زیباترین روستاهای ایران که چشمها را به خود خیره میکنند!
اقامت در روستا یکی از شیرینترین تجربههایی است که در هر سفری میتوانید داشته باشید؛ تجربه دور شدن از شلوغی و آلودگی شهری و دل سپردن به یک فضای ساده و صیمیم در آب و هوایی دلنشین. در این میان روستاهایی هستند که هنوز شناخته نشدهاند و به همین دلیل سفر به آنها میتواند تجربهای تازه و متفاوت باشد، اینها گاهی زیباترین روستاهای ایران هستند.
برای اینکه بتوانید برنامه سفری چند روزه را بچینید، ابتدا باید محل اقامت را انتخاب کنید، اقامتگاههای بومگردی و امکان اقامت در خانههای روستائیان و تجربه زندگی روستایی، سفر شما را به یادماندنی خواهد کرد. در این مقاله به معرفی زیباترین و مرموزترین و ناشناخته ترین روستاهای ایران میپردازیم.
زیباترین روستاهای ایران
زیبایی یک تعریف نسبی است که میتواند از دید هر فردی متفاوت با دیگری باشد. اما در مورد زیباترین روستاهای ایران باید بگوییم که تعریف آن تنها در چند کلمه میگنجد، سرسبز، بکر و سرشار از روح زندگی. در این بخش از مقاله به معرفی زیباترین روستاهای ایران از دیدگاه گردشگران میپردازیم.
روستای فیلبند مازندران، شناور روی ابرها
فیلبند یا فیلبند از جمله مرتفعترین و زیباترین روستاهای استان مازندران است که در بیشتر مواقع سال در میان مه و ابر شناور بوده و همین امر این روستا را به یکی از زیباترین و شگفت انگیزترین روستاهای ایران تبدیل کرده است. روستای فیلبند در واقع یکی از ییلاقهای خوش آب و هوای مازندران است که توسط اهالی و گردشگران برای اقامت در فصل تابستان استفاده میشود. برخی از اهالی این منطقه به دلیل برودت هوا در فصل زمستان، روستا را ترک میکنند.
به روستای فیلبند مازندران، "بام شرقی مازندران" نیز گفته میشود. نام این روستا در گویش مازندرانی "فلبند" است اما به مرور زمان به "فیلبند" تغییر پیدا کرده و در آن "فل" به معنای "خستگی" و "بند" به معنای "بند آمدن" است. بنابراین فلبند به معنای بند آمدن خستگی است. علت نامگذاری این روستا نیز راه دشواری بوده که در گذشته برای رسیدن به آن باید طی میشد.
اقامتگاههای بابل به روستای فیلبند نزدیک هستند.
بهترین زمان سفر به روستای فیلبند مازندران
همانطور که اشاره کردیم، برودت هوا در فصل زمستان، سکونت در این روستا را دشوار میکند به طوری که برخی از ساکنین، روستا را تخلیه میکنند. بنابراین فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای سفر به روستای فیلبند مازندران خواهد بود. فیلبند در فصل بهار، به سرزمین چهار فصل تبدیل میشود و هر روز ممکن است یک شگفتی جدید از آب و هوای متغیر در این روستا ببینید.
جاذبههای گردشگری روستای فیلبند
جنگلهای چلاو در نزدیکی روستای فیلبند و روستای سنگچال از جمله جاذبههای گردشگری اطراف فیلبند است. اما طبیعت زیبا و مسحورکننده، آب و هوایی فوقالعاده عالی و آرامش وصفناپذیر طبیعت بکر این زیباترین روستای ایران، خود بهترین جاذبه گردشگری فیلبند خواهد بود.
روستای ماسوله، زیباترین روستاهای ایران
روستای ماسوله در 32 کیلومتری غرب شهر فومن در استان گیلان واقع شده و یکی از زیباترین روستاهای پلکانی ایران است. کوچههای ماسوله بسیار تنگ و باریک هستند و به همین دلیل نیز نمیتوان از وسیله نقلیه موتوری در آن استفاده کرد، بنابراین باید خودروی خود را در پاییندست پارک کرده و پیاده به داخل روستا بروید.
قدمت شهر ماسوله به حدود 800 تا 1000 سال پیش برمیگردد، زمانیکه هنوز جادهای ساخته نشده بود و مردم در دامنه کوه خانههایی میساختند که سقف یکی حیاط دیگری بود. این شیوه ساختن خانهها در ماسوله، کوچههای باریک و پلهپله به همراه خانههای رنگ زرد روستایی در دل کوه سبزرنگ باعث این همه زیبایی در این منطقه شده است.
معماری روستای ماسوله
خانههای ماسوله مانند بسیاری دیگر از نقاط کوهستانی و کوهپایهای کشور، به صورت پلکانی ساخته شده و قدمت آن به دوران زندیه برمیگردد. برای ساخت خانهها از سنگ، چوب و خشت استفاده شده و بیشتر خانهها 2 طبقهای هستند. هر خانه دارای بخشهای مختلفی از جمله چغم (اتاق پذیرایی از مهمان)، نشیمنگاه (اتاق سکونت دائمی ساکنین)، سومه (محل سکونت زمستانی ساکنین) و پشن (سرویس بهداشتی) است.
تمامی خانههای روستای ماسوله دارای دو بخش جداگانه زمستانه و تابستانه هستند. قسمت زمستانه خانه در بخش عقب بنا قرار گرفته و نور زیادی دریافت نمیکند. در این قسمت کورهای برای آشپزی و گرم کردن اتاق در زمستان تعبیه شده است. قسمت تابستانه خانه دارای پنجرههای رنگی ارسی است و رو به سوی دره دارد.
جالب است بدانید که با ثبت ملی ماسوله در میراث فرهنگی ایران، این سازمان دیگر اجازه ساخت خانه در ماسوله را صادر نکرد، بنابراین تمامی خانهها قدیمی هستند.
جاذبههای گردشگری ماسوله
ماسوله علاوهبر خانههایی زیبا، با طراحی و معماری خاص و قدیمی، جاذبههای گردشگری دیگری نیز دارد که در ادامه معرفی خواهد شد. این جاذبهها دست به دست هم دادهاند تا ماسوله به حق جزو زیباترین روستاهای گیلان باشد!
- آبشار و رودخانه: ماسوله آبشارهای طبیعی بسیاری دارد که از آن جمله میتوان به آبشار کوشم، ماسوله رودخان، آبشار خرمبو یا خربو، آبشار لارچشمه و آبشار توریشوم اشاره کرد.
- ییلاقهای ماسوله: ییلاقهای ماسوله محل بسیار مناسبی برای اقامت تابستانی هستند از زیباترین ییلاقهای ماسوله میتوان به ییلاق کوربار، ییلاق للندیز و ییلاق آندره اشاره کرد.
- قله شاه معلم یا ماسوله داغی: قله داغی ماسوله با ارتفاع 3050 متری در قسمت شمال غربی شهر ماسوله واقع شده است. این کوه چشمانداز بینظیری به شهر ماسوله دارد و اگر به کوهنوردی علاقمند هستید بهترین انتخاب خواهد بود.
- پارک جنگلی ماسوله: پارک جنگلی ماسوله از جمله بزرگترین پارکهای طبیعی این منطقه است که میتوانید برای سفری کوتاه در آن چادر بزنید و از طبیعت زیبا و مملو از درختان راش، توسکا، فندق و ممرز لذت ببرید. در این پارک امکانات رفاهی نظیر آلاچیق، سرویس بهداشتی و رستوران وجود دارد.
روستای کندوان تبریز، شگفتیای میان کوهها
کندوان به عنوان یکی از زیباترین روستاهای ایران در دل کوه سلطان داغی و در 60 کیلومتری جنوب غربی استان تبریز واقع شده است. برخی باستانشناسان قدمت این روستا را تا 7 هزار سال نیز تخمین زدهاند. کندوان به دلیل ساختار عجیب و متفاوت خانههایش، یکی از شگفت انگیزترین روستاهای ایران بوده و علت این ظاهر عجیب، گدازهها و مواد مذاب به جای مانده از آتشفشان کوه سهند و همچنین دخالت دست در شکلگیری بناهاست. این روستا به دلیل کلهقندی بوده بناها و شباهت آنها به کندوی عسل، کندوان نام گرفته است.
اگر راهی کندوان شدید و دلتان خواست شما هم چند شب زندگی در یکی از این خانههای منحصربهفرد را تجربه کنید، میتوانید کلبه همای کندوان را به عنوان اقامتگاه، انتخاب رزرو کنید و طعم زندگی در کندوان را با همه زیباییهایش بچشید!
معماری روستای کندوان تبریز
از جمله مهمترین جاذبههای گردشگری روستای کندوان، معماری عجیب خانههاست. خانهها در دل کوه ساخته شدهاند و قطر دیوار آنها معمولاً 2 متر است. این قطر زیاد خانه باعث خنک بودن فضای داخل در تابستان و گرم و مطبوع بودن آن در زمستان میشود. خانههای این روستا در زبان محلی "کران" یا "قیه" به معنی "صخره" نامیده میشوند. بلندی کرانها در جای جای روستا کمتر از 60 متر بوده و از جنس ایگنمبریت و لاهار است. برخی از کرانهای روستا، حتی در سه یا چهار طبقه نیز ساخته شدهاند.
جاذبههای گردشگری روستای کندوان تبریز
معماری متفاوت و طبیعی خانهها از مهمترین جاذبههای گردشگری روستای کندوان است که گردشگران بسیاری را از سراسر ایران به خود جذب میکند. علاوهبر معماری عجیب و شگفتانگیز خانهها، چشمههای آبمعدنی، طبیعت سرسبز، باغهای میوه و رودخانههای پُرآب از جاذبههای طبیعی روستاست.
روستای زیارت گرگان، سرسبزی بیپایان
به محض اینکه از گرگان خارج شده و وارد جاده روستای زیارت میشوید، میتوانید زیباییهای این خطه سرسبز را ببینید. جاده روستا، جنگلی و پیچدرپیچ است و رانندگی در آن شروع لذت سفر به زیارت خواهد بود. زمانیکه به بخشی از جاده رسیدید که سنگفرش شده، در اصل وارد محدوده روستا شدهاید. امکانات رفاهی و اقامتی در روستا فراهم شده، بنابراین میتوانید برای چند روز متوالی در یکی از زیباترین روستاهای شمال ایران اقامت داشته باشید.
معماری روستای زیارت
همانطور که میدانید، تمامی خانههای شهرهای شمالی کشور به دلیل وجود رطوبت زمین در بیشتر ایام سال، با اندکی فاصله از سطح زمین و با سقفهای شیبدار ساخته میشوند. خانههای قدیمی زیارت معمولاً فاقد حیاط هستند و معماری آنها پلکانی است. خانههای قدیمی و بافت سنتی این روستا به ثبت ملی رسیده و قدمت برخی از خانهها به دوره قاجار و پهلوی برمیگردد.
جاذبههای گردشگری روستای زیارت
علاوهبر محیطی زیبا و محصور در دل طبیعتی بکر، روستای زیارت دارای جاذبههای گردشگری طبیعی فراوانی است که در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم.
- ارتفاعات زیبای زیارت: در حوالی روستای زیارت ارتفاعات بسیار زیبایی وجود دارد که از آن جمله میتوان به زارمنجی در شمال، تلمبار و تالو و سردانسر در جنوب، کلیچال در شرق، شمسک و کلاه گردان در شمال شرق و سفیدآب و پیرزن چکل در شمال غرب اشاره کرد.
- آبشارهای روستای زیارت: زیارت آبشارهای طبیعی و زیبایی دارد که از آن جمله میتوان به آبشار دوقلو، آبشارهای درهه تلانبار و آبشار خال دره اشاره کرد.
- چشمه آبگرم زیارت: در ضلع شرقی رودخانه خاصه، چشمه آبگرمی وجود دارد که آب آن گرمای ملایم و مطبوعی داشته و دارای خواص معدنی است. چشمه آبگرم زیارت تنها چشمه آبگرم در منطقه گلستان است.
- اماکن مذهبی و امامزاده زیارت: در نزدیکی چشمههای آبگرم میتوانید بقعه متبرکه امامزاده عبدالله را ببینید. از دیگر اماکن مذهبی روستا میتوان به گورستان تاریخی امامزاده عبدالله، امامزاده صالح، امامزاده علی ابن موسی ابن جعفر و بابا قنبرسر اشاره کرد.
روستای اورامانات تخت کردستان، درهای باورنکردنی
اورامانات در غرب استان کردستان و در بخش اورامان شهرستان سروآباد واقع شده است. خانههای این روستا تماماً از سنگ و به شکل پلکانی و خشکهچین ساخته شدهاند. به دلیل ظاهر پلکانی روستای اروامانات، به آن روستای "هزار ماسوله" نیز گفته میشود. این روستا در زبان محلی "ههورامان"، "اورامان" یا "هورامان" نیز نامیده میشود.
معماری روستای اروامانات تخت کردستان
شیوه معماری خانههای روستایی ارومانات به گونهای است که از دور به شکل یک هرم دیده میشود که قلعه باستانی روستا در رأس آن قرار گرفته است. سقف خانه پایینی، حیاط خانه بالایی است و خانهها روی دامنه کوه ساخته شدهاند.
واقعا چه چیز جذابتر از اینکه در سفر به این منطقه فقط مسافر نباشید و طعم زندگی در آن را هم بچشید؟ سوئیت روستایی سلین اورامان چنین تجربه شیرینی دارد! آن را میتوانید در جاباما رزرو کنید.
جاذبههای گردشگری روستای ارومانات تخت کردستان
روستای ارومانات در منطقهای کوهستانی واقع شده و مناظر بسیار زیبایی دارد. از جمله زیباترین جاذبههای گردشگری ارومانات میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قلعه اورامان: قلعه اورامان در بالاترین نقطه کوهی قرار گرفته که خانههای روستا بر دامنه آن ساخته شدهاند. از این قلعه در گذشته برای دیدبانی و حفاظت از روستا استفاده میشده است. هر چند که اورامانات به دلیل صعبالعبور بودن، تقریباً غیرقابل تصرف بوده اما وجود این قلعه حکایت از روزهایی دارد که مردم روستا به دنبال جلوگیری از هجوم بیگانه بودهاند.
- دریاچه اروامان: یکی از جاذبههای گردشگری مهم منطقه اورامانات، دریاچه فصلی است. این دریاچه دقیقاً در پشت قلعه و کوه ارومانات تخت قرار دارد و امکان قایقسواری برای گردشگران فراهم است.
- چشمههای طبیعی: با توجه به اینکه اروامانات یک منطقه کوهستانی است، چشمهها آب شرب و کشاورزی اهالی روستارا تأمین میکنند. بسیاری از چشمههای اروامان در هر چهار فصل سال از دل زمین میجوشند و از مجموع برخی از آنها رود سیروان شکل میگیرد.
- ارتفاعات اورامانات: دامنههای سرسبز و کوههای سربهفلک کشیده از جمله دیگر زیباییهای طبیعی اورامانات است. از مهمترین ارتفاعات این منطقه میتوان به کوسالان، کوه تخت، ژالانه، هودالان و شاهو اشاره کرد.
اگر دنبال بکرترین مقاصد سفر میگردید و ترجیح میدهید راهی شمال بشوید، چرا به بکرترین و خلوت ترین جاهای دیدنی شمال سفر نکنید؟ این مقصدها احتمالا بهترین انتخاب برای شما هستند و طبعیت و فضای سبز زیادی هم دارند! آنها را در مجله جاباما ببینید.
روستای میمند کرمان، آفتاب داغ و خانههایی دستکَند
روستای تاریخی میمند کرمان که در 38 کیلومتری شهر بابک واقع شده یکی از شگفت انگیزترین روستاهای ایران است. علت این امر معماری متفاوت خانهها و صخرهای بودن آنهاست. قدمت روستای میمند کرمان به 2 یا 3 هزار سال پیش باز میگردد و برخی آثار تاریخی کشف شده در این منطقه مربوط به دوره اشکانی و ساسانی است.
برای ساخت خانههای میمند از سنگ و آجر استفاده نشده، بلکه خانهها با ابزار در دل کوه شکل گرفتهاند. روستای میمند به عنوان یکی از آثار تاریخی ایران به ثبت جهانی یونسکو نیز رسیده است. نام روستای میمند از دو واژه "می" به معنی "شراب" و "مند" به معنی "مستی" گرفته شده و برخی معتقدند که مردان روستا می مینوشیدند و سپس در اثر مستی، خانهها را در دل کوه میکندند. اما برخی دیگر معتقدند که واژه میمند از کلمه "میمنت" به معنی مبارکی میآید.
معماری روستای میمند
خانههای روستا که در دل کوه و صخره ساخته شدهاند معمولاً روی هم قرار گرفته و در برخی موارد به 5 طبقه نیز میرسند. اهالی به خانههای روستا، "کیچه" میگویند و در حال حاضر میمند، 406 کیچه دارد که مجموع اتاقهای این کیچهها به 2560 اتاق میرسد. بدنه کیچهها به صورت یکپارچه از سنگ بوده و به همین دلیل نیز مانند عایق عمل میکند. این عایق طبیعی باعث شده دمای هوا در داخل کیچهها در طول شبانهروز تغییرات چندانی نداشته باشد. از طرفی خانهها آنقدر محکم هستند که در برابر بلایای طبیعی مانند آتشسوزی و باد و طوفان مقاومت کنند.
جاذبههای گردشگری روستای میمند
با وجود اینکه مهمترین جاذبه گردشگری روستای میمند، خانهها وبناهای زیبا و شگفتانگیز آن است، اما این منطقه جاذبههای گردشگری دیگری نیز دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
- آتشکده میمند: آتشکده میمند در حال حاضر به موزه مردمشناسی تبدیل شده و با بازدید از آن میتوانید با فرهنگ، آداب و رسوم، صنایع دستی، ابزارآلات مورد استفاده روستائیان و برخی کشفیات تاریخی آشنا شوید.
- حمام میمند: یکی از سازههای قدیمی و تاریخی روستای میمند، حمام آن است. در گذشته برای تأمین روشنایی حمام، سوراخی در بالای صحن اصلی و رختکن ایجاد کرده و روی آن سنگ مرمر گذاشتهاند. نوری که از سنگ مرمر عبور میکرده در اصل حمام را در طول روز روشن نگاه میداشته است.
- مسجد تاریخی میمند: قدمت مسجد سنگی میمند به دوره قاجار و سال 1240 هجری برمیگردد. محراب مسجد در دل صخرهها کنده شده و دارای سه ستون بزرگ سنگی است. تنها عامل اصلی تأمین نور مسجد در گذشته، در ورودی بوده است، چون مسجد تاریخی میمند فاقد پنجره است.
ابیانه اصفهان، سرخ مثل انار
ابیانه به عنوان یکی از زیباترین روستاهای ایران در استان اصفهان واقع شده و بهعنوان یکی از آثار تاریخی با قدمتی 4 هزار ساله شناخته میشود. در زبان محلی این منطقه به روستای ابیانه، ویونا نیز گفته میشود. در زبان محلی ابیانه، "وی" به معنای "بید" و "ویانه" به معنای "بیدستان" است و علت این نامگذاری نیز به گذشتههای دور برمیگردد که ابیانه بیدستان بوده است. در طول سالها، ویونا، ابتدا به اویانه و سپس به ابیانه تغییر پیدا کرده است.
از ما میشنوید، اگر به ابیانه رفتید در همان ابیانه جایی را برای اقامت پیدا کنید. لذت چشیدن صبحانه تازه و محلی و قدم زدن در هوای صبح این روستا یا دیدن تابش ستارهها روی خاک سرخش چیزی است که خودتان را نباید از آن محروم کنید! سوئیت سنتی خشت و خورشید یکی از بهترین انتخابها برای اقامت در ابیانه کاشانه است که آن را میتوانید در جاباما رزرو کنید.
طی حفاریهایی که باستانشناسان انجام دادهاند، مشخص شده که قدمت این روستا به 1500 سال پیش بازمیگردد. آثار باستانی کشف شده در این منطقه بیشتر مربوط به دورههای قاجار، صفویه، ساسانیان و سلجوقیان است.
معماری ابیانه
معماری و ساختار روستا به شکل حلزونی است و خانهها به صورت پلکانی روی هم قرار گرفتهاند. خانههای این روستا، مکعب شکل با پنجرههای مشبک چوبی است و برای پوشش دیوارهای بیرونی نیز از خاک رس استفاده شده و به همین دلیل نیز به روستای قرمز ایران معروف است. یکی از دلایل استفاده از این خاک رس قرمز رنگ، افزایش استحکام بنا پس از هر بار بارش باران است.
جاذبههای گردشگری روستای ابیانه اصفهان
- آتشکده روستای ابیانه اصفهان: این آتشکده در دوره ساسانی ساخته شده و از جمله معابد زردشتیان این منطقه بوده است. آتشکده دارای دو طبقه است که در حال حاضر طبقه دوم آن برای برگزاری مراسم مذهبی استفاده میشود.
- قلعههای روستای ابیانه: در روستای ابیانه 3 قلعه قدیمی به نامهای قلعه پال، قلعه هرده و قلعه پاله وجود دارد. هدف از ساخت این قلعهها نگهبانی و حفظ امنیت روستا در قدیم بوده است.
- زبارتگاههای روستای ابیانه: در روستای ابیانه دو زیارتگاه یکی مرقد شاهزاده عیسی و شاهزاده یحیی و دیگری قدمگاه ابیانه وجود دارد.
- مساجد ابیانه: روستای ابیانه دارای 11 مسجد است که از جمله قدیمیترین آنها میتوان به مسجد جامع اشاره کرد که در سال 466 هجری ساخته شده است. منبر چوبی منبتکاری شده این مسجد، یک اثر تاریخی فوقالعاده است.
- آبانبارهای ابیانه: روستای ابیانه چهار آب انبار به نامهای میانده، پُرزله، پالیزه و پَسباغچه دارد.
ناشناخته ترین روستاهای ایران
در میان زیباترین روستاهای ایران، روستاهایی هستند که همه گردشگران آنها را نمیشناسند، اما طبیعتی زیبا و جاذبههای گردشگری فراوانی دارند. هر چند که از میان گردشگران ایرانی، بسیاری این ناشناخته ترین روستاهای ایران را میشناسند و سفر به آن را به دیگران پیشنهاد میکنند.
روستای هجیج
روستای هجیج در 34 کیلومتری شهر پاوه در استان کرمانشاه واقع شده و به عنوان یکی از زیباترین روستاهای ایران شناخته میشود. روستای هجیج در درهای سرسبز و خوش آبوهوا قرار دارد و همین موضوع نیز علت اصلی نامگذاری آن است. هجیج در زبان محلی کردی به معنای "درهای سرسبز و عمیق" است و نامی بسیار مناسب برای این روستاست.
معماری روستای هجیج
خانههای روستای هجیج نیز مانند خانههای روستای ماسوله گیلان، پلکانی است. خانهها در دامنه کوه شکل گرفتهاند و سقف هر خانه، حیاط خانه بالایی است. وسعت روستا 53 هکتار است و تمامی خانهها رو به رود سیروان ساخته شدهاند. خانههای هجیج بدون ملاط و تنها با سنگ و به صورت خشکهچین ساخته شدهاند. اقامت در خانههای هجیج به عنوان ناشناخته ترین روستاهای ایران، برای تمامی گردشگران لذتی وصفناپذیر است. هر روز که پنجرههای رو به سوی رود باز میکنید، نسیم خنک سیروان صورتتان را نوازش خواهد کرد.
اگرچه هجیج روستایی کمتر شناختهشده است اما با جاباما در دل طبیعت زیبای این روستا هم میتوانید بهترین اقامتگاه را پیدا کنید و البته پیشنهاد همیشگی ما بومگردیها است! میتوانید چندین خانه بومگردی را در پاوه کرمانشاه از جاباما رزرو کنید!
جاذبههای گردشگری روستای هجیج
یکی از مهمترین جذابیتهای روستای هجیج، خانههای پلکانی و نحوه شکلگیری آنها بر دامنه کوه است. البته این روستا به دلیل مجاورت با رود سیروان، جاذبههای دیگری نیز دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
- خانقاه: خانقاه روستای هجیج مکانی مذعبی مختص پیروان قادریه است که در آن به سماع میپردازند.
- حوض پیر: حوض پیر در مرکز روستا قرار گرفته و در گذشته و قبل از لولهکشی آب، به عنوان محلی برای استفاده روزانه و وضو گرفتن استفاده میشد.
- رود سیروان: رود پُرآب سیروان تنها یکی از جاذبههای طبیعی روستای هجیج است. مناظر زیبا و امکان قایقسواری برای گردشگران از جمله تفریحات اصلی روستای هجیج است.
- چشمه بل: چشمه بل، یکی از چشمههای اصلی روستاست که از دل کوه مانند آبشاری زیبا جوشیده و به رود سیروان میریزد. این چشمه حدود 2 کیلومتر با روستای هجیج فاصله داشته و در تمام فصول سال پُرآب است.
- سد داریان: داریان سدی خاکی است که روی رود سیروان ساخته شده و مجاور با روستای داریان و هجیج است.
- چله خانه: چله خانه یکی از اماکن تاریخی روستاست که در عبادتگاه و محلی برای چلهنشینی است. قدمت این بنای تاریخی به قرن دوم هجری میرسد.
- ارتفاعات شاهو: شاهو بخشی از رشته کوههای زاگرس و جزو ارتفاعات روستای هجیج است. در دامنه این ارتفاعات چشمههای فراوانی وجود دارند که منبع تأمین آب کشاورزی و شرب منطقه هستند.
- کوسه هجیج: امامزاده عبیدالله که محلیها به آن کوسه هجیج میگویند از جمله اماکن مذهبی و تاریخی روستای هجیج است.
روستای آتشگاه
استان چهارمحال و بختیاری و شهرستان لردگان به وجود دشتهای لالههای واژگون شهرت دارند. روستای آتشگاه از توابع بخش مرکزی شهرستان لردگان نیز مظهر وجود لالههای واژگون و یکی از ناشناخته ترین روستاهای ایران است. ساکنین این روستا اکثراً عشایر بختیاری بوده و بیشتر به گلهداری مشغول هستند. روستا در میان دره جای گرفته و به همین دلیل در بیشتر فصول سال، آب و هوایی مطبوع و معتدل دارد.
تاریخشناسان، قدمت روستای آتشگاه را به دوره قاجار نسبت میدهند و بناهای زیبا و شگفتانگیز این روستا، دلیل اصلی جذب گردشگر است. البته نباید آبشار زیبا و مرتفع روستای آتشگاه را فراموش کرد که به عنوان بلندترین آبشار ایران شناخته میشود. این روستا نه تنها شگفتانگیز است، بلکه به راستی یکی از زیباترین روستاهای ایران است که هر چشمی را به خود خیره میکند!
روستای ماخونیک
ماخونیک یکی از شگفت انگیزترین و زیباترین روستاهای ایران است که در خراسان جنوبی واقع شده و گردشگران آن را با نام شهر لیلیپوتها میشناسند. اهالی ماخونیک افغان هستند و از چند قرن پیش در این منطقه زندگی میکنند. از جمله جذابیتهای این روستا که آن را به شگفت انگیزترین روستاهای ایران تبدیل کرده، معماری خاص خانهها و آداب و رسوم اهالی است.
جالب است بدانید که ماخونیک به عنوان یکی از ناشناخته ترین و مرموزترین روستاهای ایران، در گذشته هیچ راهی برای دسترسی به بیرون از روستا نداشت. طی سالهای گذشته برای احداث جاده، بخشی از کوه را کندهاند و مسیر رفتوآمد فراهم شده است.
معماری روستای ماخونیک
خانههای روستا به صورت فشرده به هم و در دامنه تپه ساخته شدهاند. خانهها بسیار ساده و محقر هستند و برای ساخت آنها از خشت و گل استفاده شده است. هیچکدام از خانههای روستا، ایوان، پنجره یا حیاط ندارند و تنها دارای دربهای کوتاهی هستند که از تنه درختان ساخته شده است. معماری خاص خانهها، آداب و رسوم، انزوای چند صد ساله و باورهای عجیب مردم این روستا باعث شده تا ماخونیک به یکی از شگفت انگیزترین و ناشناخته ترین روستاهای ایران تبدیل شود.
خانههای ماخونیک در کمتر از 100 سال پیش ساخته شدهاند و پیش از آن مردم روستا در شکافهای طبیعی و مصنوعی کوه که به آن شیله میگویند، ساکن بودند. در ماخونیک دو نوع خانه ساخته میشود که شامل خانههای کرشکی برای عموم مردم و خانههای خاشهای برای ثروتمندان است. اکثر خانهها تنها یک اتاق دارند و حداقل یک متر پایینتر از سطح زمین ساخته شدهاند. سقف خانهها به صورت درمی یا کله قوچی است و برای ساخت آن نیز از شاخ و برگ درختان و گِل استفاده شده است.
جاذبههای گردشگری روستای ماخونیک
مهمترین جاذبه گردشگری روستای ماخونیک، خانههای خشت و گلی است. از دیگر جاذبههای این روستا میتوان به سنگنگاره یا سنگ سیاه، برج گل انجیر، برج سنگی، نادر مرده و منزل سرگردونی اشاره کرد.
روستای سهولان
روستای سهولان یکی دیگر از ناشناخته ترین روستاهای ایران است که در مهاباد آذربایجان غربی واقع شده است. قدمت روستای سهولان بیش از 400 سال است اما هنوز زندگی در آن جریان دارد. یکی از مهمترین دلایلی که مردم روستا این منطقه را برای سکونت انتخاب کردند، شرایط خوب آب و هوایی و بارش باران بوده که شرایط را برای کشت دیم فراهم میکرده است.
عمده محل درآمد اهالی روستا کشاورزی و دامداری است اما فعالیتهایی چون قالیبافی، گلیم و جاجیمبافی نیز انجام میدهند. پس میتوانید یکی از این دستبافتهای زیبا را بهعنوان سوغات از اهالی بخرید.
جاذبههای گردشگری روستای سهولان
از مهمترین جاذبههای گردشگری سهولان میتوان به غار سهولان اشاره کرد که محلیها و ساکنان روستا به آن "لونه کبوتر" نیز میگویند. علت این نامگذاری وجود لانههای کبوتر درون غار است.
این غار دریاچهای دارد که در برخی نقاط عمق آن به 30 متر هم میرسد. به دلیل وجود دریاچه و فضای گنبدی شکل غار، دمای داخل حدود 10 الی 15 درجه پایینتر از دمای بیرون است. با توجه به اینکه تاکنون بیش از 300 مسیر آبی در غار سهولان کشف شده، سهولان بعد از غار علیصدر به عنوان دومین غار آبی بزرگ ایران شناخته میشود.
از دیگر جاذبههای گردشگری روستای سهولان میتوان به مسجد قدیمی روستا و قلعه تاریخی اوریس اشاره کرد.
روستای درکش
روستای درکش در خراسان شمالی واقع شده و به وسیله کوه و جنگل محصور شده است. اکثر مردم روستا به کشاورزی و باغداری مشغول هستند و از جمله مهمترین محصولات روستای درکش میتوان به ذرت، جو و گندم، سیب، انگور و هلو اشاره کرد.
روستای درکش به عنوان یکی از زیباترین روستاهای ایران با پوشش گیاهی خاص خود شناخته میشود. پوشش گیاهی درکش بسیار متنوع است و بسیاری آن را به عنوان بزرگترین داروخانه طبیعی ایران میشناسند. پوشش گیاهی روستا شامل 380 نوع گیاه دارویی است که 79 نوع آن جزو گیاهان دارویی کمیاب و نادر است.
از جاذبههای گردشگری درکش به عنوان ناشناخته ترین روستاهای ایران میتوان به برج تاریخی سبزعلیخان قراچورلو، قزل قلعه، سردابه، رودخانه زوهار، چشمه سردار و گلزار و دره کندیزو اشاره کرد.
دو بومگردی چشمه بیدرخان و چشمه چکاب هم در همین روستا قرار دارند و لذتی وصفناپذیر از تجربه زندگی در روستایی بکر و زیبا را به شما پیشنهاد میدهند! این تجربه را در اولین فرصت به دست آورید و این مقصد و این دو بومگردی را در لیست اولین سفرهایتان قرار دهید.
عجیب ترین روستاهای ایران
عجیب ترین روستاهای ایران، روستاهایی هستند که در آنها نوع معماری، آداب و رسوم و عقاید متفاوتی جاری است. در ادامه برخی از این روستاها را به شما معرفی میکنیم تا اگر مایل بودید عجایب آنها را از نزدیک ببینید.
روستای شهرآباد
روستای شهرآباد که در بخش بهمن شهر ابرکوه استان مشهد واقع شده به این دلیل به عنوان عجیب ترین روستاهای ایران شناخته میشود که تعداد دوقلوهای روستا نسبت به جمعیت آن زیاد است. اکثر دوقلوها همسان هستند و حضور آنها با یکدیگر در مدرسه جلب توجه میکند.
روستای چهار برج
روستای چهاربرج یکی از توابع شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی است که به دلیل تولد نوزدان نابینا به شهرت رسیده است. علت نابینا شدن نوزادان، رواج ازدواج فامیلی در این روستا و همینطور ابتلای برخی از اهالی به نوعی بیماری ژنتیکی است. حدود چند سال گذشته، تعداد افراد نابینای روستای چهاربرج بیش از 100 نفر بود، اما به لطف پیشگیریهای صورت گرفته، در حال حاضر تنها 31 نفر از اهالی نابینا هستند. خوشبختانه از حدود 10 سال پیش تاکنون هیچ نوزاد نابینایی در چهاربرج به دنیا نیامده است.
روستای ایستا
روستای ایستا از توابع طالقان از جمله مرموزترین و عجیب ترین روستاهای ایران است که در استان البرز واقع شده و به پرورش گرانترین اسبها شهرت دارد. یکی از مواردی که ایستا را به عجیب ترین روستاهای ایران تبدیل کرده، وجود آداب و رسومی خاص است. به عنوان مثال اهالی روستا جشن عروسی و تولد یا مراسم عزاداری برگزار نمیکنند. یکی دیگر از موارد عجیب در این روستا، ممنوعیت ورود خانمهاست.
اهالی این روستا شناسنامه ندارند و به همین دلیل نیز جزو آمار جمعیتی کشور محسوب نمیشوند. در این روستا خبری از آب لولهکشی، برق و گاز نیست و حتی درمانگاهی برای مداوای بیماران نیز وجود ندارد. از عمدهترین دلایل عدم وجود تکنولوژی و امکانات رفاهی در روستای ایستا، اعتقاد راسخ اهالی به آیتالله تبریزی است که تا پایان عمرش به عدم استفاده از ابزار مدرن و تکنولوژیهای جدید فتوا میداد.
در روستای ایستا اوقات شرعی و شروع و پایان ماههای سال متفاوت با روال عادی است و مردم به آن چیزی عمل میکنند که صلاح میدانند. کودکان روستا برای تحصیل به روستاهای همجوار و یا طالقان نمیروند بلکه به شیوه سنتی و قدیمی در مکتبخانه درس میخوانند. تاکنون نیز کسی همسر و دختران روستا را به چشم ندیده است.
روستای صراخیه
روستای صراخیه در میان تالاب شهرستان شادگان در استان خوزستان واقع شده و به این علت به آن نام عجیب ترین روستاهای ایران را دادهاند که مردم روستا برای رفتوآمد از قایق یا بَلَم استفاده میکنند. صراخیه به دلیل استفاده از قایق برای عبور و مرور به ونیز ایران شهرت دارد.
به دلیل وجود تالاب، این منطقه محل مناسبی برای کوچ پرندگانی همچون حواصیل، غاز وحشی و لکلک است و از طرفی در اطراف تالاب میتوانید گلههای بزرگ گاومیش را نیز ببینید. یکی از جدابیتهای گردشگری این روستا، وجود آلاچیقهای روی آب است که برای گردشگران ساخته شدهاند.
روستای حیلهور
روستای حیلهور در فاصله دو کیلومتری روستای کندوان و در شهر اسکو در دامنه کوه سهند واقع شده است. بخش اعظمی از خانههای روستا خالی از سکنه است و برخی معتقدند که در زمان حمله مغول، برخی از اهالی روستا را ترک کرده و به روستای کندوان پناه بردهاند. از جمله اصلیترین دلایل نامگذاری این روستا به حیلهور، شیوه خاص معماری خانههای آن است که به دلیل وجود حفرههایی در دل کوه مشخص نیستند و در اصل استتار شدهاند. با این شیوه خاص معماری، دشمنان نمیتوانستند از فاصله دور خانهها را ببینید و به این ترتیب با حیله دشمنان را دفع میکردند.
روستائیان خانهها را به روش دستکند و در پایین کوه در دل زمین ساختهاند. این شیوه معماری باعث شده تا خانه در فصل تابستان خنک و در فصل زمستان گرم باشد. برخی از خانهها متأسفانه به دلیل بارش برف و باران و ایجاد گلولای، مدفون شدهاند.
بهترین روستاهای ایران برای زندگی
روستاهایی که در بخش زیباترین روستاهای ایران معرفی کردیم میتوانند جزو بهترین روستاهای ایران برای زندگی نیز باشند. به علت محبوبیت این روستاها میان گردشگران، تلاش شده تا امکانات رفاهی کاملی فراهم شود، بنابراین اگر روزی مایل بودید زندگی در روستا را تجربه کنید، روستاهایی مانند ابیانه، ماسوله، فیلبند، میمند، اورامانات تخت و هجیج میتوانند جزو بهترین انتخابهای شما باشند.
با توجه به اینکه بسیاری از مردم علاقه خاصی به خطه شمال ایران دارند، در ادامه برخی از زیباترین روستاهای شمال برای زندگی را به شما معرفی خواهیم کرد.
روستای گرسماسر
ارتفاعات گرسماسر یکی از ییلاقهای گیلان در نزدیکی شهرستان رامسر است که آبوهوایی بسیار خنک و دلچسب، حتی در تابستان دارد. چشمههای آب خنک، دشت سرسبز و کوههای پوشیده از درخت، از جمله زیباترین جاذبههای این ییلاق است که آن را به زیباترین روستاهای ایران تبدیل کرده است. از روی کوه ییلاق گرسماسر میتوانید تمام شهر رامسر و تنکابن را ببینید.
از جاذبههای گردشگری روستای گرسماسر میتوان به تله بن، مسجد آبجی، فولاد چشمه، رستمسر، دزکول و راهکنار اشاره کرد. این روستا در 40 کیلومتری جنوب غربی شهرستان رامسر قرار گرفته و محل مناسبی برای اقامت چند روزه یا دائم است.
روستای مازیچال مازندران
روستای مازیچال در منطقه کلاردشت استان مازندران واقع شده و از جمله زیباترین روستاهای ایران و مازندران است که به یکی از مهمترین و محبوبترین مقاصد گردشگری تبدیل شده است. مازیچال در ارتفاع 2600 متری از سطح دریا قرار گرفته و چشماندازی گسترده به شهرستان رامسر تا چالوس دارد.
در این روستا کلبههایی وجود دارد که تنها در فصل تابستان مورد استفاده قرار میگیرند و علت آن نیز آبوهوای مطبوع و خنک این منطقه زیبا در فصل تابستان است. از جمله جذابیتهای گردشگری این ییلاق، جنگل انبوه بلوط است که میتوانید در آن چادر بزنید.
تجربه اقامت در روستاهای ایران با خانه های بوم گردی
اقامتگاههای بوم گردی در بسیاری از روستاهایی که معرفی کردیم دایر هستند و اگر مایلید زندگی روستایی را تجربه کنید، اقامت چند روزه در این خانهها بهترین گزینه خواهد بود. تجربه اقامت در روستاهای ایران شما را از هیاهوی شهر دور کرده و به دل زندگی ساده و روستای پرت میکند.
در اقامت در خانه های بوم گردی میتوانید از نزدیک با آداب و رسوم مردم روستا آشنا شوید و زندگی محلی را تجربه کنید. از طرفی هر روز میتوانید غذاهای محلی روستا را نیز بچشید و از خوردن شیر تازه و عسل لذت ببرید.
بسیاری از روستاییان، خانه یا اتاقی را به گردشگران اجاره میدهند، بنابراین اگر قصد اقامت کوتاهمدت یا بلندمدت در زیباترین روستاهای ایران را دارید، خانه های بوم گردی بهترین انتخاب برای شما خواهند بود.
اگر سفری دور و دراز نمیخواهید و ساکن پایتخت هستید، میتوانید سراغ زیباترین روستاهای اطراف تهران بروید و یک بومگردی یا حتی کلبه را در آنجا برای اقامتتان رزرو کنید.
پاسخ به سوالات رایج در مورد زیباترین روستاهای ایران
اگر سبک سفرهای اکتشافی و ماجراجویانه را میپسندید، اگر دنبال جایی هستید که از شلوغی شهرتان فاصله بگیرید، یا اگر فقط جایی را میخواهید که در آن بتوانید چند روزی در هوای تمیز و محیط آرام، خستگی را از تنتان بیرون کنید و با طبیعت آشتی کنید، قطعا زیباترین روستاهای ایران بهترین مقصد و خانههای بومگردی و محلی بهترین میزبان برایتان هستند!