شکار کند. البته الان که به دشت بروید دیگر خبری از آهو یا حیوان‌های دیگر برای شکار نیست. پس با خیال راحت می‌توانید از پیاده‌روی خود لذت ببرید.


این کتیبه یکی از سه کتیبه معروفی است که به دستور فتحعلی شاه قاجار حجاری شده‌اند.



طرح روی کتیبه


دشت ساواشی


بعد از عبور از تنگه واشی به دشت ساواشی می‌رسید. اینجا دیگر خبری از راه رفتن در آب نیست. دشتی سرسبز و طبیعتی بکر. محلی مناسب که استراحت کنید و خود را برای ادامه مسیر آماده کنید. ممکن است در دشت روستایی‌های محلی را ببینید و با آن‌ها هم صحبت شوید. جالب است بدانید که گویش محلی روستا، گیلکی است. اینجا می‌توانید از گرمای آفتاب لذت ببرید و استراحت کنید. چون بازهم یک پیاده روی طولانی دیگر در رودخانه در انتظار شماست. در انتهای تنگه دوم به آبشار می‌رسید.




طبیعت دشت ساواشی


تنگه سا


اینجا مسیر پیاده‌روی از تنگه واشی طولانی‌تر است. ۸۰۰ متر را در آب راه می‌روید که به آبشار برسید. تفاوت تنگه سا با تنگه واشی در این است که هم عرض مسیر بیشتر است و هم عمق آب کمتر. بنابراین شاید طول مسیر زیاد و ترسناک به نظر بیاید اما شرایط برای راه رفتن راحت تر است. آب و هوای اینجا هم مانند تنگه اول به خاطر وجود صخره‌های بلند خنک است. با راه رفتن در این تنگه انگار در حصار کوه‌های بلند و استوار قرار گرفته‌اید. از آنجایی که ارتفاع صخره‌ها بسیار زیاد است و نزدیک به‌هم هستند، باید آسمان را از میان شکاف‌های بین دو صخره ببینید.


اگر می‌خواهید در جایی در نزدیکی تنگه واشی، یک اقامت دلچسب هم داشته باشید، یکی از انتخاب‌های عالی فیروز کوه است. بهترین اقامتگاه‌ های فیروزکوه را در جاباما می‌توانید رزرو کنید.



آسمان تنگه ساواشی


آبشار ساواشی


با تمام شدن مسیر ۸۰۰ متری تنگه سا شما به مقصد رویایی ابتدای کار رسیدید. آبشاری به ارتفاع ۱۵ متر و همیشه خروشان. صدای فرو ریختن آب آبشار شما را به وجد می‌آورد. به شما تبریک می‌گوید که توانستید این مسیر ۲ ساعته را با تمام سختی‌ها و زیبایی‌‌هایش به اتمام برسانید.


آب آبشار در حوضچه‌ای به ارتفاع حدود یک متر می‌ریزد. شما که تا اینجای کار دل به دریا زده‌اید. به انتهای مسیر هم که رسیده‌اید. پس چرا چنین فرصت بی نظیری را برای آب تنی از دست بدهید؟



آبشار ساواشی


تنگه واشی در زمستان


شاید رفتن به تنگه واشی در فصل زمستان کار هرکسی نباشد. هم به خاطر سرمای بیش از حد آب و هم به خاطر لیز بودن مسیری که باید پیاده‌روی کنید. هر فصلی که بخواهید به تنگه واشی بروید باید حداقل تجهیزاتی با خود به همراه داشته باشید چراکه مسیر طولانی است. اما رفتن به تنگه در فصل زمستان علاوه بر جذابیت‌هایی که دارد سختی‌های ویژه‌ای نیز به همراه دارد. بنابراین باید مطمئن باشید که وسایل مخصوص و پیشرفته کوهنوردی را با خود به همراه داشته باشید. از زیبایی‌های طبیعی که فقط در زمستان می‌توانید ببینید، قندیل‌های بلند و کریستالی است که در طول مسیر هر دو تنگه روی صخره‌ها دیده می‌شود.


شاید با خواندن توضحیات مسیر کمی ترسیده باشید که از پس این کار برنمی‌آیید. یا شاید فکر کنید که تجهیزات بسیار بپیشرفته‌ای لازم دارید که بتوانید به مقصد برسید.


اما این‌طور نیست. تنها با رعایت چند نکته و به همراه داشتن وسیله‌هایی ساده شما هم می‌توانید از این ماجراجویی لذت ببرید. وسایل مورد نیاز را در ادامه آورده‌ایم.




قندیل‌های زمستانه


وسایل مورد نیاز برای رفتن به تنگه واشی


از زمانی که ماشین خود را در پارکینگ روستا می‌گذارید پیاده‌روی شما آغاز می‌شود. بنابراین حواستان باشد که در هیچ بخشی از ادامه مسیر نمی‌توانید به وسایل داخل ماشین دسترسی پیدا کنید. پس از همین حالا به فکر یک کوله پشتی بزرگ باشید که بتواند تمام وسایل مورد نیاز شما در طول مسیر را در خود جا دهد. از آنجایی که احتمال دارد در آب بیفتید و خیس بشوید بهتر است کوله‌تان ضد آب است. اگر چنین کوله‌ای دسترسی ندارید می‌توانید روی کوله‌تان را با پلاستیک بپوشانید تا وسایل‌تان خیس نشوند.





اما چه کفشی برای این مسیر مناسب است؟


معمولا هیچ کدام از ما دلمان نمی‌اید کفش‌های زیبای خود را با راه رفتن در آب خراب کنیم. بنابراین قبل از شروع سفر باید به فکر کفش‌هایی مناسب رودخانه نوردی باشید. اما از کجا؟ اکثر مسافران این تنگه واشی ساکن تهران هستند. این جور چیزها هم که در شهر پیدا نمی‌شوند. اما نگران نباشید. روستایی‌های محل این مشکل را برای شما حل کرده‌اند.


بعد از اینکه به پارکینگ رسیدید می‌توانید از همان جا دمپایی‌های پلاستیکی که دستفروش‌ها به شما می‌فروشند، بخرید و کفش‌های خود را در خودروی خود بگذارید.


سایر وسایل مورد نیازتان وسایلی ساده اما ضروری‌اند. کلاه آفتابی، کرم ضد آفتاب، عینک آفتابی، غذای سبک و آب معدنی وسایلی هستند که هم در دسترس‌اند و هم داشتن‌شان در این سفر الزامی است.


داشتن عصای کوهنوردی در طول مسیر به حفظ تعادل شما کمک می‌کند. اما اگر این یک قلم را نداشتید باز هم می‌توانید این ماجراجویی را آغاز کنید.



رودخانه تنگه واشی


هزینه ورودی


به ورودی روستای جلیز بند که رسیدید از هر خودروی سواری، اتوبوس یا مینی‌بوس و ون هزینه‌ای به عنوان ورودی دریافت می‌شود. این هزینه چندان زیاد و سنگین نیست.



کجا اقامت کنیم؟


نمی‌خواهید به این زودی‌ها به تهران برگردید؟ برای ادامه دادن این سفر یک روزه و تبدیل آن به مسافرتی چند روزه اصلا نگران نباشید. هم خود روستا جاذبه‌های دیگری دارد که شما این چند روز حوصله‌تان سر نرود و هم محل‌های مناسب برای اقامت وجود دارند که خیال شما راحت باشد.


با تمام این توصیفات اگر تصمیم گرفته‌اید که چند روزی از تهران دور باشید باید سری به اقامتگاه‌های بومگردی فیروزکوه بزنید. ما اینجا نام و هزینه تقریبی اجاره را برای شما توضیح می‌دهیم. شما تنها کافی‌ست با رفتن به بخش جست و جوی سایت جاباما و سرچ کردن شهر فیروزکوه اتاق مورد نطرتان را همین الان اجاره کنید.





اما اقامتگاه‌ها کدام اند؟


اقامتگاه بومگردی حاج محمد، اقامتگاه بومگردی متا و مجتمع اقامتی عشایری آرش کمانگیر گزینه‌هایی هستند که می‌توانید برای اقامت انتخاب کنید.


هر کدام از این مکان‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند. با مراجعه به سایت یا اپلیکیشن جاباما و خواندن توضیحات مربوط به هرکدام می‌توانید اقامتگاه مورد نظرتان را رزرو کنید.



اقامت‌گاه حاج محمد


کلام آخر


در پایان باید بگوییم تنگه واشی فرصتی بی‌نظیر است که خاطره و سفر خوشی را برای خود و دوستان‌تان خلق کنید. محلی فوق‌العاده در میان کوه‌های بلند که به شما حس استواری و اطمینان می‌دهند. تلاقی حیرت‌انگیز رودخانه‌ها و دشت‌ها این محل را به جاذبه‌ای گردشگری پرطرفدار تبدیل کرده.


اگر تا کنون تجربه سفر به تنگه واشی را داشته‌اید خاطرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. اگر هم با خواندن این مقاله مشتاق شده‌اید که برای اولین بار این سفر را تجربه کنید، همین حالا وسایل‌تان را آماده کنید. چرا که ما به شما نوید سفری لذت بخش و هیجان‌انگیز را می‌دهیم.