شاید در گذشته اندازه امروز تفاوت اقامتگاه‌ها به چشم نمی‌آمد و خانواده‌هایی که سفر می‌رفتند بسته به بودجه‌ای که داشتند یا در هتل می‌ماندند یا در مسافرخانه. اما حالا که مقدمات سفر رفتن مثل خیلی دیگر از کارهای زندگی‌مان با چند کلیک راه می‌افتد و فرهنگ سفر رفتن روز به روز گسترده‌تر می‌شود. البته فرهنگ سفر کشورهای دیگر هم پای‌شان به داخل مرزها باز می‌شود؛ لازم است با ادبیات سفر بیش‌تر آشنا شویم. در این مقاله نگاهی می‌اندازیم به انواع اقامتگاه و تفاوت بین هتل، بوتیک‌هتل، هتل‌آپارتمان، متل، بوم‌گردی، مسافرخانه و مهمان‌پذیر.
در این نوشتار  با جزئیات امکانات و خدماتی که در اختیار مسافران قرار می‌دهند آشنا شویم و برای سفرهای بعدی بهتر تصمیم بگیریم.

هتل


هتلصحبت از اقامتگاه که می‌شود هتل برای ما آشناترین کلمه است. در واقع یکی از آشناترین انواع اقامتگاه، هتل است. خدمات و کیفیت هتل‌ها با تعداد ستاره آن‌ها ارزیابی می‌شود و لوکس ترین هتل‌ها 5 ستاره می‌گیرند. در حال حاضر فقط یک هتل 7 ستاره در دنیا داریم که آن‌ هم در دبی است.
هتل‌ها اغلب بیش از دو طبقه دارند و معماری آن‌ها به گونه‌ای است که اتاق‌های بیش‌تری دارند و مسافران از طریق راه پله یا آسانسور به اتاق‌های‌شان رفت‌و آمد می‌کنند.
خدمات هتل‌ها شامل وعده‌های غذایی است و انواع رستوران‌ها در خود هتل وجود دارد. استخر، جکوزی، سالن ورزشی، لاندری، روم‌سرویس، سالن‌های آرایشی، فروشگاه و ترانسفر از خدماتی هستند که مسافران انتظار دارند در هتل به آن‌ها ارائه شود. تعداد کارکنانی که در هتل‌ها در تخصص‌های مختلف مشغول به کار هستند در مقایسه با دیگر اقامتگاه‌ها بسیار زیاد است. هرچند قیمت هتل به موقعیت و تعداد ستاره آن بستگی دارد اما بیش‌ترین قیمت در میان انواع اقامتگاه‌ها به هتل اختصاص دارد.


برای رزرو اینترنتی هتل، کلیک کنید




بوتیک‌هتل


بوتیک‌هتلهرچند بوتیک‌هتل‌های ایران جزو زیباترین بوتیک‌هتل‌هایی هستند که یک مسافر می‌تواند تجربه کند و سال‌هاست که این بناهای خیره کننده را در ایران داریم، اما خیلی از ورود این واژه به ادبیات سفر در ایران نمی‌گذرد. تفاوت هتل با بوتیک هتل در این است که بوتیک‌هتل‌ها هتل‌هایی تم-محور هستند و سبک هنری و معماری متفاوتی دارند مثل هتل‌های یزد که معماری قاجاری دارند و به سبک سنتی چیده شده‌اند.
تفاوت دیگر هتل با بوتیک هتل در این است که بوتیک هتل‌هااغلب کوچک هستند و بین 10 تا 100 اتاق دارند. بوتیک‌هتل‌ها می‌توانند خانه‌های تاریخی یا کاخ‌هایی باشند که به اقامتگاه تبدیل شده‌اند. در حال حاضر در ایران در شهرهای یزد، کاشان، اصفهان، شیراز و کندوان بوتیک‌هتل‌های کم نظیری وجود دارند که تمام امکانات لازم برای زندگی مدرن را به بناهای سنتی برده‌اند. بوتیک هتل یکی از خاص‌ترین انواع اقامتگاهی است که برای یک سفر رویایی می‌توانید انتخاب کنید.

هتل‌ آپارتمان


هتل ‌آپارتمانهتل‌آپارتمان‌ها همان‌طور که از نام آن‌ها هم پیداست آپارتمان‌هایی هستند که به اقامتگاه تبدیل شده‌اند. مسافران در هتل‌آپارتمان می‌توانند اتاق، سوییت یا واحد مستقلی برای اقامت اجاره کنند. هتل‌آپارتمان‌ها مبله هستند و تمام امکانات لازم برای اقامتی راحت را در اختیار مهمانان قرار می‌دهند و خدمات خانه داری آن مشابه هتل است.
وعده‌های غذایی برای مهمانان سرو می‌شود و در بین انواع اقامتگاه مناسب‌ترین انتخاب برای اقامت طولانی مدت مناسب است. مهمترین تفاوت هتل با هتل آپارتمان در این است که در هتل‌آپارتمان امکان آشپزی برای مهمانان وجود دارد و یک واحد کاملا مستقل است.


بوم‌ گردی


بوم‌ گردیهدف از ایجاد اقامتگاه بوم گردی این بود که به مناطق زیبا و تاریخی سفر کنیم بدون این‌که با اقامت و رفت‌وآمدمان به بافت تاریخی و طبیعت آن مقصد خسارتی بزنیم. توسعه ارزش‌های بومی و سنتی و کمک به رونق اقتصادی مردم محلی از اهداف اصلی بوم‌گردی است.
بوم‌گردی‌ها خانه‌های محلی هستند که به اقامتگاه تبدیل شده‌اند و شما با اقامت در آن با آداب و رسوم و سبک زندگی سنتی مردم آن آشنا می‌شوید. بوم‌گردی‌ها در هر اقلیم و منطقه‌ای سبک متفاوتی دارند مثلا بوم‌گردی‌ها در شمال ایران کلبه‌های چوبی در وسط جنگل هستند، در قشم خانه‌های روستایی، در کرمان خانه‌های کاه‌گلی و کپری. به تعداد روزهایی که در بوم‌گردی ساکن هستید زندگی محلی را تجربه می‌کنید، با صنایع دستی آن منطقه آشنا می‌شوید و آداب و رسوم محلی‌ها را از نزدیک می‌شناسید. در بوم‌گردی‌ها فقط غذاهای محلی سرو می‌شود که خود محلی‌ها آن را درست می‌کنند.
اگر می‌خواهید یک تجربه ناب و خالص از فرهنگ بومی منطقه‌ای که به آن سفر می‌کنید داشته باشید، در بین انواع اقامتگاه بهتر است بومگردی را انتخاب کنید.

متل


متلاولین تفاوت هتل با متل در این است که متل‌ها اغلب یک طبقه هستند البته گاهی اوقات متل‌های دو طبقه هم ساخته می‌شود. دومین تفاوت متل با هتل هم در قیمت است. متل‌ها در مقایسه با هتل‌ها قیمت بسیار پایین‌تری دارند و مثل هتل‌ها در مرکز شهر و نزدیک جاذبه‌‌های گردشگری نیستند بلکه اطراف شهر ساخته می‌شوند.
از آن‌جایی که در گذشته هتل‌ها پارکینگ نداشتند، متل‌ها با هدف داشتن جایی برای پارک و بیش‌تر برای افرادی که دارای وسیله نقلیه بودند ساخته شد و از همان پارکینگ هم به اتاق‌ها راه داشتند؛ هر چند ساختار متل‌های امروزی دیگر به آن شکل نیست. تعداد پرسنل متل‌ها بسیار کم است و به کارمند پذیرش و خدمات محدود می‌شود.
در بعضی متل‌ها کارمند پذیرش سرویس خانه‌داری متل را هم انجام می‌دهد. در متل‌ها از خدمات و سرویس‌هایی که در هتل انتظار می‌رود خبری نیست و نهایتا صبحانه به مهمانان داده می‌شود. مدت اقامت در متل اغلب کم است پس اگر برنامه طولانی مدت برای اقامت را دارید، بهتر است در بین انواع اقامتگاه سراغ متل نروید.


بیشتر بخوانید: ۵ بوم‌ گردی محبوب در ایران از نگاه گردشگران خارجی


مسافرخانه


مسافرخانهمسافرخانه‌ها در واقع نوع ابتدایی هتل‌های امروزی هستند و در مقایسه با هتل بسیار کوچک‌ترند. مسافرخانه‌ها می‌توانند کسب و‌کار خانوادگی باشند که کارکنان آن اعضای همان خانواده هستند و هر کدام مدیریت بخشی از این اقامتگاه را به عهده می‌گیرند.
مهمترین تفاوت هتل با مسافرخانه در این است که حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه (برخی مسافرخانه‌ها ممکن است نداشته باشند) در مسافرخانه مشترک است و وعده‌های غذایی در آن سرو نمی‌شود.
در بین انواع اقامتگاه مسافرخانه‌ها خدمات بسیار پایینی به مسافران ارائه می‌دهند.
ممکن است در مرکز یا هرقسمت دیگری از شهر باشند. هزینه اقامت در مسافرخانه بسیار پایین است.

هاستل


هاستلهاستل که در ایران بیش‌تر به نام مهمان‌پذیر جوانان جا افتاده است، اقامتگاهی است که مهمانان آن گروه‌های گردشگر هستند که در سالن‌ها و اتاق‌های بزرگ اقامت دارند.
ممکن است افرادی که در یک اتاق اقامت دارند از یک کشور یا گروه نباشند و یکی از مهمترین تفاوت‌های هاستل با مهمان‌پذیر است.
تعداد تخت‌ها در هر اتاق می‌تواند بین 2 تا 8 نفر باشد. در این نوع اقامتگاه سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخانه مشترک است و خارج از اتاق قرار دارند. هاستل‌ها بیشتر انتخاب گردشگران جوان و کوله‌گردها هستند.
رزرو ویلا شمال