تخت سلیمان یکی از مکان‌های مهم تاریخی کشورمان است که بیش از ۳ هزار سال قدمت دارد.


این مکان مهم که روزگاری یکی از اصلی‌ترین پایگاه‌های دین زرتشت و بزرگ‌ترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان باستان بوده، در جنوب شرقی آذربایجان غربی قرار دارد.


در این مقاله جاباما قصد داریم به معرفی این مکان تاریخی و تاریخچه آن بپردازیم.


تخت سلیمان کجاست؟


حتماً ابتدا با این سؤال مواجه شده‌اید که تخت سلیمان در کجاست و مسیر دسترسی به آن چگونه است. این مکان در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی و در ۴۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان تکاب، در روستای نصرت‌آباد قرار دارد.


مسیر دسترسی به تخت سلیمان


برای رسیدن به منطقه‌ای که این مکان تاریخی در آن قرار گرفته، ابتدا باید خود را به جاده بیجار - تکاب برسانید و سپس وارد جاده دندی شوید تا به تخت سلیمان برسید.


هزینه بازدید از تخت سلیمان


هزینه بازدید از این مجموعه تاریخی که در روستای زیبای نصرت‌آباد واقع شده، مبلغ ۵ هزار تومان برای هر شخص است.



تخت سلیمان در کجاست
برای بازدید از این جاذبه بهتر است صبح را در نظر بگیرید

قدمت و تاریخچه تخت سلیمان


همان‌طور که اشاره شد، اینجا یکی از بناهای مهم تاریخی در کشورمان است؛ اما برای آنکه متوجه شویم که تخت سلیمان چقدر قدمت دارد باید سفری در دل تاریخ داشته باشیم.


تخت سلیمان شهری باستانی و مقدس برای ایرانیان پیش از اسلام بوده و در دوره‌های مختلف محل زندگی اقوامی همچون مادها، هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و مغول‌ها بود.


قدمت این شهر باستانی به بیش از ۳ هزار سال قبل باز می‌گردد و این منطقه اوج قدرت خود را در دوره ساسانیان تجربه کرده است.


برخی از آثار تاریخی موجود در این مجموعه، نشان‌دهنده این است که قدمت آن به دوره پارینه‌سنگی، عصر آهن یک، دو و سه می‌رسد و همین مسئله سبب شده مورخان نشانه‌هایی از استقرار مردم در دوره سکاها، ماناها، مادها، هخامنشیان و اشکانیان را در این مکان پیدا کنند.


این مکان مهم تاریخی در سال ۱۳۸۲ به ثبت جهانی رسید تا پس از تخت جمشید، چغازنبیل و میدان نقش جهان، چهارمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو باشد.


درباره تاریخچه این مکان مقدس برای زرتشتیان، حرف و حدیث‌های متفاوتی وجود دارد؛ عده‌ای بر این باورند که آنجا محل تولد زرتشت بوده و عده‌ای ساخت آن را به بهرام گور، پادشاه ساسانی نسبت می‌دهند.


برای ویرانی این مکان تاریخی اما مستندات و شواهد روشنی وجود دارد. تخت سلیمان در سال ۶۲۴ میلادی در اثر حمله امپراتوری روم به ایران ویران شد.


اگر به دیدن جاذبه‌های تاریخی پررمزوراز ایران علاقه‌مندید، پیشنهاد می‌دهیم در این مطلب با عجایب مسجد شیخ لطف الله اصفهان هم آشنا شوید.


دریاچه تخت سلیمان
بازدید از این جاذبه چند ساعتی طول می‌کشد

البته این مجموعه بعدازاین حمله و تا قبل از حمله بزرگ بعدی به ایران هنوز پابرجا بود؛ اما پس از شکست حکومت ساسانی و پذیرش دین اسلام در ایران، مجموعه عظیم تخت سلیمان دیگر رمق تجدید حیات نیافت و کم‌کم به ویرانه تبدیل شد.


پس از اسلام، موبد اصلی این مجموعه باستانی با فرماندهان فاتح آذربایجان به توافق رسید که در ازای پرداخت مالیات، آتشکده را ویران نکنند و به همین سبب آتشکده آذرگشنسب تا ۴۰۰ سال بعد مورد حفاظت قرار گرفت و پابرجا ماند.


زمانی که ایلخانان مغول بر روی کار آمدند، پادشاهان ایلخانی این منطقه استراتژیک را برای پایتخت ییلاقی خود انتخاب کردند.


پس از سقوط حکومت ایلخانی، از این مکان به‌عنوان دهکده و بازارچه فصلی استفاده می‌شد و در دوره صفوی به سکونتگاه ییلاقی عشایر تبدیل شد.


در نهایت ۲۵۰ سال پیش بود که تخت سلیمان برای همیشه خالی از سکنه شد و به‌تدریج داستان‌ها و افسانه‌های زیادی درباره آن شکل گرفت که طبق یکی از این باورها، شایعه شد که این محل منتسب به سلیمان نبی بوده تا کمتر مورد دستبرد قرار بگیرد.


از حدود ۱۲۰ سال پیش، باستان‌شناسان و مورخان شروع به تحقیقات روی این مکان تاریخی کردند که این تحقیقات تا به امروز نیز ادامه دارد.



تخت سلیمان تکاب
عجایب این مجموعه هر ساله گردشگران خارجی را جذب می‌کند

نام های مختلف تخت سلیمان


نام‌های قدیمی تخت سلیمان عبارت‌اند از شیز، شَیچ و گَنجَک به زبان پهلوی و یا گنزک به زبان پارسی میانه، در اوستا با نام چِئی‌چَست، گنزه، گنجه، گنزکا یا کادزا به زبان ارمنی، گنذزک یا گنژگ به زبان سریانی، فِراد، گنزکا، گادزاکا و گادزا به زبان یونانی، در آثار مکتوب مورخان تازی نیز به این مکان تاریخی با نام‌های جَزَن، جَنزَه، جَزنَق یا جَنزَقه اشاره کرده‌اند؛ مورخان مغول نیز آن را ستوریق می‌نامیدند.


در شاهنامه نیز از تخت سلیمان با نام چیچست یاد شده که نشان از اهمیت بالای این مکان دارد.


اگر از گشتن در دنیای تاریخ باستان لذت می‌برید، در اینجا با بهترین و معروف ترین موزه های ایران و عجایبی که در آن‌ها نگهداری می‌شود، آشنا شوید.


حصار تخت سلیمان


حصار بیضی‌شکل تخت سلیمان به طول ۱۱۲۰ متر، دارای ۳۸ برج است که نقش یک حصار دفاعی را برای این مجموعه ایفا می‌کرده و از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.


این حصار در دوره‌های حکومت‌های مختلف بازسازی شده است؛ البته در اثر گذر زمان و آسیب‌های انسانی فقط سردر دروازه جنوب شرقی، بخشی از باروها و... باقی مانده است.


حصار تخت سلیمان علاوه بر دروازه شمالی که ورودی اصلی شهر بود و دروازه جنوب شرقی که سالم‌ترین دروازه به‌جامانده از این مجموعه است، در عصر ایلخانی صاحب دروازه‌ای در بخش جنوبی شد که امروزه جاده‌ای ماشین‌رو به آن منتهی می‌شود و محل ورودی بازدیدکنندگان از مجموعه است.


عجایب تخت سلیمان
یکی از ورودی‌های مجموعه

دریاچه تخت سلیمان


زمانی که صحبت از سفر به تخت سلیمان می‌شود، بازدید از دریاچه این مجموعه یکی از جذابیت‌های سفر خواهد بود. دریاچه‌ای که به شکل طبیعی در این منطقه ایجاد شده و وجود آن موجب رونق و محبوبیت این منطقه در ۳ هزار سال قبل شده است.


شگفت‌آور خواهد بود اگر تصور کنید مردم در دوره حکومت‌های مختلف چگونه از این دریاچه استفاده می‌کردند.


راز و رمزها و افسانه‌های متعددی در مورد نحوه ایجاد دریاچه تخت سلیمان و گنج پنهان در اعماق آن، وجود دارند که سوالات زیادی را در ذهن گردشگران ایجاد می‌کند.


این سوالات هنوز هم به‌صورت ابهام در میان مورخان و مردم باقی مانده است چرا که مردم محلی و مورخان باورهای مختلفی در مورد نحوه ایجاد تخت سلیمان و دریاچه آن دارند.


اما در حقیقت این دریاچه در ابتدا چشمه کوچکی بوده که در طی سالیان طولانی به شکل دریاچه درآمده است. این دریاچه که قدمت زیادی دارد از چشمه‌ای در عمق ۱۲۰ متری زمین می‌جوشد.


در بین جاهای تاریخی مختلف ایران، یکی دیگر از پرعجایب‌ترین جاها، قلعه پرتغالی ها است که تاریخشان خواندنی است.


گنجینه های سلیمان
گفته می‌شود که این مجموعه گنیجنه‌های فراوانی در خود دارد

بسیاری معتقدند که آب این چشمه جوشان که هزاران سال قدمت دارد از چاکراهای اصلی انرژی به سطح زمین می‌آید. گفته می‌شود که تنفس کره زمین از طریق این چاکرا صورت می‌گیرد و بازدید از آن فواید زیادی برای وضعیت جسمی و روحی انسان دارد.


جالب است بدانید که طبق فرضیه گایا، 16 حلقه انرژی در اطراف زمین وجود دارند و محل تقاطع این حلقه‌ها در کل 52 چاکرا یا چرخه را به وجود آورده‌اند که سه راس اصلی آن از قبیل اهرام مصر، کعبه و تخت سلیمان تکاب هستند.


این دریاچه بخشی از مجموعه تخت سلیمان است که در تاریخ 29 آذرماه 1316 در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسید.


بر اساس اعتقادات موبدان زرتشتی دریاچه تخت سلیمان به الهه آب‌ها ناهید یا آناهیتا تعلق دارد و به همین دلیل در گذشته داخل دریاچه به‌عنوان نذری طلا و سکه می‌انداختند.



تاریخچه تخت سلیمان
عکس قدیمی از مجموعه

عجایب تخت سلیمان


وقتی مکانی تاریخی در طول سال‌ها موردتوجه حکومت‌های مختلف قرار می‌گیرد، اسرار و افسانه‌های زیادی پیرامونش شکل می‌گیرد. عجایب تخت سلیمان کم نیستند و در طول سال‌ها افسانه‌های متعددی درباره این مکان ساخته شده است. در ادامه به چند تا از عجایب تخت سلیمان پرداخته‌ایم.


اسرار کوه زندان تخت سلیمان


کوه زندان تخت سلیمان یا همان زندان دیو، اسرار زیادی را در دل خود جا داده است. ارتفاع این کوه حدوداً بین 97 متر تا 107 متر و قطر دهانه گودال آن نیز به‌صورت تقریبی به 65 متر می‌رسد. اغلب ما داستان‌های جالب و شگفت‌انگیزی درباره حضرت سلیمان و قدرتی که داشته شنیده‌ایم.


داستان زندان سلیمان هم یکی از مواردی است که قدرت ماورایی سلیمان نبی را نشان می‌دهد. گفته می‌شود که حضرت سلیمان در آن دوره زندانی داشته که دیوهای بدجنس را در آن زندانی می‌کرد.


امروزه این زندان افسانه‌ای یکی از جاذبه‌های مرموز و جالب تخت سلیمان است که گردشگران کنجکاو زیادی را به خود جذب می‌کند.


زندان سلیمان همانند کوهی توخالی است و حدود 3 کیلومتر از مجموعه اصلی تخت سلیمان فاصله دارد. کوه زندان سلیمان در ابتدا چشمه بوده و با گذشت سالیان طولانی این چشمه خشکیده و به کوهی توخالی تبدیل شده است.


در افسانه‌ها آمده است سلیمان نبی زمانی که یکی از دیوهایش از دستورات ایشان نافرمانی کرده و انگشتر خارق‌العاده‌اش را که با آن بر موجودات جهان حکمرانی می‌کرد را می‌دزدد، او برای تنبیه دیو، زندان کوه سلیمان را می‌سازد و دیو را درون آن زندانی می‌کند.


اگر از این عجایب و افسانه‌ها خوشتان می‌آید پس شاید بد نباشد سری به این مطلب درباره ترسناک ترین جاهای ایران هم بزنید.


زندان سلیمان
زندان سلیمان

هنگام بازدید از کوه زندان تخت سلیمان می‌توان گازهایی را مشاهده کرد که از دهانه آن بیرون می‌آیند. برخی باور دارند که این دودهایی که از دهانه کوه خارج می‌شوند نشان‌دهنده دیو عصبانی زندانی شده درون آن است و مردم محلی می‌گویند که هرکسی داخل این کوه رود توسط دیو کشته می‌شود؛ اما واقعیت ماجرا این است که این زندان، یک کوه آتشفشانی است و گازهایی که از آن خارج می‌شود همین موضوع را به اثبات می‌رسانند.


شایعات و افسانه‌ها درباره گنج سلیمان در زیر دریاچه


شایعات بسیاری درباره گنج سلیمان در زیر دریاچه معروف این منطقه وجود دارد که تا امروز هیچ‌کدام از آن‌ها به واقعیت نپیوسته است.


برخی از انگشتر جادویی سلیمان نبی سخن می‌گویند که در این دریاچه مدفون شده و برخی از غنیمت‌های به‌دست‌آمده از جنگ با کراسوس می‌گویند؛ عده‌ای هم باور دارند که جام مقدس عیسی مسیح در این دریاچه دفن شده است.


عصای حضرت سلیمان


یکی از شایعات پیرامون به‌وجودآمدن دریاچه تخت سلیمان، ماجرایی از عصای سلیمان نبی است. بر طبق این شایعه، سلیمان نبی عصای خود را بر زمین می‌کوبد و درست در محل برخورد عصا با زمین، چشمه‌ای می‌جوشد که در اثر گذر زمان به دریاچه تبدیل شده است.



سفر به تخت سلیمان
افسانه‌های زیادی پیرامون این محل وجود دارد

کیسه خاک حضرت مریم


شایعه دیگر مربوط به تولد عیسی مسیح است؛ هرمزد، یکی از پادشاهان ایرانی پس از شنیدن خبر تولد حضرت عیسی، فرستاده‌ای را برای عرض تبریک به نزد حضرت مریم می‌فرستد.


ایشان کیسه‌ای خاک به فرستاده می‌دهد؛ اما او قبل از رسیدن به مقصد، در محل تخت سلیمان بیمار می‌شود و پیش از مرگ، کیسه را در همان محل دفن می‌کند.


پادشاه که از این ماجرا باخبر می‌شود، دستور می‌دهد تعدادی ساختمان در آنجا ساخته شود که در همین زمان، چشمه‌ای از زمین می‌جوشد و باعث آبادانی آن می‌شود.


گنج کوروش کبیر


قدیمی‌ترین روایت درباره گنجینه سلیمان، به زمان هخامنشیان برمی‌گردد. براین‌اساس زمانی که کوروش کبیر بر کروسوس، پادشاه لیدیه، غلبه کرد، خزانه اشیای قیمتی او را به‌عنوان نذری در آب دریاچه مقدس ریخته است.


گنجینه قلعه تخت سلیمان


بر اساس روایتی دیگر در ۳۶ سال پیش از میلاد و درست در برهه جنگ‌های میان اشکانیان و رومیان، تخت سلیمان توسط آنتونیو محاصره شد.


نگهبانان آتشکده مقدس برای اینکه اشیای قیمتی قلعه به دست دشمن نیفتد و از شر آن‌ها در امان بمانند، این اشیا را نذر دریاچه و خدای آب کردند و در دریاچه مقدس ریختند.


زرتشتیان بر این باورند که دریاچه تخت سلیمان به آناهیتا یا همان الهه آب تعلق دارد و در آن زمان ریختن نذری در آن رواج داشته است.


گفته می‌شود در سال ۶۲۴ پس از میلاد و زمانی که خسروپرویز و روم شرقی در جنگ با یکدیگر بودند؛ موبدان پیش از تصرف کامل قلعه تخت سلیمان، نذورات و گنج‌های آتشکده را به دریاچه ریختند. علاوه بر این، احتمال می‌رود در زمان جنگ‌های ایرانیان و اعراب در صدر اسلام نیز گنج‌هایی به درون دریاچه ریخته شده باشد.


یکی از زیبایی‌های ایرن در این است که جاهای دیدنی منحصربه فردی دارد، البته که در این مطلب می‌توانید با خاصترین جاهای ایران که خواهران ناتنی دوقلویشان در دیگر کشورها پیدا شده، آشنا شوید.


گنج های پنهان تخت سلیمان
در طول سالیان بسیاری از افراد برای پیدا کردن این گنج‌ها به این محل آمدند

انگشتر حضرت سلیمان


بسیاری بر این باورند که حضرت سلیمان با قدرت‌های ماورایی انگشتر جادویی خود توانسته این مجموعه را بسازد. در افسانه‌ها آمده است که دیو انگشتر حضرت را به دریاچه انداخت و با ظاهری شبیه او بر تخت پادشاهی نشست.


برخی چنین می‌گویند که این انگشتر برای همیشه در دریاچه مدفون شد و برخی دیگر می‌گویند یک ماهی انگشتر را خورد و حضرت سلیمان آن را در شکم ماهی پیدا کرد و به‌این‌ترتیب مجدداً قدرت خود را به دست آورد.


جام مقدس حضرت مسیح یا گرال


جام مقدس عیسی مسیح یا همان گرال، همان جام معروفی است که مسیح درست شب قبل از مرگش از آن شراب نوشید. برخی افراد معتقدند که این جام در تخت سلیمان و در زیر دریاچه قرار گرفته است.


داستان‌های جالب از تخت سلیمان


مجموعه تاریخی تخت سلیمان تکاب داستان‌های زیادی پیرامون خود دارد. این داستان‌های جالب برای بسیاری از افراد شنیدنی است. در ادامه چند داستان جالب از تخت سلیمان را آورده‌ایم.


پیرترین نگهبان آثار باستانی ایران


عزیز عاشقی، اسم نگهبانی بود که برای مدت ۵۰ سال در کنار تخت سلیمان زندگی می‌کرد و حتی پس از بازنشستگی، تا آخر عمرش کارش را رها نکرد.


وی در سال ۱۳۹۰ دار فانی را وداع گفت و در تپه‌های تخت سلیمان به خاک سپرده شد.


زادگاه زرتشت


یکی از اسامی تخت سلیمان، شیز است و بسیاری از مورخان معتقدند این محل زادگاه زرتشت است.


در اوستا «ائیریانم وئجه» زادگاه زرتشت معرفی شده است که در عصر ساسانی تمایل داشتند این محل را از ری به آذربایجان تغییر دهند؛ به‌این‌ترتیب زادگاه زرتشت به آذربایجان منتقل شد.


اگر به دین زرتشت، این آیین باستانی اصیل ایرانی علاقه‌مندید، پس حتما در سفرهایتان باید سری بزنید به آتشکده یزد که آتشی چند هزار ساله دارد.


معماری تخت سلیمان
معماری این مجموعه مهر تاییدی بر پیشینه تاریخی برخی از افسانه‌ها است

شهر حضرت سلیمان


همان‌طور که اشاره کردیم نسبت‌دادن سلیمان نبی به تخت سلیمان منجر به شکل‌گیری داستان‌هایی درباره آن شد؛ از جمله اینکه دیوهایی که فرمان‌بردار حضرت سلیمان بودند، تخت سلیمان را ساختند.


بر اساس این باور، حضرت سلیمان در این محل زندگی می‌کرد و به دستور او نیروهای فرازمینی مسئولیت ساخت سازه‌هایی عظیم در تخت سلیمان را بر عهده داشتند؛ امری که فراتر از حیطه قدرت انسان‌ها بود.


درباره زندان دیو در نزدیکی تخت سلیمان نیز گفته می‌شود، این حضرت دیوهای نافرمان را در آنجا زندانی می‌کرد.


افسانه طاقدیس خسروپرویز


طاقدیس یکی از هفت‌گنج خسروپرویز است که به باور برخی کارشناسان عبارت تخت طاقدیس در ادبیات و متون تاریخی ایرانی و غربی، همان ایوان خسرو در تخت سلیمان است.


به گفته یکی از مورخان رومی، پس از جنگ خسروپرویز و هراکلیوس که به شکست خسروپرویز می‌انجامد، هراکلیوس در گنزک با تخت بزرگی به شکل منحنی مواجه می‌شود.


این‌طور به نظر می‌رسد که علاوه بر مجسمه یا تصویر بزرگی از خسروپرویز مزین به سیم و زر که در آنجا وجود داشت، بر فراز تخت نیز نقش ماه و خورشید و صور فلکی و تصاویری از بزرگان ساسانی به چشم می‌خورد و روی تخت وسیله‌ای برای تعیین ساعات روز و همین‌طور چهار یاقوت متناسب با فصول سال نصب شده بود. هراکلیوس پس از غارت این محل، آن را به آتش کشید و نابود کرد.


سابقه غواصی در دریاچه تخت سلیمان


در گذشته امکان شنا و غواصی در دریاچه فراهم بوده، اما امروزه شنا کردن در آب دریاچه تخت سلیمان به طور قطعی ممنوع است. آب این دریاچه دارای املاح معدنی زیادی است که باعث به‌وجودآمدن رسوبات آهکی زیادی در آن می‌شود و حتی دیواره‌های اطراف دریاچه هم نشان‌دهنده این واقعیت است.


وجود رسوبات آهکی معلق در آن باعث غرق شدن افرادی زیادی در این دریاچه شده است به همین دلیل برای جلوگیری از غرق شدن در دریاچه تخت سلیمان، شنا کردن در این دریاچه ممنوع شده است.


در گذشته غواصان کاوشگر زیادی برای جستجوی گنج کوروش به اعماق آب این دریاچه رفته‌اند، اما به خاطر فشار زیاد آب و رسوبات داخل آن موفق به یافتن این گنج تاریخی نشده‌اند.


شاید بد نباشد همینجا سری هم بزنید به پاسارگاد که دیدنی‌هایش کم‌عجایب‌تر از این مکان نیست.


غواصی در دریاچه تخت سلیمان
برخی از غواصان برای ماجراجویی یا کشف گنج به این دریاچه آمدند

جاذبه های تخت سلیمان


تخت سلیمان جاذبه‌های دیدنی زیادی دارد که از معروف‌ترین آن‌ها می‌توان به آتشکده آذرگشنسب، ایوان خسرو، سنگ اژدها، بناهای دوره ایلخانی، معبد آناهیتا و ... اشاره کرد. در ادامه به معرفی این جاذبه‌های زیبای تخت سلیمان پرداخته‌ایم.


آتشکده آذرگشنسب


آتشکده آذرگشنسب یا آتشگاه آذرشسپ یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین آتشکده‌های ایرانیان در زمان ساسانیان است. اهمیت این آتشکده تا حدی بود که هر یک از پادشاهان ساسانی پس از نشستن بر تخت و یا قبل از جنگ‌ها، با پای پیاده به زیارت آن می‌رفتند و سهمی از غنائم جنگی را به آتشکده پیشکش می‌کردند.


این آتشکده را باید یکی از مکان‌های مهم مذهبی برای ایرانیان قبل از اسلام دانست.


اگر به دیدن این مکان‌های تاریخی زرتشتی و کهن علاقه‌مندید، احتمالا چیزی جای جاذبه های یزد را برایتان نمی‌گیرد.


آتشکده آذرگشسب
بنای آتشکده

ایوان خسرو


ایوان باشکوه خسرو از آثار ارزشمند تاریخی ساسانیان است و به احتمال زیاد در زمان پادشاه خسرو اول معروف به انوشیروان احداث گردیده است.


طرح ایوان خسرو تا حدودی به ایوان مدائن شباهت دارد اما از لحاظ وسعت کوچک‌تر از این ایوان معروف است. ایوان خسرو متأسفانه به خاطر زلزله‌ای که 80 سال قبل رخ داد آسیب زیادی دیده است.


ایوان خسرو
تصویر زمستانی ایوان خسرو

معبد آناهیتا


معبد آناهیتا محلی مقدس برای ایرانیان باستان بوده و برای ستایش ایزدبانوی آب و زایش مورد استفاده قرار می‌گرفت.


معبد آناهیتا یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های دیدنی تخت سلیمان است که در سفر به این منطقه باید از آن بازدید کنید.


معبد آناهیتا
معبد آناهیتا

سنگ اژدها


بر اساس افسانه‌های محلی، سنگ اژدها در گذشته اژدهایی بزرگ بوده که توسط حضرت سلیمان شکست داده می‌شود و به شکل سنگ درمی‌آید.


با این وجود، برخی دیگر می‌گویند که این سنگ بزرگ مسیر عبور رودخانه‌ای بوده که آب دریاچه تخت سلیمان را به زمین‌های کشاورزی هدایت می‌کرد و در طی سالیان دراز به شکل امروزی در آمده است.


در اینجا فرصت خوبی است که کمی با باستانی ترین شهرهای ایران آشنا شوید.


سنگ اژدها
سنگ اژدها ثبت ملی هم شده است

راهروهای تخت


افراد پس از ورود از دروازه شمالی که ورودی اصلی تخت سلیمان بود، وارد یک هشتی می‌شدند و سپس به دو راهروی مسقف در سمت راست و چپ می‌رسیدند.


افراد با توجه به‌قصد خود که برای امور مذهبی یا امور اداری و سیاسی وارد مجموعه می‌شدند، یکی از این راهروها را انتخاب می‌کردند.


علاوه بر اینکه راهروهای مذکور افراد را در این مجموعه چند هکتاری هدایت می‌کردند، حصاری امنیتی و محافظتی دور سازه‌ها و دریاچه به وجود آورده بودند. کاربرد دیگر این راهروها، کاهش صدای ناشی از تردد افراد سیاسی و لشکریان بود که در این محوطه مقدس اهمیت داشت.


راهروهای تخت
راهروهای تخت از جاذبه‌های وهم‌آلود این مجموعه هستند

بناهای دوره ایلخانی


هفت قرن پس از ساسانیان، نوادگان چنگیزخان مغول رونق و آبادانی را به تخت سلیمان برگرداندند. آن‌ها که تازه مسلمان شده بودند، در تغییراتی که در این محوطه رقم زدند، تفکرات دینی خود را اعمال کردند که نمونه آن در مرمت ایوان خسرو و کاشی‌کاری و گچ‌بری آن مشهود است.


بناهای ساخته شده در دوره ایلخانی شامل دروازه جنوبی، سازه‌های هشت ضلعی و دوازده ضلعی، کاخ شکار، تالار شورا، مسجد، حمام و کارگاه‌های صنعتی می‌شود.



حمام تخت سلیمان


حمام تخت سلیمان در نزدیکی دروازه شمالی قرار دارد و از لاشه‌سنگ، گچ و آجرهای ساسانی ساخته شده است. کاوش‌های باستانی در این محل نشان می‌دهد که حمام مذکور گرم‌خانه، گربه‌رو، هشتی ورودی، انواع کاشی‌های لعاب‌دار، طاقچه‌های درون دیوارها، کانال‌های آب‌رسانی و... داشته است. علاوه بر کف سنگ‌فرش، از طاق آجری برای این حمام استفاده شده است.


حمام تخت سلیمان
بنای ویران‌شده حمام تخت سلیمان

بناهای هشت ضلعی


در بخش غربی ایوان خسرو دو بنای هشت ضلعی از جنس سنگ، آجر و گچ وجود دارد. اگرچه این بناهای هشت ضلعی در شرایط خوبی قرار ندارند اما سبک معماری بنا، نوع و گچ‌بری کاشی‌‌های آن حاکی از قدمت تاریخی آن و ارتباط آن با ایلخانیان است.


بناهای هشت ضلعی
بناهای هشت ضلعی گواه قدمت این بنا هستند

تالار ستون دار


تالار ستون‌دار یکی دیگر از سازه‌های عصر ایلخانی است که به باور باستان‌شناسان آلمانی محل برگزاری جشن‌ها و غذاخوری شاهان بوده است. این تالار با دو ردیف چهار ستونی در شمال ایوان خسرو و غرب آتشکده آذرگشنسب قرار دارد.


از بخش‌های جالب این تالار، علامت‌ها و امضاهایی است که سنگ‌تراشان در کف سالن به جا گذاشته‌اند؛ گرچه فقط یکی از این علائم در شرق تالار در معرض نمایش قرار دارد؛ زیرا برای محافظت از سنگ‌فرش آن، لایه‌ای از ماسه روی آن ریخته شده است.


اگر به آذربایجان سفر کردید، سری هم به چشمه های آبگرم سرعین بزنید و جانی تازه بگیرید.


تالار ستون دار
بخش تالار ستون دار

تالار شورا


یکی دیگر از جاذبه‌های تخت سلیمان تالار شورا است تالار که قدمت آن به دوره سلطنت پادشاهان ایلخانی می‌رسد. آثار تاریخی کشف شده در تالار شورا امروزه به صورت موزه‌ای درآمده که هنگام بازدید از تخت سلیمان می‌توانید از این بقایای تاریخی ارزشمند هم دیدن کنید.


جاذبه های اطراف تخت سلیمان


جاذبه های اطراف تخت سلیمان یکی دیگر از دلایلی است که باید به این شهر سفر کنید. پیشنهاد می‌کنیم در سفر به تخت سلیمان از تمامی جاذبه‌های دیدنی این مجموعه و جاذبه‌های اطراف آن دیدن کنید. در ادامه به معرفی جاذبه‌های اطراف این مجموعه تاریخی پرداخته‌ایم.


چمن متحرک چملی


چمن متحرک چملی که در اطراف تخت سلیمان قرار دارد، اثر طبیعی شگفت‌انگیزی است که شامل یک منطقه باتلاقی با چمنزارها و نیزارهای بلند در اطرافش است.


بخش حیرت‌انگیز ماجرا قطعه چمنی به شکل جزیره‌ای متحرک روی این برکه است که در اثر وزش باد، به جهت‌های مختلف حرکت می‌کند.


چمن متحرک چملی
این چمن در اثر وزش باد به حرکت در می‌آید

زندان برنجه یا زندان دیو حضرت سلیمان


زندان برنجه از آثار طبیعی ملی ایران و یکی از دیدنی‌های روستای برنجه به شمار می‌رود که در ۲۸ کیلومتری شهر تکاب و ۳۳ کیلومتری تخت سلیمان قرار دارد.


این اثر طبیعی که به زندان سلیمان شباهت دارد، نه برج و نگهبانی و نه میله‌های آهنی دارد. روایت است که خان‌های محلی روزگاران قدیم برای تنبیه دشمنان یا مردم روستا، به پای آن‌ها سنگی می‌بستند و در این گودال عمیق می‌انداختند و از همین رو به زندان برنجه معروف شده است.


زندان برنجه
زندان برنجه تنبیه‌گاه خوفناک!

کوه بلقیس


کوه بلقیس در هشت کیلومتری شمال شرقی تخت سلیمان و ۱۸ کیلومتری شهر دندی در بخش انگوران با دو قله بلند در ادامه سلسله کوه‌های شرق دریاچه ارومیه قرار دارد و از مقاصد کوهنوردی استان زنجان است.


بین دو قله کوه دریاچه بسیار زیبایی که از ذوب شدن برف کوه‌ها به وجود آمده در بیشتر ماه‌های سال قابل مشاهده است.


اگر اهل کوهنوردی هستید، اینجا سری بزنید به بهترین مسیرهای کوهنوردی تهران که از زیباترین مسیرهای کل ایران هستند.


کوه بلقیس
کوه بلقیس

بهترین زمان سفر و بازدید از تخت سلیمان


قطعاً هر فصل زیبایی‌های خاص خود را دارد و بازدید از تخت سلیمان می‌تواند در هر فصلی از سال انجام شود. این منطقه زیبا اما در فصل بهار و در ماه‌های اردیبهشت و خرداد، زیباتر از هر زمان دیگری است. سرسبزی تخت سلیمان در بهار شما را شگفت‌زده خواهد کرد.


اجاره اقامتگاه در نزدیک تخت سلیمان


اجاره اقامتگاه در نزدیکی تخت سلیمان یکی از مهم‌ترین کارهایی است که باید قبل از سفر خود انجام دهید. پیشنهاد می‌کنیم برای اجاره بهترین اقامتگاه‌ها در اطراف تخت سلیمان به جاباما مراجعه کنید.


در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با تخت سلیمان و تاریخچه آن آشنا کنیم. آیا تجربه بازدید از این منطقه دیدنی را دارید؟ تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.


عکس زندان سلیمان
نمایی از زندان سلیمان

پاسخ به سوالات متداول درباره تخت سلیمان


چرا کوه مجاور تخت سلیمان را زندان تخت سلیمان یا کوه دیو نامیده‌اند؟

باتوجه‌به افسانه‌هایی که پیرامون این کوه به وجود آمده، بسیاری معتقدند که سلیمان نبی، دیوی را که انگشترش را دزدیده بود در این کوه زندانی کرده است.

از تهران تا تخت سلیمان چند کیلومتر است؟

افسانه‌ها و عجایب تخت سلیمان چیست؟

تخت سلیمان چند سال قدمت دارد؟

عمق دریاچه تخت سلیمان چقدر است؟

ماجرای گنج دریاچه تخت سلیمان چیست؟

تخت سلیمان در کدام منطقه کوهستانی قرار دارد؟