میدان نقش جهان ، مَجمَع خوبی و لطف اصفهان!
به اصفهان که سفر کنید به هر جای این شهر بروید و هر طرفی که سر بچرخانید چیزی هست که شما را شگفتزده کند. بیراه نیست که به اصفهان لقب نصف جهان را میدهند؛ شهری است که هزاران اثر تاریخی بینظیر با قدمت چند صد ساله و چند هزار ساله دارد. در این میان میدان نقش جهان یا همان میدان امام یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری اصفهان است.
این شاهکار معماری اصفهان شهرت بینالمللی دارد و نامش در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. این میدان ساله میزبان تعداد زیادی گردشگر داخلی و خارجی است و پیشنهاد میکنیم که در سفر به اصفهان حداقل یک روز کامل را به آن اختصاص دهید. در این مطلب جاباما شما را بیشتر با میدان نقش جهان، این جاذبه منحصربهفرد و خیرهکننده، آشنا خواهیم کرد.
میدان نقش جهان کجاست؟
میدان نقش جهان با نام رسمی میدان امام در شمال این شهر و در مرکز جاذبههای تاریخی اصفهان واقع شده است. خیابان حافظ در شرق میدان و خیابان سپه در غرب میدان، مسیرهای ورودی به این میدان هستند. میدان عتیق اصفهان نیز در شمال شرقی نقش جهان واقع شده و فقط ۲.۵ کیلومتر با آن فاصله دارد. مسیر دسترسی به این صورت است که به وسیله مترو از ایستگاه امام حسین میتوانید خود را به میدان برسانید یا این که از تاکسیهای خطی استفاده کنید.
اگر میخواهید سفری به اصفهان کنید، بهتر است همه جاهای دیدنی اصفهان را با آدرس و اطلاعات کامل یکجا در دست داشته باشید و بهترین برنامهریزی سفر را تجربه کنید. در مجله جاباما ما این فهرست کامل از دیدنی های اصفهان را داریم!
معرفی میدان نقش جهان
میدان نقش جهان که زیبایی و عظمتش هر بینندهای را مات و مبهوت میکند، نگینی بر انگشتری اصفهان مینامند. این میدان به عنوان جاذبه تاریخی برجستهای نه فقط در ایران بلکه در کل جهان شناخته میشود و یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری نزد گردشگران داخلی و خارجی است. نقش جهان بخشی از یک مجموعه تاریخی محسوب میشود و بازدید از جاذبههای بسیاری را برای شما ممکن میسازد. به همین خاطر است که میگوییم باید یک روز وقت بگذارید و با صبر و دقت از بناهای تاریخی و جاذبههای این مجموعه شگفتانگیز دیدن کنید. جالب است بدانید این میدان در سال ۱۳۱۳ در فهرست آثار ملی و در سال ۱۳۵۸ در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
نامهای نقش جهان
قبل از سال ۵۷ به این مجموعه میدان شاه میگفتند؛ اما بعد از انقلاب نام آن به میدان امام تغییر یافت. در طول تاریخ نقش جهان با نامهای میدان بزرگ، میدان اصلی، میدان نو و میدان سلطنتی نیز شناخته میشده است.
معماری میدان نقش جهان چشمگیر و خیرهکننده
پروفسور والتر هینتس ایرانشناس آلمانی درباره این میدان میگوید: "میدان دقیقا در مرکز شهر واقع شده است. زمانی این بنا ساخته شده که شبیه به آن را از نظر بزرگی، سبک معماری و اصول شهرسازی در دنیا نداشتهایم."
میدان نقش جهان یکی از میدانهای بزرگ دنیاست و به محض این که قدم به این میدان بگذارید فضای آن و معماریاش شما را در جای خود میخکوب میکند. بد نیست بدانید نقش جهان از میدان سرخ مسکو که جزو معروفترین و گستردهترین میدانهای جهان است، وسعت بیشتری دارد. نکته دیگری که این میدان را از سایر میدانها متمایز میکند شکل مستطیلی آن است؛ چرا که اکثرا میدانها دایرهای یا بیضیشکل هستند. بنای اولیه این میدان در زمان صفویه توسط معماران ماهری مانند شیخ بهایی، استاد محمدرضا اصفهانی و علی اکبر اصفهانی پایهگذاری شد. در طراحی و ساخت میدان امام اصفهان و بناهای تاریخی اطراف آن از سبک معماری میدان ایرانی الهام گرفتند که میدان امیر چخماق یزد و میدان شاه قزوین هم نمونهای از این سبک معماری هستند.
تاریخچه میدان نقش جهان
میدان نقش جهان در حکومتهای مختلف فراز و فرودهای زیادی داشته و بارها مورد بیمهری قرار گرفته است؛ اما در نهایت شکوه و عظمتش را حفظ کرده است. بخواهیم از تاریخچه این میدان بگوییم به دوره تیموریان برمیگردد؛ ولی با چیزی که الان به عنوان میدان نقش جهان میبینید خیلی تفاوت داشته است. آن زمان در محل میدان امام (نقش جهان) باغ بزرگی بود و بناهای نظامی دوره آق قویونلوها و تیموریان در بخش مرکزی آن وجود داشت.
از زمان حکومت سلجوقیان در این میدان جشنهای ملی مانند نوروز و آیینهای مذهبی برگزار میشد. در زمان صفویان وقتی پایتخت از قزوین به اصفهان تغییر کرد، شاه عباس صفوی با به کار گماشتن بهترین معماران آن زمان، این میدان باشکوه را به شکل فعلی ساخت و نقش جهان رونق زیادی گرفت. اکثر بناهای اطراف آن مانند عالی قاپو، مسجد شیخ لطف الله و سردر قیصریه نیز در همان زمان ساخته شدند.
اما با روی کار آمدن آخرین پادشاه صفویه این میدان شکوه و جلال خود را از دست داد و با حمله اشرف افغان به اصفهان، تیر خلاص زده شد. همچنین به خاطر انتقال پایتخت از اصفهان به شیراز، به این میدان بیتوجهی شد و بخش زیادی از بناهای اطرافش به دلیل اهمال شاهان قاجار از بین رفت. ولی در دوران پهلوی اول به دستور رضا خان این میدان به طور کامل بازسازی شد و دوباره رونق گرفت.
نقش جهان قدیمیترین میدان چوگان جهان
میدان امام را قدیمیترین میدان چوگان جهان مینامند. این میدان در گذشته محل برگزاری مسابقات چوگان بوده و امروزه دو دروازه سنگی چوگان در شمال و جنوب میدان از روزگاران قدیم به یادگار مانده است. این دروازهها قدیمیترین دروازههای چوگان در دنیا هستند.
گفته میشود برای ساختن نمونههای خارجی زمینهای چوگان از میدان امام الهام گرفته شده است.
جاهای دیدنی میدان نقش جهان
این میدان چندین بنا و اثر تاریخی را در دل خود جای داده که هر کدام شاهکاری در نوع خود محسوب میشوند. چنانچه قصد دارید به طور کامل از این مجموعه وسیع و جزئیات حیرتانگیزش دیدن کنید باید زمان مناسبی را به آن اختصاص دهید. وقتی به میدان امام قدم میگذارید انگار وارد شهر دیگری شدهاید.
حوض بزرگ در وسط این میدان و رقص فوارههایش حس سرخوشی و شادابی به شما میدهد و گذرگاههای متعدد دسترسی به همه جای میدان را آسان میکند. در سمتی بناهای مذهبی و مساجد و در سمت دیگر کاخی تماشایی قرار دارد.
غافل نشویم از بازار اصفهان که شما را به سفری تاریخی میبرد. اینجا میتوانید از آثار تاریخی دیدن کنید، میتوانید سوغاتی و صنایع دستی اصفهان را بخرید، درشکهسواری کنید و به کافههای اطراف میدان بروید. خلاصه خودتان را برای یک روز بهیادماندنی آماده کنید. در ادامه مفصل بررسی میکنیم.
عمارت عالی قاپو
یکی از زیباترین بناها در میدان نقش جهان کاخ عالی قاپو است که در ضلع غربی میدان قرار دارد. این عمارت در ۶ طبقه ساخته شده و زیربنای آن ۱۸۰۰ متر مربع است. تزئینات و ظاهر عالی قاپو به قدری چشمنواز و دلفریب است که توجه هر گردشگری را به خود جلب میکند و چشم برداشتن از آن سخت خواهد بود.
به این عمارت دولتخانه هم میگویند و در آن ۵۳ اتاق برای برگزاری جلسات، پذیرایی از مهمانها و سفیران تعبیه شده است.
این بنا در زمان شاه عباس اول ساخته شد و به عنوان مقر شاهان صفوی مورد استفاده قرار میگرفت. در آخرین طبقه کاخ که به اتاق موسیقی یا اتاق صوت معروف شده، شکل سازهای مختلف گچبری شده است. همچنین مینیاتورهای زیبای این بنا اثر هنرمند معروف صفوی رضا عباسی است.
به دور میدان نقش جهان که برسید، بعد از کمی گشت و گذار قطعا دلتان یک غذای ناب اصفهانی میخواهد. همین است که اینجا میخواهیم بهترین رستوران های اصفهان را برای یک غذای باکیفیت به شما معرفی کنیم تا با دست پر راهی اصفهان شوید!
مسجد شیخ لطف الله در میدان نقش جهان
مسجد شیخ لطف الله یکی از مساجد خاص و متفاوت ایران، یادگاری از دوران صفویه است که بر خلاف سایر مساجد هیچ منارهای ندارد. این مسجد واقع در شرق میدان، به عنوان یکی از زیباترین مساجد تاریخی ایران، نزد گردشگران محبوبیت زیادی دارد.
گفته میشود که مسجد شیخ لطف الله به دستور شاه عباس اول و برای استفاده اختصاصی او ساخته شده بوده و ساخت آن حدود ۱۸ سال طول کشیده است. در زمان قاجار به مسجد خسارات زیادی وارد شد که البته بعدا رضا شاه پهلوی آن را بازسازی کرد.
مسجد شیخ لطف الله به لحاظ معماری و کاشیکاری جزو شاهکارهای قرن یازدهم هجری بوده و با گذشت سالیان طولانی هنوز هم در نحوه استفاده از رنگ و نور منحصربهفرد است.
مسجد امام از بناهای مهم معماری اسلامی در ایران
در ضلع جنوبی میدان نقش جهان مسجد امام قرار دارد که به نامهای مسجد شاه، مسجد سلطانی و مسجد جامع نیز معروف است. این مسجد مهمترین مسجد تاریخی اصفهان محسوب میشود و شاهکاری از معماری، کاشیکاری و نجاری در قرن یازدهم هجری است.
شکوه و عظمت این مسجد تصویری فراموشنشدنی و بینظیر را مقابل دیدگان شما خلق میکند و جزئیات آن هر بینندهای را حیرتزده خواهد کرد.
معمار این بنا استاد علی اکبر اصفهانی بوده و بهترین خوشنویسان و کتیبهنویسان آن زمان از جمله استاد علیرضا عباسی و عبدالباقی تبریزی کتبیهنگاریهای آن را انجام دادهاند. این مسجد از زمانهای قدیم محل برگزاری اجتماعات و مراسمهای سنتی و مذهبی بسیاری بوده است.
سردر قیصریه دروازه ورود به دنیایی شگفتانگیز
سردر قیصریه در ضلع شمالی میدان نقش جهان واقع شده و دروازه اصلی ورود به بازار سنتی اصفهان است. با گذر از این سردر و ورود به بازار، در دنیایی شگفتانگیز قدم میزنید و به سمت دالانهای پرهیاهوی بازار بزرگ اصفهان میروید.
این بنا در گذشته سه طبقه داشت؛ اما یکی از طبقات تخریب شد و اکنون فقط دو طبقه دارد. طبقه سوم که تخریب شده نقارهخانه بوده که در آن اوقات مختلف روز را با صدای موسیقی اعلام میکردند. طبقه دوم مخصوص امور دفتری و بازرگانی و طبقه اول دارای حجرههایی برای خرید و فروش بود.
سردر قیصریه چهار در فرعی، یک دروازه اصلی و یک حوض دارد و این سازه با گذشت سالها هنوز هم استوار و محکم ایستاده است.
بازار قیصریه
بازار قیصریه بخشی از بازار بزرگ اصفهان محسوب میشود و به دلیل حضور در میدان نقش جهان از موقعیت ویژهای به لحاظ گردشگری برخوردار است. این بازار یکی از بزرگترین و زیباترین بازارهای ایران است. ساخت این بازار از سده دهم تا سیزدهم خورشیدی طول کشیده و در دوران صفویه و قاجاریه تکمیل شده است.
راستههای اصلی و فرعی زیادی در بازار قیصریه وجود دارد که هر گوشه آن میتواند سوژه عکاسی باشد تا زیباترین تصاویر برای شما به یادگار بماند. در این بازار همانند دیگر بازارهای ایران، مدارس مذهبی و مساجدی به چشم میخورد که از جمله آنها میتوان به مدارس مذهبی جده بزرگ و کوچک، هارونیه، صدر و مسجدهای ذوالفقار و جارچی اشاره کرد.
در این بازار میتوانید بهترین و زیباترین صنایع دستی اصفهان را خریداری کنید.
در ضمن گفته میشود که قرار است در حجرههای طبقه بالایی میدان نقش جهان موزهای به نام موزه بزرگ اسلامی افتتاح شود. در این موزه آثار اسلامی نمایش داده خواهد شد.
حالا که به اینجای مطلب رسیدید، باید بدانید که اگر اهل خرید هستید، ما در مجله جاباما بهترین مراکز خرید اصفهان را از بازارهای سنتی تا پاساژهای مدرن معرفی کردهایم! پس بعد از خواندن این مطلب به این لیست جذاب هم سر بزنید.
جاذبههای نزدیک میدان امام
خانه مشروطه، سیوسه پل و کاخ هشت بهشت در نزدیکی نقش جهان قرار دارند. حتما از این جاذبهها و سایر جاهای دیدنی اصفهان هم دیدن کنید تا لذت سفر برایتان دوچندان شود.
خرید سوغاتی در میدان نقش جهان
نمیشود که تا نقش جهان بیایید و دست خالی و بدون سوغاتی برگردید. بعد از این که یک دل سیر به گشتوگذار تاریخی در این میدان پرداختید، میتوانید برای خرید سوغاتی و صنایع دستی سراغ بازار بزرگ اصفهان بروید. همچنین غرفههای اطراف میدان نیز محصولات متنوعی را ارائه میدهند.
اگر اهل خرید سوغات هستید، بهترین سوغاتی های اصفهان را میتوانید در این مطلب در مجله جاباما ببینید و بهترین انتخاب را از اصفهان زیبا به یادگار ببرید!
شکمگردی در نقش جهان
اگر تا میدان نقش جهان بیایید و از خوراکیهای خوشمزهاش نخورید قطعا ضرر میکنید. دور تا دور میدان هر چیزی که بخواهید از انواع شیرینی و بستنی و آبمیوه گرفته تا آش و فرنی و دوغ و گوشفیل معروف اصفهانی پیدا میشود.
کافهها و رستورانهای زیادی هم در این میدان قرار دارد که میتوانید انواع غذاهای سنتی اصفهان، غذاهای ایرانی و فستفود را از آنها سفارش دهید و خاطرهای خوشمزه برای خود بسازید.
اصلا اصفهان است و غذاهای بهیادماندنی و بازی طعم و رنگ خوراکیهایش با روح و روان آدم! مثلا کدام خوراکیها؟ برای آشنایی با لذیذترین غذاهای سنتی اصفهان سری به این مطلب در مجله جاباما بزنید!
بدون ثبت خاطرات از نقش جهان نروید
در جای جای این میدان بزرگ و تاریخی سوژههای ناب و بینظیری دیده میشود. با دوربین خود زیباترین و بهیادماندنیترین تصاویر را ثبت کنید تا شکوه و زیبایی نقش جهان را همیشه همراهتان داشته باشید.
گنبدهای زیبای مساجد، کاخ باشکوه عالی قاپو، معماری و کاشیکاری بناها، فوارههای آب، راستههای بازار، صنایع دستی، درشکهها و ... همگی سوژههایی عالی هستند. عکسهایی که میگیرید میتوانند سفر به اصفهان و بازدید از نقش جهان را برای شما خاطرهانگیز و ماندگار کنند.
در سفر به اصفهان میدان نقش جهان را از دست ندهید!
در این مطلب به بررسی میدان نقش جهان و جاذبههای تاریخی و گردشگری این مجموعه پرداختیم. برای سفر به اصفهان و بازدید از این میدان ارزشمند تاریخی میتوانید در تورهای مسافرتی شرکت کنید یا به طور شخصی به این شهر بروید. در نقش جهان علاوه بر گشتوگذار تاریخی امکان تفریح و خوشگذرانی نیز برای شما فراهم است تا لحظاتی خوش برای خود خلق کنید. راستی در سفر به اصفهان نیازی نیست نگران محل اقامت باشید.
اصفهان امکانات اقامتی متنوعی را از جمله هتلهای سنتی، خانههای بومگردی، خانه مبله، سوئیت، هتل آپارتمان و... در اختیار شما قرار میدهد تا از میان آنها انتخاب کنید. متناسب با سلیقه و بودجهتان، مناسبترین و بهترین اقامتگاهها را میتوانید از سایت و اپلیکیشن جاباما پیدا کرده و رزرو کنید و با خیالی آسوده راهی سفر شوید.
اگر اصفهانی هستید اینجا از دیدنی های میدان نقش جهان بنویسید و اگر اهل اصفهان نیستید در بخش نظرات به ما از تجربه دیدن این میدان شگفتانگیز برای اولین بار بگویید.