غذاهای جنوبی مانند غذاهای محلی سایر اقوام ایران، نشان‌دهنده بخشی از هویت، فرهنگ و تاریخ این مردم هستند.

سفره‌های مردم در سرتاسر خطه جنوب ایران که از خوزستان زیبا شروع می‌شود و با پشت‌سرگذاشتن بوشهر و هرمزگان، به سواحل بکر سیستان و بلوچستان می‌رسد، پر از غذاهای خوشمزه و خوش‌آب‌ورنگ است که شما می‌توانید آن‌ها را در سفر به این مناطق امتحان کنید.

غذاهای دریایی گل سرسبد سفره‌های جنوبی هستند؛ البته نباید از معجزه طعم سایر غذاهای محلی مردم این مناطق مثل گوبولی، دال عدس و... به سادگی گذشت. غذاهای هندی، عربی و غذاهایی از سایر ملل هم نقش پررنگی در فرهنگ غذایی مردم این مناطق دارند.

ازآنجاکه سواحل جنوبی ایران به دلیل ارتباط با آب‌های آزاد، در طول تاریخ میزبان مردمی از سایر نقاط جهان برای کار و تجارت بود، تحت‌تأثیر این موضوع قرار گرفته و برخی از غذاهای معروف ملل مثل بریانی، سمبوسه، فلافل و... هم جزء جدایی‌ناپذیر سفره مردم جنوب ایران شده است.

به‌هرحال تجربه چشیدن طعم غذاهای جنوبی، بخش جذابی از برنامه سفر به مناطق جنوبی ایران خواهد بود. اگر مسافر کیش، قشم، بندرعباس، بوشهر و سایر شهرها و روستاهای جنوبی ایران هستید، به مهمانی بزرگی از طعم‌های جذاب و به‌یادماندنی دعوت خواهید بود.

پس خودتان را برای تجربه‌ای تند و متفاوت آماده کنید و از سفرتان لذت بیشتری ببرید. ما در این مقاله به معرفی خوشمزه‌ترین غذاهای جنوبی می‌پردازیم تا به آشنایی شما با این خوشمزه‌های جذاب کمک کنیم.

قلیه ماهی

قلیه-ماهی.jpg وقتی صحبت از بهترین غذاهای جنوبی می‌شود، بیشتر افراد قبل از هر چیزی به یاد قلیه‌ماهی می‌افتند. این غذای جنوبی خوشمزه از معروف‌ترین غذاهای بوشهر‌، خوزستان و هرمزگان است که با ماهی‌های بسیار متنوعی تهیه می‌شود.

جنوبی‌ها معتقدند که بهترین نوع ماهی برای تهیه قلیه، سنگسر، هامور، شیر، سُرخو، جش، شوریده و سِکِن است و معمولاً این غذا را با یکی از این ماهی‌ها تهیه می‌کنند. نکته جالب این است که ماهی‌های جنوب به دلیل داشتن بافتی منسجم، کاملاً برای این کار مناسب هستند و بر خلاف ماهی‌های دریای شمال، درون خورش له نمی‌شوند.

برای تهیه این غذا، ماهی تازه را به تکه‌های کوچک‌تر خرد می‌کنند و در مخلوطی از سیر، پیاز و سبزی خردشده شامل گشنیز و شنبلیله تفت می‌دهند.

پس از آن، سسی که از رقیق کردن تمر هندی به دست آمده را به غذا اضافه کرده و اجازه می‌دهند تا خورشت به خوبی بپزد و جا بیفتد. قلیه میگو هم با روشی مشابه قلیه‌ماهی تهیه شده و یکی از بهترین غذاها با میگو محسوب می‌شود.

قلیه ماهی هر چه تندتر باشد، لذیذتر و محبوب‌تر است؛ بنابراین با دست‌ودلبازی تمام به آن فلفل تند اضافه می‌کنند! این غذا معمولاً با برنج سرو می‌شود؛ اما در برخی از مناطق بوشهر و خوزستان، آن را با نوعی گندم پوست‌کنده خیلی ریز به نام گِمنه یا للک میل می‌کنند.

ازآنجایی‌که ماهی طبع سردی دارد، جنوبی‌ها پس از خوردن قلیه‌ماهی معمولاً چند عدد خرمای کنجدی، خرما و ارده و... میل می‌کنند تا طبع غذا تنظیم شود.

پودینی کوسه

پودینی-کوسه.jpg افرادی که به جنوب کشور به‌خصوص جزیره قشم سفر می‌کنند، احتمالاً در اکثر رستوران‌های قشم از جمله رستوران‌های محلی و اقامتگاه‌های بوم گردی قشم با پودینی کوسه آشنا شده‌اند.

پودینی کوسه یکی از غذاهای محلی استان هرمزگان و در واقع معروف‌ترین غذای جزیره قشم است که با گوشت کوسه‌ماهی یا سفره‌ماهی تهیه می‌شود. این غذا طعم متفاوت و بی‌نظیری نسبت به سایر غذاهای دریایی دارد؛ پس حتماً آن را در سفر به قشم امتحان کنید.

از آنجایی ‌که برای تهیه پودینی، گوشت کوسه را کاملاً از استخوان جدا کرده و با پیاز، سیر و سبزیجات می‌پزند، خوردن آن بسیار آسان است و هیچ بوی نامطبوعی هم نخواهد داشت.

برای پخت پودینی از گوشت سایر ماهی‌ها مثل شیر، ماهی هوور و ساردین و... هم می‌توان استفاده کرد؛ اما استفاده از گوشت کوسه برای پخت آن معمول‌تر است.

سمبوسه

سمبوسه.jpg سمبوسه، یکی از لذیذترین پیش‌غذاها یا میان‌وعده‌های جنوبی است که با نان لواش درست می‌شود و به دلیل طعم جذاب و ادویه‌های به‌کاررفته در آن، بسیار محبوب است.

سمبوسه در واقع نوعی غذای سنتی و قدیمی هندی است که به دلیل نزدیکی به فرهنگ غذایی ایرانی‌ها، به سفره مردم مناطق جنوبی و به‌تدریج سایر مناطق ایران راه پیدا کرد.

این غذای اصیل جنوبی در مناطقی مثل بندرعباس، آبادان، اهواز، بوشهر و برخی از شهرهای سیستان و بلوچستان بیشتر از جاهای دیگر تهیه می‌شود و سمبوسه هر منطقه ممکن است طعم و عطری متفاوت داشته باشد.

به‌طورکلی برای تهیه نوع اصیل این غذا، سیب‌زمینی پخته‌شده را با کمی سبزی (مثل تره یا جعفری) به همراه چند نوع ادویه جنوبی خمیر کرده و این مخلوط را در نان لواش می‌پیچند و به شکل مثلث درمی‌آورند. سپس آن را در روغن فراوان سرخ شود تا بافت ترد و جذابی به دست آورد.

سمبوسه انواع متفاوتی دارد که از محبوب‌ترین آن‌ها می‌توان به سمبوسه گوشت و سمبوسه سیب‌زمینی اشاره کرد. سسی هم که در کنار این غذا سرو می‌شود، هر چه تندتر باشد، خوشمزه‌تر است. اگر از طرفداران غذاهای خیلی تند هستید، حتماً سمبوسه را با سس مخصوص آن در جنوب ایران میل کنید.

گبولی پلو

گبولی-پلو.jpg گبولی یا گبولی پلو از غذاهای معروف هرمزگان است که با گوشت تهیه می‌شود. برای تهیه این غذا، گوشت تکه شده را در روغن و پیاز تفت می‌دهند و بعد از اضافه کردن ادویه‌های معطر مثل دارچین، هل، فلفل و... آن را به قابلمه حاوی برنج و آب در حال جوش اضافه می‌کنند.

این مواد باید به همراه برنج به خوبی دم بکشند تا نتیجه کار، پلویی خوش‌آب‌ورنگ و لذیذ باشد. گبولی یک ناهار مقوی است که در جنوب ایران به همراه ترشی‌های لذیذ و سبزی تازه میل می‌شود.

قیمه بوشهری

قیمه-بوشهری.jpg قیمه بوشهری یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای موجود در لیست غذاهای جنوبی است و رقیب سرسختی برای قیمه سیب‌زمینی معروف که در بیشتر شهرهای ایران طبخ می‌شود، به حساب می‌آید.

برای تهیه آن از گوشت، سیب‌زمینی، لپه و... استفاده می‌کنند و در پایان پخت، همه این مواد را می‌کوبند تا به صورت نرم و کش‌دار درآید. عطر دلنشینی هم که در حین صرف این غذا به مشام می‌رسد، عطر زیره کوبیده و دارچین است.

این نوع قیمه علاوه بر بوشهر در برخی از شهرهای جنوبی دیگر هم تهیه می‌شود و یکی از غذاهای مناسب مراسم مذهبی در این مناطق است. اگرچه طرز تهیه آن در برخی مناطق با دیگری متفاوت است، اما در هر صورت عطروطعم بی‌نظیری دارد.

قیمه بوشهری در بوشهر معمولاً همراه با شکر پلو تهیه و سرو می‌شود. البته شما می‌توانید به‌ دلخواه این غذا را با پلو زعفرانی یا پلو ساده هم میل کنید و از عطر و طعم بی‌نظیرش لذت ببرید.

بلالیت

بلالیت.jpg بلالیت احتمالاً از عجیب‌ترین شکل های پخت ماکارونی و ورمیشل در دنیاست! بلالیت را می‌توان یکی از دسرهای زمستانی و قدیمی استان بوشهر دانست که طعم بسیار لذیذی دارد.

این دسر خوشمزه به‌عنوان صبحانه یا افطاری در ماه رمضان در کنار تخم‌مرغ سرو می‌شود و یا حتی برخی از جنوبی‌ها در وعده نهار همراه با مرغ و ماهی آن را میل می‌کنند.

طعم لذیذ و طبع گرم این غذا آن را به یک میان‌وعده یا صبحانه مقوی زمستانی تبدیل کرده است؛ البته در روزگار گذشته آن را به عنوان صبحانه جشن‌ها و مراسم عروسی هم سرو می‌کردند.

برای تهیه بلالیت، ابتدا رشته‌های ماکارونی یا ورمیشل را با آب می‌پزند و سپس کره یا روغن و شهدی که از ترکیب زعفران، هل، گلاب و... به‌دست‌آمده را به آن اضافه می‌کنند. این رشته‌ها باید در شهد تهیه شده دم بکشند تا بلایت اصیل جنوبی آماده سرو شود.

کباب ماهی صبور

کباب-ماهی-صبور.jpg مردم خونگرم جنوب طعم ماهی صبور را خیلی دوست دارند و این ماهی را به طور سنتی بر روی آتش کباب می‌کنند. این غذا در بوشهر، بندرعباس، اهواز و... طرفداران بسیاری دارد و آن را به همراه سبزی‌پلو، برنج و یا نان میل می‌کنند.

از آنجا که ماهی صبور را به جای سرخ کردن در روغن، بر روی آتش کباب می‌کنند، غذایی سالم و مقوی است و طرفداران زیادی دارد.

برای این که این ماهی در حین کباب شدن نسوزد و طعم بهتری هم داشته باشد، سطح آن را به سسی از تمر هندی و ادویه آغشته می‌کنند. برای پر کردن داخل شکم ماهی هم معمولاً از موادی مثل سبزی ماهی، تمر هندی، رب، فلفل سیاه، نمک، سیر و پیاز خردشده استفاده می‌شود.

جنوبی‌ها برای طبخ ماهی صبور شکم‌پر، قلیه و... از گشنیز و شنبلیله که در مناطق جنوبی به سبزی ماهی معروف هستند، استفاده می‌کنند. غذاهای جنوبی تهیه شده از ماهی‌های لذیذ خلیج‌فارس طعم بی‌نظیری دارند و نمونه‌اش را در هیچ جای دنیا نخواهید یافت.

او پیوزی یا آب پیازی

او-پیوزی-یا-آب-پیازی.jpg اوپیوزی یا همان آب پیازی یکی از غذاهای سنتی خوزستان است که با نام‌های اوپیوزی دزفولی و اوپیوزی شوشتری هم شناخته می‌شود. به نظر می‌رسد این غذا از استان لرستان به فرهنگ غذایی مردم جنوب ایران راه پیدا کرده و به دلیل طعم لذیذ و جذابش، محبوبیت زیادی هم دارد.

این غذا در واقع نوعی اشکنه است که به آن اشکنه دزفول هم می‌گویند. برای تهیه اوپیوزی از تخم‌مرغ، پیاز، رب انار، روغن، فلفل، نمک، زردچوبه، نان خشک، گردو و شکر استفاده می‌کنند. ترکیب این مواد، غذایی بسیار لذیذ و مقوی است که به سرعت آماده می‌شود و می‌تواند یک شام لذیذ و سبک یا میان‌وعده‌ای دلچسب باشد.

فلافل

فلافل.jpg فلافل قطعاً یکی از محبوب‌ترین غذای خیابانی خاورمیانه است که از کشورهای عربی به ایران راه پیدا کرد و توانست به‌سرعت جای خود را در ذائقه غذایی ایرانی‌ها باز کند. این روزها ساندویچ فلافل در همه نقاط ایران به ویژه شهرهای جنوبی طرفداران بسیاری دارد که همین مسئله سبب شده تا این غذای ارزان و ساده بتواند با گران‌ترین غذاهای فست‌فودی قابل‌رقابت باشد!

فلافل جنوبی از سرخ کردن خمیری متشکل از نخود له‌شده، پیاز، سیر، پودر زیره و ادویه فلافل به دست می‌آید و معمولاً در کنار خیارشور، گوجه‌فرنگی و ترشی‌های جنوبی، با نان باگت سرو می‌شود.

برای این که این غذا به تندی مقبولی برای جنوبی‌ها برسد، انواع سس تند هم در کنار آن قرار می‌دهند که شما می‌توانید بر اساس ذائقه خود، به ساندویچ خود اضافه کنید.

فلافل‌های خوزستان به ویژه آبادان از همه نقاط دیگر معروف‌تر هستند و طرفداران زیادی دارند. پیشنهاد می‌کنیم اگر به آبادان سفر کردید، حتماً این ساندویچ خوشمزه را در خیابان لشکرآباد آبادان امتحان کنید و طعم منحصربه‌فرد آن را برای همیشه به خاطرتان بسپارید.

هواری یا پلو عربی

هواری-یا-پلو-عربی.jpg هواری یکی از خوشمزه‌ترین غذا‌های جنوبی و از غذاهای محلی هرمزگان است که در سفر به این استان حتماً باید آن را امتحان کنید. هواری در واقع غذایی است که برای تهیه آن، ماهی، گوشت یا مرغ را به همراه ادویه‌ها، سبزی و... با برنج مخلوط کرده و به صورت دمی می‌پزند.

معروف‌ترین هواری جنوبی، هواری ماهی است که طرفداران زیادی دارد. از آنجا که برای تهیه این غذا، گوشت ماهی همراه با انواع ادویه‌های معطر و... می‌پزد، بوی نامطبوع ندارد و انتخاب خوبی برای کسانی است که از غذاهای دریایی به دلیل بوی خاص آن دوری می‌کنند.

برای تهیه این غذای لذیذ جنوبی می‌توانید از انواع ماهی‌های مناسب طبخ هواری یا همان هواری پلو استفاده کنید.

البته در جنوب کشور بیشتر از ماهی هوور برای این کار استفاده می‌شود. سبزی‌های معطر به‌کاررفته در هواری پلو عطر و مزه بی‌نظیری دارند که قطعاً شما را شیفته خود خواهند کرد.

دوپیازه میگو

دوپیازه-میگو.jpg دوپیازه میگو یکی از غذاهای جنوبی محبوب است که اصالت آن به استان بوشهر برمی‌گردد. ازآنجاکه میگوی بوشهر جزو خوشمزه‌ترین و باکیفیت‌ترین میگوهای خلیج‌فارس است، شما می‌توانید بهترین نوع این غذا را در سفر به بوشهر امتحان کنید.

طرز تهیه دوپیازه میگو بسیار آسان است و به‌راحتی تهیه می‌شود. البته درصورتی‌که فوت‌وفن تهیه آن را نداشته باشید، احتمالاً میگوی شما بافتی لاستیکی با بوی نامناسب خواهد داشت.

این غذای خوشمزه را باید در کنار برنج سرو کنید و از طعم بی‌نظیر آن لذت ببرید. برای تهیه دوپیازه میگو می‌توانید از میگو با هر سایزی استفاده کرده و آن‌ها را به همراه پیاز خلالی فراوان، کمی سیر، رب گوجه‌فرنگی و ادویه‌های مخصوص سرخ کنید.

برای این که میگوها بافت سفت نداشته باشند، آن‌ها را پیش از سرخ کردن برای یکی دو دقیقه در آب بجوشانید یا پس از تفت دادن، همراه با مقدار کمی آب بپزید.

اضافه کردن سیب‌زمینی سرخ‌شده به دو پیازه میگو طعم آن را لذیذتر خواهد کرد؛ البته اگر به دنبال تهیه غذای سالم‌تر و رژیمی هستید، می‌توانید آن را حذف کنید.

پاکورا

پاکورا.jpg یکی دیگر از غذاهای معروف جنوبی که ردپایی از هند در آن وجود دارد، پاکورا است. پاکورا یک میان‌وعده یا صبحانه لذیذ جنوبی است که شما می‌توانید آن را به عنوان شام هم میل کنید.

برای تهیه این غذا، آرد نخود خام را به همراه آب، آرد سفید، بکینگ پودر و نمک خمیر کرده و بعد از اضافه کردن سبزی‌هایی مثل تره، گشنیز، پیاز و فلفل، در روغن داغ سرخ می‌کنند. این غذا با نان و پیاز سرو می‌شود و بافتی ترد و طعمی لذیذ دارد.

ماهی برشته

ماهی-برشته.jpg ماهی برشته از غذاهای محلی جزیره قشم و استان هرمزگان است که سبک پخت آن با ماهی‌کباب‌های دیگر کمی تفاوت دارد. آشپزهای خبره جنوبی برای برشته کردن ماهی‌‌های کوچک مانند ساردین، گاریز یا بیاح، شکم آن‌ها را خالی نمی‌کنند و آن‌ها را به صورت کامل می‌پزند.

اما شکم ماهی‌‌های بزرگ مانند سنگسر، سرخو، هور، زرده و... را پیش از شستن کاملاً تمیز کرده و مخلوطی از گشنیز، شوید، پیاز خردشده، فلفل و ادویه و گاهی فلفل‌سبز را در آن قرار می‌دهند. سپس ماهی را روی آتش می‌گذارند تا به خوبی برشته شود و طعم مواد داخل شکم ماهی به داخل گوشتش نفوذ کند.

سفر به شهرهای جنوب ایران بدون تجربه طعم ماهی برشته‌های لذیذ آن‌ها قطعاً چیزی کم دارد. شما می‌توانید این غذا را در رستوران‌های محلی قشم یا کیش و سایر شهرهای جنوبی ایران امتحان کنید و از عطر و طعم بی‌نظیر آن نهایت لذت را ببرید.

خوراک خرچنگ یا سینگو

خوراک-خرچنگ-یا-سینگو.jpg خوراک خرچنگ که در جنوب ایران به سینگو معروف است، یکی دیگر از غذاهای لذیذ جنوبی بوده که طرفداران زیادی دارد. خرچنگ به عنوان یکی از مفیدترین غذاهای دریایی، منبع خوبی برای تأمین انواع املاح و ویتامین‌های مورد نیاز بدن از جمله کلسیم و فسفر شناخته می‌شود.

برای تهیه خوراک خرچنگ، معمولاً خرچنگ‌ها را روی آتش کباب کرده یا در آب می‌پزند و سپس گوشت داخل آن را با پیاز فراوان و ادویه‌های معطر مخلوط می‌کنند.

این خوراک خوشمزه در بسیاری از مناطق جنوب ایران از جمله استان هرمزگان و بوشهر سرو می‌شود؛ بنابراین اگر به این مناطق سفر کردید حتماً خوراک سینگو را امتحان کنید.

هزاری

هزاری.jpg هزاری یکی از انواع غذاهای خوشمزه و سنتی بندرعباس است که با دستورهای بسیار متنوعی تهیه می‌شود. این غذای خوشمزه که در بیشتر شهرهای جنوبی طبخ می‌شود، در دسته‌بندی غذاهای دریایی قرار می‌گیرد.

برای تهیه این غذا، فیله ماهی دلخواه را در مخلوطی از روغن زیتون، سیر، پیاز و ادویه استراحت داده و پس از سرخ کردن، لابه‌لای مخلوطی از برنج آبکش‌شده و سبزی می‌چینند و اجازه می‌دهند به آرامی دم بکشد.

هزاری در شهرهای مختلف جنوبی با مواد اولیه و دستورهای متنوعی تهیه می‌شود و معمولاً نوع ماهی به‌کاررفته در آن‌ها متفاوت است. در تهیه این غذای خوشمزه می‌توان از انواع ماهی‌های جنوبی مثل راشگو، سرخو و شیر استفاده کرد.

خوراک ماهی مرکب یا انکاس

خوراک-ماهی-مرکب-یا-انکاس.jpg خوراک ماهی مرکب یا انکاس، یکی دیگر از غذاهای جنوبی است که بیشتر در مناطق ساحلی جنوب ایران تهیه می‌شود. ماهی مرکب نوعی جانور آبزی است که در آب‌های خلیج‌فارس زندگی می‌کند و گوشت بسیار لذیذی دارد.

برای تهیه این غذای لذیذ، فیله ماهی مرکب را پس از چند دقیقه آب‌پز کردن، به اندازه دلخواه خرد کرده و به همراه پیاز فراوان، در روغن سرخ می‌کنند تا رنگ آن تغییر کند. سپس ادویه‌ها و سس فلفل تند را به آن اضافه کرده و در کنار سیب‌زمینی سرخ‌شده سرو می‌کنند.

شما می‌توانید خوراک انکاس را به صورت ساندویچ هم میل کنید و از طعم شگفت‌انگیز آن لذت ببرید. توصیه ما به شما این است که اگر در سفر به مناطق جنوب کشور خوراک انکاس یا ماهی مرکب پیدا کردید، حتماً آن را امتحان کنید؛ چون خاطره متفاوتی از غذاهای جنوبی در ذهنتان ثبت خواهد شد.

تباهگ

تباهگ.jpg تباهگ یکی از لذیذترین و قدیمی‌ترین غذاهای محلی استان سیستان و بلوچستان است که مانند بسیاری از غذاهای جنوبی، طعم و عطر بی‌نظیری دارد.

مردم سیستان و بلوچستان، به‌خصوص منطقه مکران، پلو بلوچی تهیه‌ شده با تباهگ را در روزهای سرد سال و خصوصاً در ماه رمضان به‌عنوان سحری میل می‌کنند. تباهگ، شباهت زیادی به غذای گوشت لَند در هرات و غرب افغانستان و گوشت قاق یا گوشت خشک در کابل دارد.

برای تهیه این غذای لذیذ، از گوشتی که به همراه نمک، پودر انار و انواع ادویه نمک‌سود و خشک شده استفاده می‌شود. در واقع ابتدا گوشت تباهگ را در آب می‌پزند و پس از تفت دادن در روغن و اضافه کردن ادویه، به برنج پخته یا پلو بلوچی اضافه و سرو می‌کنند.

دمی لخلاخ

دمی-لخلاخ.jpg دمی لَخلاخ نام دیگر دمپخت ماهی بوشهری است که طرفداران زیادی دارد. قدیمی‌های بوشهر به این غذا «ماهی میدُم» هم می‌گفتند. برای تهیه لخلاخ، گوشت انواع ماهی مثل هامور، سرخو، سنگسر و... را در مخلوطی از پیاز، سیر و سبزی خردشده تفت می‌دهند و پس از اضافه کردن برنج، اجازه می‌دهند تا دم بکشد.

چاشنی اصلی این غذا تمرهندی و لیموعمانی است و در کنار ترشی‌های لذیذ جنوبی مثل ترشی بادمجان یا انبه حسابی می‌چسبد. اگر از چشیدن طعم غذاهای دریایی به دلیل بوی ناخوشایندشان دوری می‌کنید، حتماً دمی لخلاخ بوشهری را امتحان کنید؛ چون قطعاً ذهنیت شما نسبت به غذاهای دریایی را برای همیشه تغییر خواهد داد!

نافله

نافله.jpg یکی دیگر از غذاهای خوشمزه جنوبی، نافله نام دارد. نافله از غذاهای سنتی و محلی خوزستانی‌ها است که با گوشت چرخ‌کرده درست می‌شود. این غذای خوش‌طعم، کمی به کوفته‌تبریزی شبیه است و ادویه‌های استفاده شده هنگام طبخ آن، طعم بی‌نظیری به غذا می‌دهند.

برای تهیه نافله لذیذ جنوبی، گوشت چرخ‌کرده را با پیاز رنده‌شده و آرد نخودچی خمیر کرده و آن را به صورت توپک‌هایی به اندازه یک نارنگی درمی‌آورند.

سپس توپک‌ها را پس از تفت دادن در روغن، در مخلوطی از پیازداغ، سرکه، رب گوجه، نعنا خشک و آب قرار می‌دهند تا به خوبی پخته شده و حسابی جابیفتد. شما می‌توانید نافله را با برنج یا نان میل کنید و از طعم جذاب و متفاوت آن حسابی لذت ببرید.

نان‌های محلی جنوبی

نان‌های-محلی-جنوبی.jpg در جنوب ایران چندین نوع نان محلی وجود دارد که هر کدام از آن‌ها، با طعم و مزه‌ای متفاوت، دوست‌داران خاص خود را دارند. پایه بیشتر نان‌های محلی جنوب ایران، آرد، آب و نمک است؛ البته به برخی از آن‌ها، تخم‌مرغ، خرما، شکر، روغن و مایه‌خمیر هم اضافه می‌شود.

شما می‌توانید این نان‌های لذیذ را به عنوان سوغات شهرهای جنوبی تهیه کنید و با دست پر به شهر و دیارتان برگردید. از محبوب‌ترین نان‌های محلی جنوبی می‌توان به نان تموشی (تو مُشتی)، بالا تاوه‌ای، نان ریخته (رِخته)، لیهی،‌ دستی، نان چووایی، پکاره، تخم‌مرغی، نان کروسی، نان چم چمو، کپوک و نان بنی اشاره کرد.

مهیاوه یا سوراغ

مهیاوه-یا-سوراغ.jpg مهیاوه (ماهی‌آبه) یا به قول جنوبی‌ها، مهوه، یک غذای جنوبی است که با نان‌ محلی سرو می‌شود. شما می‌توانید لذیذترین نوع مهیاوه را به همراه نان تموشی در جزیره قشم و هرمز امتحان کنید و از طعم جذاب آن لذت ببرید.

مهیاوه در واقع یک نوع سس یا غذای آبکی تیره رنگ، شور و تند است که آن را از یک نوع ماهی ریز به نام موتو درست می‌کنند. مهیاوه یا سوراغ بسیار مقوی و اشتهاآور است و می‌توان آن را به جز نان با سایر غذاها هم سرو کرد.

دال عدس

دال-عدس.jpg دال عدس یکی دیگر از غذاهای جنوبی است که طعم تند و لذیذی دارد. این غذا در واقع نوعی سوپ است که پیش غذای بی‌نظیری در لیست غذاهای جنوبی محسوب می‌شود.

البته بوشهری‌ها به عدس قرمز یا دال عدس، پیاز، سیر، رب گوجه‌فرنگی، تمرهندی و کمی سیب‌زمینی هم اضافه می‌کنند و آن را به عنوان یک خوراک لذیذ با برنج سرو می‌کنند. هر چه طعم دال عدس تندتر باشد، خوشمزه‌تر است و با انواع ترشی‌های جنوبی و سبزی تازه حسابی می‌چسبد.

آش آبادانی

آش-آبادانی.jpg شهرهای جنوب ایران هم علیرغم آب‌وهوای گرمشان، آش‌های لذیذ زیادی دارند. آش بوشهری، ماسوا، غلغل و... برخی از نام‌های شناخته‌شده آش‌های جنوب ایران هستند. اما در میان انواع این آش‌ها، آش آبادانی از شهرت بیشتری برخوردار است.

آش آبادانی به عنوان یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای جنوبی، طعم بی‌نظیری دارد و معمولاً در وعده صبحانه میل می‌شود. این آش مانند بسیاری از غذاهای جنوبی، طعم تندوتیزی دارد و به دلیل وجود گوشت، حبوبات و سبزی در آن، سالم و مقوی است. آبادانی‌ها معتقدند که با خوردن این آش می‌توانند انرژی مورد نیاز خود را برای کل روز تأمین کنند.

امگشت

امگشت.jpg امگشت یا امگشت پلو یک غذای بسیار آسان و خوشمزه جنوبی است که طرفداران زیادی دارد. این غذا اصالت خوزستانی دارد؛ اما در سایر شهرهای جنوبی هم تهیه می‌شود. عطر و طعم امگشت پلو فوق‌العاده است و هرچقدر با فلفل بیشتر و طعم تندتری تهیه شود لذیذ‌تر خواهد بود.

برای تهیه آن، ماهی تازه یا ماهی شور را در آب می‌جوشانند و سپس گوشت ماهی را از استخوان جدا می‌کنند.

پس از آن، گوشت جداشده ماهی را در روغن به همراه کشمش و پیاز تفت می‌دهند. سپس این مواد را به برنج آبکش‌شده به همراه سبزی‌پلویی اضافه می‌کنند و اجازه می‌دهند تا پلو دم بکشد. امگشت پلو به دلیل داشتن ترکیبی از مزه‌های مختلف، بسیار خوشمزه و مقوی است.

شکر پلو

شکر-پلو.jpg شکر پلو یک غذای سنتی و اصیل بوشهری است که معمولاً آن را در مجالس بزرگ عروسی و عزاداری به همراه مرغ، گوشت بره یا گوشت گوسفندی و انواع خورش سرو می‌کنند. اما پای ثابت و همراه همیشگی این غذا، قیمه اصیل بوشهری است.

شکر پلو به عنوان یکی از نذری‌های پرطرفدار در ماه مبارک رمضان و محرم در بوشهر و شیراز شناخته می‌شود و بخشی از فرهنگ و آيین‌های سنتی این استان‌ها به حساب می‌آید.

برای تهیه شکرپلو، برنج را پس از آبکش کردن، با شهدی از شکر، گلاب و زعفران مخلوط کرده و اجازه می‌دهند تا به خوبی دم بکشد. اگر از طرفداران طعم شیرین غذاها هستید و از غذاهایی مثل شیرین‌پلو یا مرصع‌پلو خوشتان می‌آید، بدون شک عاشق این پلوی خوشمزه خواهید شد.

تنورچه

تنورچه.jpg تنورچه یا ترونچه یکی از غذاهای محلی سرزمین پررمزوراز خوراک یعنی سیستان و بلوچستان است. همان‌طور که از نام آن می‌توان حدس زد، تنورچه سنتی در تنور پخته می‌شود.

فرهنگ غذایی جنوب استان سیستان و بلوچستان بسیار وابسته به نوع معیشت آنان یعنی دامپروری است؛ به همین دلیل بسیاری از غذاهای محلی و لذیذ آن‌ها از گوشت دام تهیه می‌شوند.

این غذا را می‌توان با گوسفند کامل یا گوشت خردشده آن تهیه کرد. برای این کار، گوشت گوسفند را روی سیخ‌هایی از جنس شاخه درخت نخل در داخل تنور قرار می‌دهند تا با حرارت ملایم به خوبی مغزپخت شود.

سپس آن را با پلو سرو می‌کنند. تنورچه به عنوان یکی از معروف‌ترین خوراک‌های بلوچی طعم شگفت‌انگیزی دارد و شما می‌توانید آن را در سفر به این مناطق امتحان کنید.

گمنه

گمنه.jpg گِمنه، گویزه یا لِلَک یکی دیگر از غذاهای جنوبی خوشمزه و مقوی است که اصالت آن به بوشهر، گناوه و دزفول برمی‌گردد. گمنه یکی از مشتقات گندم است که علاوه بر طعم لذیذ، خواص بسیار زیادی هم دارد. از خواص مهم این غذا می‌توان به کاهش کلسترول، پیشگیری از بیماری‌های قلبی، دیابت و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.

می‌توان گفت گمنه همان بلغور ریزدانه گندم است که آن را به همراه آب و روغن می‌پزند تا بافتی شبیه پلو پیدا کند؛ سپس آن را با انواع خورشت و قلیه جنوبی میل می‌کنند.

خورشت بامیه

خورشت-بامیه.jpg خورشت بامیه یکی از خوشمزه‌ترین خورشت‌های خوزستانی است که با بامیه، سیر و پیاز، گوشت تکه‌شده گوسفند و فلفل تند تازه تهیه می‌شود.

این غذا به دلیل وجود بامیه، غذایی بسیار مقوی و لذیذ است و با پلو سرو می‌شود. شما می‌توانید این غذا را همراه با ترشی‌های خوشمزه جنوبی و سبزی خوردن تازه میل کنید و از چشیدن طعم ناب آن حسابی لذت ببرید.

کراهی

کراهی.jpg کراهی، کارایی یا کرایی یکی از غذاهای محلی جنوبی است که در واقع، نوعی کاری سنتی بلوچی، هندی و پاکستانی محسوب می‌شود. کراهی را می‌توان با انواع گوشت، مرغ، ماهی و میگو و حتی سبزیجات تهیه کرد.

برای تهیه این غذا سس تندی متشکل از گوجه‌فرنگی، زنجبیل تازه، سیر و برخی از ادویه‌های خوش‌عطر مثل انواع فلفل، چیلی، پودر پیاز، زیره، تخم گشنیز و... تهیه می‌کنند. سپس گوشت، مرغ، ماهی و میگو را در این سس به خوبی می‌پزند تا غذا جا بیفتد.

کراهی معمولاً به همراه نان‌های محلی مثل پیتا و چاپاتی در کنار سبزی تازه سرو می‌شود. البته شما می‌توانید آن را با برنج هم میل کنید و از طعم قوی آن حسابی لذت ببرید.

خرما پلو

خرما-پلو.jpg یکی از مقوی‌ترین غذاهای جنوبی، خرماپلو نام دارد که از محبوب‌ترین غذاهای خوزستان محسوب می‌شود. برای تهیه این غذا، گوشت مرغ یا گوشت گوسفندی چرخ‌کرده را با پیاز، زعفران و ادویه‌های مختلف تفت می‌دهند و بعد از اضافه‌ کردن خرمای بدون هسته به آن، در لابه‌لای برنج دم می‌دهند.

این غذا را می‌توان با کشمش یا زرشک سرخ شده هم سرو کرد. خرماپلو به دلیل این که غذایی بسیار مقوی و لذیذ است، می‌تواند یک ناهار عالی باشد یا در وعده سحری یا افطاری سرو شود.

بهترین روش برای اجاره اقامتگاه در جنوب ایران

بهترین-روش-برای-اجاره-اقامتگاه-در-جنوب-ایران.jpg اجاره اقامتگاه مناسب و راحت، اولین و مهم‌ترین کاری است که قبل از شروع سفر باید انجام دهید. ازآنجاکه بیشتر نواحی جنوب ایران در نیمه دوم سال برای سفر مناسب هستند، احتمالاً در روزهای خنک پاییز و زمستان با انبوه جمعیت مسافران و پیک سفرها مواجه خواهند بود.

پس برای این که از سفر به این مناطق خاطرات خوشی داشته باشید، بهتر است قبل از شروع سفر به فکر اجاره آنلاین اقامتگاه در شهرهای جنوبی باشید.

جاباما به عنوان یک پلتفرم حرفه‌ای و تخصصی در این زمینه، می‌تواند اطلاعات کاملی در مورد انواع اقامتگاه‌ها در جنوب ایران در اختیار شما قرار دهد تا با آگاهی و دقت کافی بتوانید بهترین گزینه را برای سفرتان رزرو کنید.

شما می‌توانید همین حالا به سایت یا اپلیکیشن جاباما مراجعه کرده و پس از بررسی امکانات، قیمت، شرایط و... هر اقامتگاه، فقط با چند کلیک آن را اجاره کنید.

فراموش نکنید در سفر به شهرهای جنوبی، طعم غذاهای لذیذ این منطقه را در رستوران‌های محلی یا اقامتگاه‌های بوم گردی قشم و کیش و... بچشید و با خاطراتی به‌یادماندنی، سفرتان را به پایان برسانید.

سوالات متداول درباره غذاهای جنوبی

معروف‌ترین غذاهای جنوبی کدام‌اند؟

قیمه بوشهری، قلیه‌ماهی و میگو، ماهی برشته، خوراک ماهی مرکب و خرچنگ، بلالیت، دال عدس، آش آبادانی، شکرپلو، امگشت، تباهگ و... از محبوب‌ترین غذاهای جنوب ایران است که طعمی بی‌نظیر و به‌یادماندنی دارند.

آش‌های معروف جنوبی کدام‌اند؟

معروف‌ترین ماهی‌های جنوبی کدام‌اند؟

بهترین روش اجاره اقامتگاه در جنوب ایران چیست؟