نان و شیرینیهای معروف قشم
مردم محلی جزیره قشم برای شیرین کردن کام مهمانان و مسافران جزیره، انواع مختلفی از شیرینیهای لذیذ طبخ میکنند که برخی از آنها پیشینهای بسیار کهن دارد.
نانهای محلی این جزیره هم بسیار متنوع و خوشمزه هستند؛ تا جایی که بسیاری از گردشگران نان و شیرینیهای معروف قشم را به عنوان سوغات جزیره با خود میبرند.
اگر شما هم از دوستداران شیرینیجات هستید و میخواهید در طول سفر به قشم دلی از عزا درآورید، باید با نان و شیرینیهای معروف قشم آشنا شوید.
برخی از این شیرینیهای لذیذ مانند رنگینک و مسقطی جنوبی به عنوان دسر در رستورانهای سنتی قشم سرو میشوند. انواع دیگر این نانها و شیرینیها هم از طریق فروشگاههای محلی، نانواییها، سوغات فروشیها و شیرینی فروشیهای جزیره در اختیار مشتریها قرار میگیرند.
ما در این مقاله با معرفی نان و شیرینیهای معروف قشم به شما کمک میکنیم تا با ترکیبات و چگونگی تهیه آنها بیشتر آشنا شوید و پس از انتخاب نان و شیرینی دلخواه خود، آنها را به راحتی سفارش دهید.
گرده محلی قشم
گرده یکی از نانهای محلی و محبوب جزیره قشم است که از ترکیب آرد، آب و نمک تهیه میشود. شاید باور نکنید، ولی از این ترکیب ساده، چنان نان نرم و لذیذی به دست میآید که ممکن است انگشتهایتان را هم با آن بخورید!
برای تهیه گرده محلی قشم، خمیر آماده شده را به اندازه یک بشقاب پهن میکنند و در تنور یا روی تابه میپزند. پس از پخت یک طرف گرده، آن را برمیگردانند تا هر دو طرف کاملاً پخته و برشته شود.
پس از این که نان را از روی تابه یا تنور برداشتند، وقت آغشته کردن آن به روغن محلی یا سوراغ است که باعث لذیذتر شدن این نان جذاب میشود.
نان خمیر خشکه (خمیر ترش)
برای تهیه نان خمیر ترش که در گویش محلی به آن خمیر خشکه میگویند، ابتدا کمی آرد، آب و نمک را با هم مخلوط کرده و خمیری سفت تهیه میکنند. سپس از خمیر چانههای متوسطی برداشته و آن را با ضخامت نسبتاً زیاد و تقریباً به اندازه یک بشقاب پهن کرده و روی تابه قرار میدهند تا بپزد.
پس از برشته شدن یک طرف نان، آن را برمیگردانند تا طرف دیگر هم به خوبی برشته شود و بعد از آغشته کردن نان آماده شده به روغن و مهیاوه، آن را سرو میکنند.
نان خمیر تره (خمیر شیرین)
اگر از علاقهمندان به نانهای محلی نرم و شیرین هستید، حتماً از امتحان نان خمیر تره قشم لذت خواهید برد. این نان جذاب از ترکیب آرد، ماست، شکر و تخممرغ به همراه کمی آب تهیه میشود.
پس از مخلوط کردن این مواد و ورز دادن خمیر بهدستآمده، آن را برای چند ساعت در جای نسبتاً گرمی قرار میدهند تا خمیر اصطلاحاً ور بیاید یا رسیده شود.
در نهایت آن را به صورت چانههای کوچک در آورده و پس از پهن کردن و پخت آن بر روی تابه، سرو میکنند. این نان را میتوان به صورت سرخ شده در روغن هم تهیه کرد. شما میتوانید انواع مختلف نان خمیر تره قشم را در سوغات فروشیها پیدا کنید.
نان توموشی
توموشی یا تومُشتی معروفترین نان محلی قشم است که طرفداران زیادی دارد. این نان نازک و خوشطعم از ترکیب ساده آرد و آب به دست میآید و خمیری با بافت شل دارد.
مخلوط به دست آمده را روی تابه میریزند تا بپزد. پس از این که خمیر کمی خود را گرفت، تخممرغ یا پنیر را روی آن پخش میکنند. این ترکیب باعث میشود که نان توموشی قشم یک صبحانه مقوی و لذیذ برای روزهایی باشد که وقت زیادی برای آمادهسازی و تهیه غذای اول صبح ندارید.
در قشم گاهی هنگام پخت توموشی بر روی تابه، کمی مهیاوه، سوراغ یا چند قطره مایع سرخرنگ که از خاک سرخ جزیره هرمز تهیه میشود بر روی آن میریزند تا علاوه بر زیبایی ظاهری، طعم دلنشینی به این نان ببخشد. این نان بسیار مقوی و لذیذ است و شما میتوانید آن را در وعده صبحانه یا عصرانه، به تنهایی یا با چای میل کنید.
نان دستی
یکی از سادهترین و جذابترین نانهای محلی قشم، نان دستی است. برای تهیه این نان، خمیری متشکل از آرد، آب و نمک تهیه کرده و پس از پهن کردن با دست، آن را بر روی تابه میپزند.
شما میتوانید این نان را همراه با پنیر یا عسل در وعده صبحانه و عصرانه میل کرده یا آن را به وعده شام خود اضافه کنید.
نان حفصه یا نان قشمی
حفصه نوعی نان محلی مقوی و لذیذ قشم است که بسیاری از اهالی جزیره آن را به عنوان میانوعده میل میکنند. برای تهیه این نان، آرد، خمیر مایه، شکر و شیر خشک را با هم در ظرفی بزرگ مخلوط کرده و وسط آن را گود میکنند.
سپس تخممرغ زده شده را در وسط مواد ریخته و با اضافه کردن کمی آب و مخلوط کردن آن، خمیری نرم و یکدست به دست میآید. پس از چند ساعت استراحت و دو برابر شدن حجم خمیر، وقت چانه کردن و پهن کردن آن است.
بعد از آماده کردن چانههای نان پهن شده، روی آنها را با پارچه پوشانده و دوباره برای ساعتی به آنها استراحت میدهند. بعدازاین مرحله، روی خمیر را به دلخواه به مهیاوه یا تخم مرغ آغشته کرده و بعد از پاشیدن کمی کنجد و سیاهدانه، در روغن داغ سرخ میکنند.
پخت این نان تا مرحلهای ادامه پیدا میکند که حفصهها حسابی پوک و شبیه پیراشکی شوند. پیش از سرو هم روی نانهای برشته شده را به کمی روغن و زعتر آغشته میکنند تا عطر و طعم بهتری داشته باشد.
نان خمیر عربی
نان خمیر عربی نوعی نان نرم و شیرین است که از ترکیب آرد، شیر، شکر، مایه خمیر، تخم مرغ و آب به همراه دانههای کنجد به دست میآید. برای پخت این نان ابتدا همه مواد ذکر شده به جز تخم مرغ و کنجد را با هم مخلوط میکنند تا خمیری یکدست آماده شود.
پس از این که خمیر تهیه شده برای مدت چند ساعت استراحت کرد، آن را پهن کرده و روی تابه میپزند. در مرحله پایانی هم کمی تخممرغ و کنجد روی نان میریزند. حالا نان خمیر عربی آماده سرو است.
نان ریخته یا رخته
نان ریخته یکی دیگر از نانهای محلی معروف قشم است که برای تهیه آن فقط به آرد، آب، نمک و روغن و مهیاوه نیاز دارید. برای پخت این نان، آرد الک شده را با آب ولرم به آرامی مخلوط میکنند تا خمیری شل به دست آید.
سپس خمیر را با فنجان بر روی تابه داغ میریزند و با دست یا کاردک آن را بر روی تابه صاف میکنند. در گذشته محلیها به صورت سنتی برای صاف کردن خمیر بر روی تابه از جلد نوار استفاده میکردند!
پس از این که یک طرف نان برشته شده، آن را برگردانده و رویش روغن و مهیاوه میمالند. نان ریخته قشم را میتوان با تخم مرغ هم تهیه کرد. به این صورت که به جای مهیاوه، روی آن را با تخم مرغ میپوشانند و پس از پخت نان و تخم مرغ، سرو میکنند.
نان ریخته سوراغی
ترکیب نان سوراغی با سایر نانهای محلی قشم متفاوت است و برای پخت آن از پیاز استفاده میشود. به این صورت که ابتدا خمیری متشکل از آرد، آب و سوراغ تهیه کرده و پس از اضافه کردن پیاز، خمیری شل به دست میآورند.
سپس تابه را بر روی حرارت داغ کرده و یک فنجان از این مایه شل را بر روی آن پخش میکنند تا بپزد. پس از برشته شدن دو طرف آن، نان ریخته سوراغی آماده سرو است.
نان تنوری
برای پخت یک نان تنوری اصیل قشم ابتدا آرد را با آب و نمک خمیر کرده و از آن چند چانه یک اندازه آماده میکنند. سپس چانهها را باز کرده و با دست کمی پهن میکنند.
اصلیترین نوع پخت این نان در تنور گِلی انجام میشود. البته پیش از این که خمیرها را به دیواره تنور بچسبانند، کمی تخم مرغ و روغن روی آن میمالند. بافت نان تنوری قشم فشرده و نرم است و میتوان آن را به تنهایی یا در کنار غذا میل کرد.
نان ستپوری (سته پوری) یا پاراتا
یکی از جذابترین نانهای محلی قشم که بافتی لایه لایه و زیبا دارد، نان سپتوری یا پاراتا است. برای تهیه این نان لذیذ، ابتدا آرد و نمک را با آب مخلوط کرده و ورز میدهند تا خمیری مناسب به دست آید.
سپس از این خمیر چند چانه تهیه کرده و هر چانه را با وردنه باز میکنند. روی سطح نان روغن مالیده و آن را تا میکنند. مجدداً نان را با وردنه پهن کرده و روغن میزنند و این کار را برای سه چهار بار ادامه میدهند. در پایان خمیر آماده شده را بر روی تابه میپزند تا برشته و ورقه ورقه شود.
لگیمات
یکی از لذیذترین و معروفترین شیرینیهای جزیره قشم لگیمات است. این شیرینی با ریشه عربی، یکی از محبوبترین دسرها برای ایام خاص و سفرههای افطار ماه رمضان است. برای تهیه لگیماتی لذیذ، ابتدا آرد، شکر و مایه خمیر را مخلوط میکنند تا خمیری نرم به دست آید.
پس از استراحت خمیر، آن را با قاشق یا قیف مخصوص به صورت گلولههای کوچک درآورده و در روغن سرخ میکنند. سپس لگیمات سرخ شده را در شیرهای تهیه شده از شکر، زعفران، گلاب یا عسل رقیق شده غوطهور میکنند تا برای سرو آماده شود.
رنگینه یا رنگینک
در میان شیرینیهای خوشمزه که از خرما تهیه میشوند، رنگینک بسیار پرطرفدار و محبوب است. اهالی قشم برای تهیه رنگینک از کره، آرد و خرما استفاده میکنند. البته گاهی برای تهیه آن از رطب تازه هم استفاده میشود.
تهیه رنگینگ به این صورت است که آرد را با کره محلی سرخ کرده و بعد از اضافه کردن خرما، هل و دارچین، آن را در ظرف مخصوص ریخته و برش میزنند. این دسر محلی بافتی نرم و لطیف دارد و انتخاب خوبی برای صرف یک شیرینی سالم در کنار چای عصرانه است.
مالوکی
مالوکی نوعی شیرینی سنتی قشم است که از ترکیب آرد، تخم مرغ، ماست و بکینگ پودر یا خمیر مایه تهیه میشود. پس از آماده شدن خمیر، آن را به شکل گلولههای کوچک درآورده و بعد از سرخ کردن در روغن داغ، به پودر قند آغشته میکنند.
البته اگر دوست دارید شیرینی مالوکی شما شهد داشته باشد، میتوان آن را به شربت تهیه شده از آب، شکر، پودر هل، گلاب و زعفران آغشته و سپس سرو کرد.
شیرینی مالوکی را میتوان به صورت مغزدار هم تهیه میکرد. در این روش، خمیر آماده شیرینی را به اندازه یک گردوی کوچک جدا کرده و بعد از باز کردن قسمت میانی، داخل خمیر را با مخلوطی از پودر قند، گردوی خرد شده و پودر هل پر میکنند. سپس آن را مجدداً به صورت دایرهای کوچک گرد کرده و در روغن داغ سرخ میکنند تا برای سرو آماده شود.
مسقطی جنوبی
مسقطی جزو خوشآبورنگترین شیرینیهای جنوبی است که ریشه عربی دارد. برای تهیه این شیرینی، کره، نشاسته، گلاب و زعفران را همراه با انواع مغزهای درجه یک مثل بادام، پسته و گردو ترکیب میکنند.
آماده کردن مسقطی آسان نیست و به ساعتها وقت و انرژی نیاز دار تا در اثر همزدنهای مکرر، ظاهری ژلهمانند، چسبناک و سفت به خود بگیرد. مسقطی طعمی شیرین و دلنشین دارد و معمولاً همراه با چای و قهوه سرو میشود.
بلالیت
احتمالاً تصور تهیه یک دسر لذیذ با رشتههای ماکارونی برای شما دشوار است! اما ساحلنشینان جنوب و اهالی جزایر ایران از جمله قشم، دسری لذیذ به نام بلالیت با آن میپزند.
برای تهیه این شیرینی خوشمزه ابتدا رشتههای خرد شده ماکارونی را با شیره خرما یا شکر و روغن تفت داده و بعد از اضافه کردن کمی آب، گلاب و زعفران، اجازه میدهند تا رشتهها نرم شوند. بلالیت یک صبحانه یا میان وعده لذیذ در جنوب ایران است که طرفداران زیادی دارد.
کیک هلر
اگر به دنبال چشیدن طعم یکی از خاصترین شیرینیهای محلی قشم هستید، کیک هلر را امتحان کنید. هلر روستایی کوچک در فاصله ۱۸ کیلومتری قشم است که با داشتن دو کارگاه شیرینیپزی، انواع شیرینیهای محلی از جمله کیک معروف هلر را تولید میکند.
این کیک جذاب که به دلیل خاستگاه اصلی خود یعنی روستای هلر قشم به این نام معروف است، از ترکیب آرد، شکر، تخم مرغ و وانیل تهیه میشود.
شاید این شیرینی در ظاهر یک کیک اسفنجی ساده و پفدار به نظر برسد، اما کسانی که یک بار آن را امتحان کردهاند، کیک هلر را بسیار خاص و لذیذ توصیف میکنند.
به همین دلیل این کیک نرم و جذاب یکی از اصلیترین سوغات قشم است که بسیاری از گردشگران در هنگام بازگشت، تعدادی از آن را تهیه کرده و با خود به شهر و دیارشان میبرند.
کلوچه خرمایی
دسترسی آسان به خرما، این میوه نرم و خوشمزه، در قشم باعث شده تا از آن برای پخت شیرینیهای لذیذ استفاده کنند. یکی از این شیرینیهای معروف قشم، کلوچه خرمایی است.
برای تهیه این کلوچه، آرد را به همراه خرما، تخم مرغ و آب خمیر کرده و پیش از پخت بر روی آن کمی زیره میپاشند. البته کلوچه خرمایی در قشم به شکلهای مختلفی مثل نوع سنتی، مغزدار و... تهیه میشود و شما میتوانید انواع آن را از سوغات فروشیهای جزیره پیدا کنید.
بهترین روش برای اجاره اقامتگاه در قشم
جزیره قشم از مهمترین مقاصد گردشگری جنوب ایران به ویژه در نیمه دوم سال و ابتدای بهار است. همه ساله تعداد زیادی گردشگر از نقاط مختلف کشور با هدف لذت بردن از زیباییهای طبیعی و تفریحات دریایی و دیدنیهای جزیره، راهی سفر به قشم میشوند.
در همین راستا اقامتگاههای مختلف و متنوعی از جمله اقامتگاههای سنتی و بوم گردی، آپارتمان، ویلاهای ساحلی و... در جزیره قشم ایجاد شده تا گردشگران برای اسکان در طول سفر راحت باشند.
با وجود تنوع این اقامتگاهها، اگر پیش از سفر اقامتگاه مناسبی برای خود و همسفرانتان پیدا نکنید، قطعا در طول سفر دچار مشکل میشوید. پس تا دیر نشده برای پیدا کردن بهترین اقامتگاههای قشم از جاباما کمک بگیرید.
برای دسترسی به بهترین روش برای اجاره اقامتگاه در قشم هستید، همین حالا به سایت یا اپلیکیشن جاباما مراجعه کرده و تمامی اطلاعات مورد نیاز در مورد اقامتگاههای قشم، موقعیت مکانی، امکانات و... را به دست آورید.
همه مراحل انتخاب، اجاره، پرداخت هزینه و کنسل کردن رزرو در جاباما به صورت آنلاین و تنها با چند کلیک انجام میشود. پس شما میتوانید بدون نیاز به صرف وقت و هزینه زیاد، با خیال راحت برای سفر برنامهریزی کنید.
با توجه به این که پیک سفرها در قشم در تعطیلات کوتاه نیمه دوم سال و ایام نوروز روی میدهد، لازم است حتماً پیش از برنامهریزی برای سفر از رزرو اقامتگاهی مناسب مطمئن شوید.
اجاره آنلاین اقامتگاه را میتوان بهترین راه برای اجاره یک مکان مناسب برای اسکان در طول سفر به این جزیره زیبا دانست. جاباما به شما کمک میکند تا بهترین انتخاب را در کوتاهترین زمان ممکن داشته باشید و یک سفر خاطرهانگیز به قشم را تجربه کنید.