بهترین بازارهای سنتی ایران؛ در سفری چند صد ساله
تفاوتی ندارد از جمله کسانی باشید که در سفر عاشق خرید کردن هستید یا چشمتان به دنبال بناهای باشکوه میگردد. در هر صورت جای شما در بازارهای سنتی ایران خالی است؛ همان جایی که معماری و شکوه، عطر و رنگ و تنوع محصولات شما را غرق خواهد کرد.
شاید در هیچ کجای دنیا بازارهای سنتی نتوانند تا این اندازه شما را مجذوب خود کنند، بازارهایی که قلب تجاری، هنر و فرهنگ هر شهر هستند؛ جایی که علاوهبر خرید محصولات مختلف شما را با سبک زندگی آن مردم، آشنا خواهد کرد، فضایی که بزرگترین اجتماعات هر روزه در آن شکل میگیرد و در مناسبتهای مختلف نیز جایگاه ویژهای در هر شهر دارد.
بدون شک با سفر به شهرهای مختلف ایران چه اهل خرید کردن باشید یا نه، رفتن به بازار اولین گزینه خواهد بود!
برای گذر از قلب تجاری و فرهنگی هر شهر، بهترین بازارهای قدیمی و سنتی ایران را به شما معرفی میکنیم.
تاریخچه بازار در ایران
اگر کمی تاریخ را ورق بزنیم، میتوانیم بازار را به عنوان یکی از اصلیترین مولفههای تاریخ و فرهنگ ایران معرفی کنیم.
به همین دلیل است که بازارها از گذشته تا کنون، فقط محلی برای خرید و فروش نبودهاند بلکه محلی بودهاند که در آن تحولات سیاسی و اجتماعی زیادی رخ داده است.
بازارها همان زمانی که اولین تمدنها در ایران شکل گرفتند و ایران تجارت خود را با سایر کشورها آغاز کرد، جای خود را به عنوان قطب داد و ستد در بین مردم باز کردند.
از دوره مادها که مفهوم اولیه بازار شکل گرفت و پس از آن در دوره هخامنشیان اولین بازارها ساخته شد و بعدتر بازار ایران با شمایل امروزی در دوره ساسانیان به وجود آمد.
در دوره اسلامی هم بازار سنتی در کنار سایر بخشها مثل مسجد و مدرسه هویت شهرها را شکل میداد. بازارهایی که در آن حجرههای مختلف بر اساس حرفه در کنار هم قرار گرفته و همین مساله یکی از پررنگترین ویژگیهایی است که در حال حاضر هم حفظ شده است.
صفویه؛ اوج شکوفایی بازارها
اوج شکوفایی دوران تاریخی بازارها و هر آنچه ما از قدیمیترین بازارهای ایران میشناسیم یادگار دوره صفوی و قاجار است. معماری زیبایی که در دل بیشتر شهرهای ایران جای خوش کرده و نبض تپنده آن شهر است.
معماری بازارهای سنتی ایران
با قدم زدن در بازار سنتی هر شهر میتوانید فرهنگ، تاریخ و زندگی روزمره مردم آنجا را ورق بزنید. بازارهای قدیمی ایران به شکل سرپوشیده ساخته شده و دارای سراهای متفاوتی هستند.
هر بخش از این بازارها متعلق به حرفهای خاص است که با ورود به بخش اصلی بازار میتوانید وارد سراهای مختلف شوید.
حجرههای یک دست و راهروهای تو در تویی که با ورود به آنها انگار ماشین زمان روشن شده و شما را به دل تاریخ میبرد.
لذت خرید در یک طرف و شکوه معماری خیره کننده بازار از سقف تا حجرههای دو طبقه از طرف دیگر ساعتها شما را مجذوب خود خواهد کرد.
بعد از ساعتها قدم زدن در دل بازار و غرق شدن در زیبایی بینظیرش، در انتهای بیشتر بازارهای سنتی ایران خود را جلوی ورودی مسجد خواهید دید. همان ارتباط عمیقی که میان مهمترین مولفههای معماری اسلامی یعنی بازار، مسجد و مدرسه وجود دارد.
عکاسی را فراموش نکنید!
در بهترین بازارهای سنتی ایران، مهمترین چیزی که باید همراه خود داشته باشید، دوربین عکاسی است. فرقی ندارد که عاشق سوژههای تاریخی باشید یا اجتماعی!
بازارهای قدیمی بهترین جایی است که میتوانید هر دست، سوژهای را شکار کنید. مخصوصا اگر به شهر دیگری سفر کردهاید، لذت پیدا کردن سوژههای ناب را از دست ندهید.
در دل بازار میتوانید از حجرههای قدیمی تا محصولات و صنایع دستی هر شهر و مردمی که لباسهای محلی به تن دارند را در عکسهای خود بنشانید.
البته اگر به دنبال بهترین جاهای دیدنی ایران برای گرفتن عکس های زیبا میگردید، لیست کاملی از آنها را در مجله جاباما پیدا میکنید.
بهترین و معروفترین بازارهای سنتی ایران
در تمامی شهرها به ویژه شهرهای بزرگ، بازار رکن اصلی هر شهر است که باید در اول لیست شما قرار بگیرد. اشتباه نکنید حتی اگر طبیعتگرد هم هستید، با سفر به شهر دیگر این امتیاز را نباید از دست بدهید.
بازار میتواند به تنهایی یک مدل کوچک از شهر باشد که مردم، فرهنگ، آداب و رسوم، معماری و هنر را در آن ببینید. به همین منظور سفر خود را با این مجموعه تکمیل کنید.
برای آشنایی با این مجموعه باشکوه، شما را با بهترین بازارهای سنتی ایران از شرق و غرب تا شمال و جنوب آشنا خواهیم کرد.
بازار سنتی تبریز
سری به تبریز بزنیم، سومین شهر بزرگ ایران! شهری که در آذربایجان شرقی میدرخشد و مهد فرهنگ، تاریخ و تجارت این استان است.
تبریز به واسطه موقعیت خود سالها پایتخت بوده و در مسیر تجاری ایران به سایر کشورها قرار دارد.
همین عوامل باعث شده در این شهر باشکوه، بزرگترین بازار سرپوشیده جهان جای بگیرد.
گشتی در بزرگترین بازار سرپوشیده دنیا
اگر به تبریز سفر کردهاید یا در دل این شهر باشکوه زندگی میکنید، فرصت قدم زدن در وسیعترین مجموعه آجری بهصورت به هم پیوسته را از دست ندهید.
جایی که نه تنها عنوان بازار را دارد بلکه با ۵,۵۰۰ حجره، ۲۰ راسته، ۲۵ تیمچه و ۳۵ سرا شامل مدرسه، حمام، مسجد و کاروانسراست.
در بازار سنتی تبریز مهمترین چیزی که ساعتها شما را به خود مشغول خواهد کرد و سخت از آن دل خواهید کند، فرش تبریز است.
حجرههایی که طرح و نقش را بههم گره زدهاند و چشمهای شما را نوازش میدهد.
در حجرههای دیگر هم محصولات چرمی شامل کیف و کفش، صنایع دستی، محصولات گیاهی و ادویهجات، پارچه و لباس، محصولات خوراکی مانند آجیل و شیرینیهای سنتی و هر چیزی که یادگاری از تاریخ و هنر این شهر است، وجود دارد.
البته اگر به تبریز رفتید و خواستید وقت بیشتری را به بازارگردی سپری کنید، میتوانید فهرست کاملی از مراکز خرید و بازارهای سنتی و مدرن تبریز را در این نوشته در مجله جاباما پیدا کنید.
بازار سنتی اصفهان
سری به نصف جهان بزنید، جایی که میدان نقش جهان در آن خوش نشسته است و میزبان مردمانی از گذشته تا کنون است.
از شمال میدان وارد سردر قیصریه شوید، یکی از ورودیهای اصلی و با شکوه بازار اصفهان! ناگهان خود را از آن میدان باشکوه در داخل بنای مسقف با راهرویی با دالانهای مختلف خواهید دید؛ بنایی سرپوشیده با حجرههای قدیمی پر از صنایع دستی و انواع خوراکیها! از قلمکاری و میناکاری تا فرشهای دستباف!
حجرههای قدیمی با سراها و تیمچههایی که با کاشیکاری بینظیر چشمان شما را به خود خیره میکند.
از یکسو معماری زیبا و از سوی دیگر هنر اصفهان که در حجرهها میدرخشد!
اما در بازار اصفهان فقط به این محصولات ختم نمیشود. در این مجموعه که یکی از قدیمیترین بازارهای ایران است، میتوانید انواع لباس و پارچه، زیورآلات، ادویه، ظروف و… را در کنار صنایع دستی پیدا کنید.
بازار سنتی اصفهان را میتوانید تا میدان عتیق ادامه دهید. محلی که عنوان یکی از بزرگترین بازارهای قدیمی خاورمیانه را به خود اختصاص داده است. فضایی که همچون سایر بازارهای سنتی در سراهای مختلف تیمچه، مدرسه، کاروانسرا، مسجد و… را در دل خود جای داده است.
وقتی وارد بازار شدید، مراقب باشید که این بنای مسقف هوش از سر شما نبرد تا با فراموش کردن زمان، در دل شکوه آن گم نشوید!
البته داشتن یک راهنما برای گشت و گذار در جاهای دیدنی اصفهان هم مهم است و این راهنما در مجله جاباما همیشه در دسترس شماست!
بازار سنتی کاشان
شهرهای تاریخی است و بازارهای سنتیشان!
کاشان همان شهری که ملحق به اصفهان است ولی خود به تنهایی آنقدر جاذبه و زیبایی دارد که گاهی همه فراموش میکنند که کاشان نیز در تقسیمبندی کشور، فرزند اصفهان به شمار میرود.
بازار سنتی کاشان نیز به حق یکی از بهترین بازارهای سنتی ایران است. جایی که با ورود به آن از عطر گلاب مست خواهید شد! به ویژه اگر در بهار به آن سفر کرده باشید.
تلفیق معماری و تاریخ
بدون شک بازار تاریخی کاشان را میتوان یکی از باشکوهترین بازارهای سنتی ایران دانست.
فضایی با معماری خیرهکننده که بناهای باشکوهی مثل مسجد میدان میرعماد، مسجد کفش دوزها، مسجد بالا بازار و مسجد طمقاچیها، حسینیه سوراخ ریسمان، کاروانسرای میرپنج،کاروانسرای زغالیها،کاروانسرای غفارپور، کاروانسرای رباط،کاروانسرای بروجردیها،کاروانسرای نراقیها، تیمچه معروف امین الدوله، در بازار میانچال، تیمچه بخشی، تیمچه سید آقا، تیمچه صباغ، آب انبار بالا بازار، آب انبار درب زنجیر را در دل خود جای داده است.
وقتی در این بازار با شکوه راه میروید، مراقب باشید سقفهای کاشیکاری شده و حجرهها و بناهای گچبری شما را از زیبایی صنایع دستی و عطر گل که راسته اصلی بازار را پر کرده است، غافل نکند.
از ما بپرسید، در کاشان هم بهترین انتخابی که برای اقامت میتوانید داشته باشید همان اقامتگاههای بومگردی و سنتی هستند که روح شما را بلند میکنند و در جایی در دهه 30 شمسی میگذارند میان یک حیات باران خورده که بوی خاک خیس این روح جدا شده از بدن را به رقص درمیآورد.
حالا که به کاشان رسیدیم و در حال خرید هستیم، بد نیست نگاهی هم به بهترین سوغاتی های کاشان بیاندازیم!
بازار سنتی یزد
با سفر به شهر آتش و آفتاب، شهر بادگیرها حتما خیال ندارید که بدون چشیدن طعم شیرینیهای این شهر هنر و صنایع دستی آن مثل ترمه به سادگی عبور کنید!
پس پیشنهاد میکنیم سری به بازار سنتی یزد بزنید. در اولین شهر خشتی جهان!
بازار سنتی در این شهر شامل چند بازار مختلف است که در تمامی آنها علاوه بر بافت تاریخی و معماری میتوانید، صنایع دستی و هنر این خطه را ببینید.
این بازارها در دو طرف خیابان از میدان امیرچخماق شروع میشود که در آن میتوانید حجرههای قدیمی را با انواع طعم و عطر شیرینیها و صنایع دستی مثل پارچههای یزدی تجربه کنید.
در داخل بازارهای مختلف که شامل بازار زرگرها، بازار مسگرها، بازار قیصریه، بازار خان، بازار حاجی قنبر است، علاوه بر دیدن حجرههای قدیمی و معماری بینظیر، سرا، تیمچه، مدرسه و مساجد را در دل بازارها ببینید و لذت ببرید.
البته اگر در یزد بودید، بهتر است تک تک جاهای دیدنی آن را با دقت و سر حوصله بگردید و لذت ببرید.
در مجله جاباما زیباترین جاذبه های تاریخی و طبیعی یزد را معرفی کردهایم.
حرف از یزد که باشد نمیتوان به راحتی از شبمانی در خانههای بزرگ و دل باز با دیوارهای خشتی و حیاطهای دلگشا و حوض وسطشان گذشت.
اصلا سفر یزد و یک اقامتگاه معمولی در یک قاب جا نمیشود، مخصوصا اگر بدانید در یزد حداقل 220 اقامتگاه سنتی و بومگردی در دست دارید!
بازار سنتی اراک
ممکن است اراک را فقط به عنوان یک شهر صنعتی بشناسید!
اگر این گونه فکر میکنید، لازم است با یک سفر به این شهر نسبت به تصور خود تجدیدنظر کنید.
اراک شاید نه به اندازه اصفهان و تبریز ولی به اندازه خودش حجم سنگینی از تاریخ، معماری و هنر را از قرنهای گذشته تا کنون در دل خود جای داده است.
یکی از با شکوهترین بخشهای هنر و معماری این شهر در قلب تجاری آن یعنی بازار سنتی اراک است.
بازار اراک؛ یک معماری اصیل
معماری بازار اراک طرحی متفاوت از تمام بازارهای سنتی است که تا کنون دیدهاید.
در گذشته این بازار دارای چهار مسیر شمالی، جنوبی، شرقی و غربی بوده که به دروازههای شهر متصل میشده است.
معماری این بازار نظم خاصی دارد و دارای راستههای موازی با هم است که تقارن هندسی دارند.
راستهها و گذرهای فرعی هم مسیر اصلی را در قسمتهای مختلف قطع میکنند.
یکی از منحصر بهفردترین ویژگیهای این مجموعه معماری سقف آن است. بهطوری که در تابستان فضای داخلی بسیار خنک و در زمستان نیز گرمای مطبوعی دارد.
در بازار سنتی اراک نیز میتوانید انواع صنایع دستی، خوراکی، زیورآلات، لباس، ظروف و … را ببینید و به عنوان سوغاتی از هر یک خرید کنید.
بازار سنتی قزوین
وارد قزوین که شوید، بدون شک اولین جایی که خود را به آنجا میرسانید، بازار قزوین است. محلی که در بخشی از خود بزرگترین کاروانسرای سر پوشیده جهان را نیز جای داده است.
بازار قزوین یکی از شاهکارهای معماری این شهر است.
از گچبریهای بینظیر تا کاشی کاریهای خیرهکننده. این مجموعه شامل بخشهای مختلفی مثل راسته، سرا، تیمچه، گرمابه، مسجد، مدرسه و… است.
در این بازار حرفههای مختلف در یک بخش بازار فعالیت میکردند که در حال حاضر نیز تا حد زیادی حفظ شده است.
سراهای مختلف بازار قزوین نیز که مهمترین آن سرای سعدالسلطنه است شما را از زمان حال به گذشته خواهد برد. جایی که بخش عظیمی از آن بازسازی شده و علاوهبر حجرههای مختلف، کافه و رستورانهای قدیمی را در آن تجربه خواهید کرد.
در این بخش نوشیدن یک چای قجری شما را به دویست سال قبل خواهد برد.
اما همه چیز به سرای سعدالسلطنه ختم نمیشود، سرای وزیر، سرای رضوی، بازار قیصریه، تیمچه سرباز و… هر کدام دنیایی از هنر و زیبایی هستند که میتوانند به تنهایی انگیزه سفر به قزوین باشند.
در این بازار میتوانید صنایع دستی و انواع خوراکیهای سنتی، پوشاک، ظروف و … را به سادگی پیدا کنید.
بازار سنتی کرمانشاه
با سفر به غرب ایران، در کرمانشاه با تمام شکوه و زیبایی اش، نمیتوان نقش بازار را در بخشی از این زیبایی وصف ناشدنی نادیده گرفت.
تاریکه بازار که نام محلی بازار کرمانشاه است، روایت از تاریخ و زندگی در حال حاضر این شهر دارد. جایی که بوی خوراکیهای خوشمزه با معماری باشکوه بازار ترکیب شده است. فضایی که رنگ کاشی را به رنگ پارچه و لباسهای کردی پیوند میزند.
در بازار کرمانشاه میتوانید ساعتها قدم بزنید، بدون اینکه متوجه گذر زمان شوید، میتوانید از راسته مسگرهای شروع کنید تا راسته رنگرزهای بروید.
در دل تیمچههای مختلف غرق شوید و ناگهان خود را جلوی مسجد یا یک آب انبار ببینید.
کسانی که کرمانشاه زیبا را تجربه کردهاند، بازار سنتی کرمانشاه را در شب یکی از زیباترین بخشهای این شهر میدانند.
جایی که رنگها خود را بیشتر از روز به معرض نمایش خواهند گذاشت و لذت بازارگردی را بیشتر خواهند کرد.
بازار کرمانشاه نیز یکی از قدیمیترین بازارهاست که در لیست بهترین بازارهای سنتی ایران جای گرفته است. با شکوهی که بیش از تصور شما خواهد بود.
اگر راهی غرب ایران شدید، با راهنمای ایرانگردی سفر به غرب ایران در مجله جاباما همراه شوید، تا همه زیباییهای کرمانشاه و استانهای غربی را ببینید.
باراز بزرگ تهران
معلوم است که قرار نیست نام بازار بزرگ تهران از این لیست جا بیفتد!
مگر میشود تهرانی باشید یا به تهران سفر کرده باشید و لذت بازار رفتن و چرخیدن در هیاهیوی زنده بازار و بازی نجات از بین چرخیهای سراسیمه را از خود دریغ کنید!
اینکه بلاخره این بازار تاریخی دارد به درازای زمان صفویه یا قدمتش به قاجار برمیگردد مشخص نیست، اما اگر از همه شلوغیها و رنگ و لعابهایی که در مغازهها و حجرههای مختلف میبینید، فرصت کنید سر بالا بیاورید، رنگ و لعاب کهنهای را روی کاشیکاریهای قدیمی میبینید که راوی یک داستان پرفراز و نشیب است.
مراقب باشید گم نشوید!
بازار بزرگ تهران واقعا هم بزرگ است و یک راه راست در آن نمیتوانید پیدا کنید، اگر جایی هم از کسی آدرسی بپرسید با جملههایی مانند «چهار قدم جلوتر چارسوق رو دست راست بپیچ تا به سرا برسی و بعد برو سمت چپ» مواجه میشوید که اگر به اصطلاحات بازاری تسلط نداشته باشید یقینا گم خواهید شد.
برای رفتن به بازار بزرگ تهران نیازی به دیکشنری آشنایی با لغات بازاری ندارید!
کافیست سری به مطلب جاباما بزنید که در آن سعی کردهایم دستتان را بگیریم و از همه کوچه پس کوچههای بازار قدیمی تهران بگذرانیم، همه اصطلاحات را توضیح دهیم و تا جای ممکن آدرس جاهای مختلف را در بازار در اختیارتان بگذاریم.
بازار سنتی چابهار
وقت آن است که سری به دنیایی متفاوت در ایران بزنید.
چابهار، جایی در سیستان و بلوچستان که هر فصلش بهار است.
به چابهار که برسید در کنار طبیعت بکرش نمیتوانید از عطر و مزههایی که در این شهر جولان میدهند، بگذرید!
علاوهبر رستورانها محال است که نخواهید کمی از این عطرها و مزهها را در جیب خود بگذارید و به خانه ببرید. بازار سنتی چابهار، همین جاست؛ جایی از عطر و رنگ.
بازار بلوک
چابهار دو بخش اصلی دارد؛ بخش قدیمی و بخش مدرن.
در بافت مدرن میتوانید غرق مرکز خریدهای لوکس منطقه آزاد شوید.
در بخش قدیمی اما میتوانید خود را در جایی ببینید که تصورش را هم نمیکردید. بخش قدیمی شهر بازارچهای دارد به نام بلوک! به معنی مادربزرگ.
بازاری که زنان زیادی در گوشه و کنار آن به فروختن انواع میوههای نادر، ادویه، نخهای کاموا، سوزندوزی، پارچه، لباسهای بلوچی، زیورآلات و… مشغول هستند.
در این بازار خود را در پاکستان کوچک خواهید دید. لباسهای رنگارنگی که زنان و مردان به تن کرده و چشمتان از دیدن آن سیر نمیشود.
غذاهای تند محلی که در دکهها به فروش میرسد.
از هر آنچه بخواهید در این بازار میتوانید پیدا کنید اما از ادویهها و پارچههای سوزندوزی آنجا غافل نشوید. خوراکیها و میوهها هم مختص به همان منطقه هستند؛ میوههایی مثل گوآوا و تمبر هندی تازه یا موزه و انبه!
اگر به قصد خرید به چابهار آمده باشید، بازار این شهر برای شما کافی خواهد بود، اما اگر قصد خرید هم ندارید، لذت غرق شدن در بازار سنتی چابهار را از دست ندهید. تجربهای که در هیچ جای دیگر نخواهید داشت.
چابهار یکی از مناطق دیدنی ایران اما کمتر شناخته شده است.
به همین خاطر هم در مجله جاباما مطلبی را به معرفی جاذبه های بینظیر چابهار اختصاص دادهایم، جایی که اگر به آن سفر کنید میبینید که هر چهار فصلش بهار است!
بازار ته لنجی
در گوشهای دیگر از جنوب ایران، یعنی آبادان یک جاذبه عجیب و غریب در انتظار شماست! این بار دیگر صحبت از معماری با شکوه و دالانهای تو در توی بازارها نیست، اینجا بازار ته لنجی است.
جایی که لذت خرید را در آن میتوان چشید و موسیقی جنوبی این لذت را تکمیل خواهد کرد. با سفر به آبادان محال است، بتوانید از این بازار دل بکنید! مثل اینکه به شمال بروید و دریا را نبینید!
بازار تهلنجی پاتوق مردم آبادان و شهرهای اطراف و تمامی مسافرانی است که به این شهر سفر میکنند.
از شیر مرغ تا جان آدمیزاد
آبادان در نزدیکی بندر واقع شده و یکی از مناطق آزاد تجاری است.
ملوانان و خدمه کشتیهای باری مجاز به وارد کردن میزان محدودی بار، بدون پرداخت تعرفه گمرکی هستند که بخش زیادی از این محصولات را در بازار تهلنجی به فروش میرسانند.
در این بازار میتوانید انواع خوراکیها، پوشاک، کفش، پارچه، اسباببازی، ادویه، عینک و… را با قیمت مناسب پیدا کنید.
رفتن به بازاری که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن وجود دارد، تجربهای است که به سادگی نمیتوان از آن گذشت اما اگر قصد خرید هم ندارید، موسیقی محلی جنوبی با یک غذای تند در این بازار میتوان خاطره فراموش نشدنی را برای شما رقم بزند.
بازارهای سنتی جنوب ایران
با سفر به جنوب ایران، یک بخش از سفر شما به بازارگردی خواهد گذشت. تفاوتی نمیکند اهل بازارگردی باشید یا نه!
بازارهای سنتی در تمامی شهرهای جنوبی از خوزستان و بوشهر تا هرمزگان و سیستان جایی هستند که به سادگی نمیتوان از آنها گذشت.
جایی که میتوان در آنها علاوه بر خرید اجناس مختلف، مردم را با فرهنگهای گوناگون دید و از غرفههایی که پر از بوی ماهی جنوبی تا رنگ و طعم ادویه هستند، گذر کرد.
در تمامی این شهرها بازارهای سنتی دو بخش هستند. بخشهایی که مواد غذایی به ویژه محصولات دریایی تازه را خرید و فروش میکنند و بخش دیگری که محصولاتی مثل لباس، پارچه، کفش، زیورآلات، لوازم آرایش و … را به فروش میرسانند.
از معروفترین بازارهای سنتی جنوب میتوان به بازار سنتی بندرعباس، بازار زاهدان، بازار قدیمی قشم، بازار بوشهر و… اشاره کرد.
بازارهای سنتی شمال ایران
همه ما شمال ایران را با طبیعت بینظیرش میشناسیم. جنگلهای سرسبز و دریای مواجاش. در شهرهای شمال هم جاذبههایی است که میتواند روزها و شبهای زیبایی را در کنار طبیعت بکرش در خاطرات شما به جا گذارد.
در دل شهرهای شمالی میتوانید لباسهای رنگی و چیندار زنان را در کنار عطر سبزیهای تازه در خیابانها بگیرید و خود را در دل بازارهای محلی با انواع ماهیهای تازه، میوهها و مرکبات، تخم مرغ و… برسانید.
شهرهای شمالی هر کدام بازار سنتی مختص به خودشان را دارند، از مازندران تا گیلان و رشت و گلستان. اما بعضی از این بازارها میتواند حسابی دل شما را آب کند و صفر تا صد یک غذای شمالی را برای شما فراهم کند.
این لذت را از خود دریغ نکنید، در خیابانهای شهر قدم بزنید و خود را به یکی از بازارهای سنتی برسانید و خود را در شلوغی صدای فروشندگان محلی و رفت آمد آدمهایی که مشغول خرید میوه و تخم مرغ تازه هستند، غرق کنید. در کنار مواد تازه محصولات حصیری و صنایع دستی نیز میتواند هیجان زیادی برای شما داشته باشد.
از جمله مهمترین بازارهای سنتی شمال ایران میتوان به بازار سنتی رشت، بازار فومن، بازار صومعهسرا، بازار سنتی ماسوله، بازار سنتی رامسر و… اشاره کرد.
تجربه گشتن در بهترین بازارهای سنتی ایران
بازارها بخشی از هویت تاریخی و اجتماعی هر شهر هستند که به سادگی نمیتوان از آنها گذشت.
با سفر به هر شهر میتوانید بخش زیادی از نوع زندگی، تاریخ، معماری و حتی علاقهمندیهای مردم یک شهر را در بازار سنتی آن شهر جستجو کنید.
جایی که قلب تپنده هر شهر است و با سفر به آنجا میتوان از نزدیک شاهد زنده بودن شهرها بود.
قطعا علاوه بر این تمامی این موارد، بازارهای سنتی زیادی در گوشه و کنار ایران وجود دارد که شگفتیهای آنها میتواند هوش از سر شما ببرد.
بازارهای سنتی مثل بازار شیراز، بازار تهران، بازار ری، بازار همدان، بازار اردبیل، بازار کردستان، بازار زنجان و… که هر کدام قصههای تاریخی زیادی در دل خود دارند. در این بخش، صرفا نمونههایی از بهترین بازارهای سنتی را بیان کردیم تا بتوانید برنامه سفر جذابتری برای خود تدارک ببینید.
برنامهای که در هر شهری که باشد، گزینه اول لیست آن بازار سنتی آن شهر خواهد بود.
سوالات متداول در مورد بازارهای سنتی و قدیمی ایران
البته این لیستی کامل از همه بازارهای سنتی ایران نیست! ما اینجا تلاش کردیم بهترین و قدیمیترینهایشان را نام ببریم. اما شما این فرصت را دارید که در بخش نظرات لیست بهترین بازارهای سنتی ایران را کامل کنید.