اگر به دنبال تجربه یک سفر جذاب به شهری زیبا و پرطرفدار هستید، اصفهان یکی از بهترین گزینه‌هاست. این شهر با داشتن تاریخ و فرهنگ غنی، هر ساله گردشگران بسیاری را به سوی خود می‌کشاند.


اصفهان شهر گشت‌وگذار و پیاده‌روی است. هر گوشه این شهر دلربا، آثار تاریخی و دیدنی‌های منحصربه‌فردی دارد که تماشای آن‌ها خالی از لطف نیست. با قدم زدن در کوچه و خیابان‌های قدیمی اصفهان، لذت سفر به قلب تاریخ را تجربه خواهید کرد؛ تصویر شکوه این شهر در دوران صفویه.


روزگاری که اصفهان، نصف جهان بود و ساختمان‌ها، مساجد، گنبدها و مناره‌هایش، چشمان هر انسانی را به خود خیره می‌کرد. همچنان که پس از گذشت صدها سال، هنوز آن معماری بی‌بدیل و شگفت‌انگیز، هنردوستان را سر ذوق می‌آورد.


در سفر به اصفهان اگر از پیاده‌روی‌های طولانی در خیابان‌های شهر و خرید سوغاتی‌های جذاب اصفهان خسته شدید، حتماً سری به شربت‌ خانه‌های اصفهان بزنید و دمی در آن فضاهای دنج و آرام بیاسایید تا خستگی از تن و جانتان رخت ببندد. اگر می‌خواهید با بهترین شربت خانه‌های اصفهان آشنا شوید، با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.


شربت و شربت خانه در طول تاریخ


شربت و شربت خانه در طول تاریخ

شربت خانه‌ها را می‌توان نخستین «کافی‌شاپ‌»های ایرانی نامید! در زمان‌های دور و در بسیاری از شهرها ایران، این شربت خانه‌ها را برپا می‌کردند و مردم برای رفع خستگی به آنجا می‌رفتند و در حال نوشیدن شربت‌های گوارا، با دوستان و آشنایانشان معاشرت می‌کردند و به داستان‌های شاهنامه یا قصه‌های کهن گوش می‌دادند.


کسی نمی‌داند اولین شربت خانه در ایران چه سالی و توسط چه کسی تأسیس شد؛ اما تاریخ‌دان‌ها معتقدند پس از ظهور اسلام، نخستین شربت‌ خانه‌ها‌ در دوره تیمور و در شهر سمرقند ساخته شدند و در دوران صفویه به اوج خود رسیدند. ناگفته پیداست به دلیل اینکه اصفهان پایتخت صفویان بود، بسیاری از این شربت خانه‌ها در این شهر تأسیس شدند.  


شربت‌هایی که در این شربت خانه‌ها سرو می‌شد، با چیزهایی که ما در کافه‌ها و شربت‌ خانه‌های امروزی می‌نوشیم تفاوت‌ چندانی نداشتند.


در قدیم عصاره ریواس، لیمو، به، آلبالو، غوره، زرشک، تمر و... را با قند مخلوط می‌کردند و قوام می‌آوردند و با یخ می‌نوشیدند.


در شربت خانه‌های اصفهان، شربتی از شیره انگور، شکر و انگبین تهیه می‌کردند که شهرت زیادی داشت و مردم در فصول گرم سال برای نوشیدن این شربت گوارا سرودست می‌شکستند!


شربت خانه‌ معمولاً در مکان‌هایی ساخته می‌شد که رفت‌وآمد زیادی در آن‌ها وجود داشت. راسته بازار، خانقاه، باغ، آرامگاه، تکیه و حسینیه از جمله این مکان‌ها بودند.


در واقع می‌توان شربت‌ خانه‌ها را به دو نوع حکومتی و مردمی تقسیم کرد که هر کدام متناسب با نیازشان معماری متفاوتی داشتند. برخی از این شربت ‌خانه‌ها مانند شربت خانه شاهی بازار قیصریه، هنوز پابرجا هستند و در سفرتان به اصفهان می‌توانید از آن دیدن کنید.


هشت شربت‌ خانه معروف اصفهان


هشت شربت‌ خانه معروف اصفهان

بدون شک شهری که اولین شربت خانه‌های ایران در آن ساخته شده‌اند، هنوز فضاهای دنج و جذابی برای نشستن و گپ زدن و نوشیدن شربت‌های خوش‌طعم و اصیل دارد. در ادامه ۸ تا از معروف‌ترین شربت‌ خانه‌های اصفهان را به شما معرفی می‌کنیم.


شربت خانه فیروز


شربت خانه فیروز

یکی از جذاب‌ترین شربت خانه‌های اصفهان، شربت خانه و خورش خانه فیروز است. وقتی وارد این مکان می‌شوید، احتمالاً پیش از هر چیز نوشته روی دیوار شما را به خود جلب می‌کند. در کنار در ورودی این شربت‌ خانه نوشته شده است: ‌ «شما اینجا فرشته می‌شوید».


عمارت فیروز در میدان تاریخی جلفا قرار دارد. ساختمانی قدیمی با حیاط زیبا و درهای چوبی جذاب که وقتی وارد آن می‌شوید انگار پا به قلب تاریخ گذاشته‌اید.


در بخشی از دیوار این عمارت کاغذهای رنگی کوچکی می‌بینید که جمله‌هایی روی آن‌ها نوشته‌ شده است. به این دیوار، دیوار آرزوها می‌گویند و در واقع این کاغذها، آرزوهای مشتریان عمارت فیروز هستند که زینت‌بخش گوشه‌ای از این شربت خانه شده‌اند.


 در شربت خانه فیروز همه جور شربتی سرو می‌شود؛ از طعم‌های قدیمی و کهن تا مزه‌های جدید و امروزی. از شربت نعنا و گلاب، گل محمدی، خاکشیر، انار زرشک، بهارنارنج، بیدمشک، سرکه انگبین تا هفت میوه، موز، آناناس، توت‌فرنگی و هلو. البته فقط همین‌ها نیست.


در این شربت‌ خانه می‌توانید انواع بستنی، کیک و شیرینی، چای و دمنوش‌های متنوع، قهوه، نوشیدنی‌های سرد، گلاسه، دسر، ناشتایی، ناهار، عصرانه و شام هم سفارش دهید و مزه غذاهای سنتی و خوشمزه ایرانی را بچشید.


کباب حسینی، کوفته، دلمه، مسما بادمجان، کله‌جوش، کشک‌بادمجان، چلو فسنجان و... بخشی از غذاهای منوی عمارت فیروز هستند.


اگر می‌خواهید یک تیر دو نشان بزنید و پس از سر زدن به این شربت‌ خانه، از جاذبه‌های گردشگری دیگری نیز دیدن کنید، خانه مارتاپیترز، موزه کلیسای وانک، کلیسای وانک و کلیسای بیت اللحم را از دست ندهید. همه این مکان‌های تاریخی کمتر از ۲۰۰ متر از عمارت فیروز فاصله دارند.


شربت سرای روزگار


شربت سرای روزگار

نمی‌شود به اصفهان سفر کرد و سری به میدان نقش جهان نزد. این میدان یکی از جذاب‌ترین و قدیمی‌ترین جاهای دیدنی اصفهان است که جاذبه‌های گردشگری بسیاری دارد.


مسجدشاه یا مسجد جامع عباسی، مسجد شیخ لطف‌الله، عمارت عالی‌قاپو و سر در قیصریه از جمله بناهای تاریخی مجموعه میدان نقش‌جهان هستند. هر گوشه این میدان آنچنان معماری زیبا و شگفت‌انگیزی دارند که احتمالاً ساعت‌ها غرق تماشای آن‌ها خواهید بود.


پس از گشت‌وگذار در این میدان، درشکه‌سواری، خرید صنایع‌دستی از حجره‌های تاریخی و عکاسی از دیدنی‌های این منطقه، وقتی حسابی خسته شدید و دلتان خواست کمی استراحت کنید، حتماً به شربت سرای روزگار سر بزنید.


این شربت خانه جنب مسجد شیخ لطف‌الله و در سرای اسپادانا قرار دارد. این شربت خانه که در سال ۱۳۹۱ تأسیس شده است، توانسته در همین چند سال پای بسیاری از گردشگران ایرانی و خارجی را به فضای دنج و دل‌انگیز خود باز کند.


فرش‌هایی با زمینه سرخ و زیبا، میز و صندلی‌های چوبی، گلدان‌ها و طاقچه‌ها، حال و هوایی سنتی به این شربت سرا بخشیده است که برای همه، به‌خصوص مسافران خارجی می‌تواند بسیار جذاب باشد.


شربت‌ سرای روزگار هم تنها به فروش شربت بسنده نکرده‌ است؛ در این شربت‌ خانه در کنار نوشیدن انواع شربت‌های سنتی و عرقیات و افشره‌های طبیعی مختلف می‌توانید خودتان را به‌صرف قهوه، چای، دمنوش، نوشیدنی‌های گرم، کیک، بستنی، صبحانه و خوراک روز مهمان کنید.


شربت خانه بهارنارنج


شربت خانه بهارنارنج

معماری این شربت خانه، چشم هر هنردوستی را به خود خیره می‌کند. بنیان‌گذاران شربت خانه بهارنارنج برای ساخت و دکوراسیون داخلی این فضا به معماری دوره صفویه توجه ویژه‌ای داشته‌اند.


نقاشی‌های مینیاتور روی دیوار، شیشه‌های رنگی درها و پنجره‌ها و نقش‌های زیبای روی سقف این عمارت آنچنان متفاوت و چشم‌نوازند که دقایقی شما را مشغول به خود خواهند کرد.


شربت خانه بهارنارنج در خیابان حکیم نظامی، کوچه کلیسای وانک، روبه‌روی هتل جلفا قرار دارد و هر روز از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب آماده پذیرایی از مشتریان است.


اگر می‌خواهید خودتان را به‌صرف صبحانه در این شربت خانه مهمان کنید، باید کمی سحرخیز باشید و پیش از ساعت ۱۱ صبح خودتان را به بهارنارنج برسانید.


انواع صبحانه خوشمزه مثل املت و نیمرو، شربت‌های جذاب و خنک، بستنی‌های سنتی، قهوه، کیک و شیرینی و... در این شربت خانه سرو می‌شوند.


کافه و رستوران سنتی همدم السلطنه


کافه و رستوران سنتی همدم السلطنه

خیلی از کافه‌ها و شربت خانه‌‌های اصفهان رنگ و بوی سنتی دارند و این موضوع به خاطر بافت تاریخی و فرهنگ غنی این شهر است. کافه و رستوران سنتی همدم السلطنه یکی از همین کافه‌هاست که در بدو ورود شما را شیفته معماری متفاوت خود خواهد کرد.


حیاطی سرسبز با حوض آبی و گلدان‌های رنگ به رنگ، درهای چوبی و قدیمی، ساختمان دو طبقه با شیشه‌های رنگی، لاله‌های قدیمی و زیبایی که روی میزها جا خوش کرده‌اند و حتی ظرف و ظروفی که همه حال و هوای سنتی دارند.


اتاق شاه‌نشین کافه همدم السلطنه برای برگزاری مراسم مختلف مثل عقدکنان، نامزدی و جشن‌های تولد استفاده می‌شود.


در این کافه می‌توانید از فضای حیاط استفاده کنید و ساعتی را در خنکای نسیم، زیر ساقه‌های ترد گیاهانی که از دیوارها آویزان هستند بنشینید و لبتان را به طعم ناب شربت‌های بیدمشک، نازنوش، خاکشیر، نسترن و کاسنی تر کنید. انواع کیک، قهوه، بستنی، چای و دمنوش نیز در کنار غذاهای سنتی و پیش‌غذاهای خوشمزه سرو می‌شود.


این کافه و رستوران دیدنی در انتهای خیابان حافظ اصفهان، کوچه شماره ۳ قرار دارد و همه روزها جز شنبه‌ها از ساعت ۱۱ صبح تا ۱۰:۳۰ شب باز است.


عمارت قصر مُنشی


عمارت قصر مُنشی

اگر خودتان را به اصفهان، خیابان نشاط و کوچه شماره ۱۰ برسانید، یک عمارت تاریخی زیبا توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. این خانه تاریخی که قصر منشی معروف است، همان جایی است که می‌توانید خودتان را به نوشیدن یک لیوان شربت گوارا در کنار خوراکی‌های خوشمزه دیگر مهمان کنید.


این عمارت چشم‌نواز در سه طبقه ساخته شده است و یکی از آثار ملی دوران صفویه به شمار می‌رود. در دوره قاجار برخی از وزیران در این عمارت منزل داشتند و در واقع این بنا یک خانه مسکونی بود. این عمارت در سال ۱۳۸۴ به‌طور کامل بازسازی و مرمت شد و شکل یک اقامتگاه سنتی و کافه و رستوران در آمد.


فضای داخلی و بیرونی عمارت قصر منشی، هر کدام زیبایی‌های خاص خود را دارند. تخت‌ها، میزها، درختان سربه‌فلک‌کشیده و چیدمان منحصربه‌فردی که در حیاط این عمارت وجود دارد، تجربه متفاوتی از حضور در یک کافه سنتی برای شما می‌سازد.


از شربت‌ها و نوشیدنی‌ها و غذاهای قصر منشی هرچه بگوییم کم گفته‌ایم. خنکی‌های خوشمزه‌ای مثل شربت عطر کاشون، شربت بهارستان، شربت خاکشیر یخمال، خیار و سکنجبین، شربت مشک اصفهان، نوشیدنی هفت‌اقلیم و انواع نوشیدنی‌های سنتی و مدرن دیگر در این کافه منتظر شما هستند.


یادتان از تجربه طعم بی‌نظیر غذاهای این مجموعه غافل نشوید. در قصر منشی انواع غذاهای سنتی ایرانی مثل مرغ ناردون، قیمه ریزه، کباب حسینی، آش رشته، ته‌چین، دمپختک دسرهایی مثل خورش ماست و انواع کیک‌ها و شیرینی‌ها سرو می‌شود.


کافه رادیو


در خیابان چهارباغ عباسی، کوچه سپاهان، نبش کوچه ارفعی، روبه‌روی سینما سپاهان، کافه کوچکی قرار دارد که یکی از دنج‌ترین و جذاب‌ترین کافه‌های اصفهان است.


کافه رادیو را خیلی‌ها در اصفهان می‌شناسند و این مکان برای بسیاری از جوانان به فضایی برای گذراندن عصرهای فراغت و شرکت در دورهمی‌های دوستانه تبدیل شده است.


خیابان چهارباغ عباسی، یکی از بهترین خیابان‌های اصفهان برای تفریح و قدم زدن است. درختان زیبای این خیابان در سرسبزی بهاری و برگ‌ریزان پاییزی و حتی عریانی زمستانیشان، جلوه‌گری می‌کنند و عابران را به پیاده‌روی فرا می‌خوانند. اگر در میان این پیاده‌روی هوس نوشیدن شربت یا قهوه و چای کردید، حتماً سراغ کافه رادیو بروید.


البته کافه رادیو یکی از کافه‌های زنجیره‌ای شهر اصفهان است و در محله‌های مختلف اصفهان مثل خیابان سعدی و استانداری هم شعبه دارد. نشریه قهوه‌دان، نشریه مخصوص این کافه است که اطلاعات جالبی درباره نوشیدنی‌ها، به‌خصوص قهوه در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهد.


این کافه، برخلاف کافه‌های قبلی که معرفی کردیم، فضای مدرن‌تری دارد و به جز شربت‌های خوشمزه و نوشیدنی‌های گرم و سرد مختلف می‌توانید مزه وافل‌ها و پنکیک‌های جذاب، کروسان‌های ترد و لذیذ و صبحانه‌های متنوع و پروپیمان کافه رادیو را هم بچشید.


کافه آنی


کافه آنی

بهترین کافه‌های اصفهان را می‌توانید در محله جلفا پیدا کنید. این محله به دلیل حضور ارمنی‌ها، کافه‌های قدیمی و جذابی دارد که نوشیدن یک فنجان قهوه یا یک لیوان شربت در آن‌ها به یکی از جذابیت‌های گردشگری اصفهان تبدیل شده است.


کافه آنی یکی از کافه‌های معروف این محله است که نبش تقاطع جلفا و کلیسای وانک قرار دارد و هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۱۲ شب در آن به روی مشتریانش باز است.


این کافه جذاب با معماری منحصر‌به‌فرد، دیوارهای آجری و قاب‌های زیبایی که سراسر دیوارها را پوشانده‌اند، یکی از دنج‌ترین کافه‌هایی است که می‌توانید در سفرتان به اصفهان سراغش بروید.


انواع شربت‌ها و نوشیدنی‌های خنک، چای و قهوه و دمنوش، بستنی، کیک و شیرینی و غذاهای خوشمزه‌ای مثل خاچاپوری و لازانیا در این کافه منتظرتان هستند.


کافه دانوب


کافه دانوب

در خیابان مطهری اصفهان، حدفاصل پل شیری و خیام، بین کوچه ۱۴ و ۱۶ کافه‌ای قرار دارد که نامش دانوب است که آن را به نام دانوب آبی هم می‌شناسند.


پنجره‌های بزرگ آبی این کافه که در سرخی آجر دیوارها قاب شده‌اند، از دور شما را به خود می‌خوانند. این کافه دنج و کم‌نور، با دکوراسیونی ویژه و جذاب است. گلدان‌های کوچک و بزرگ، قاب‌ها و نقاشی‌ها و چراغ‌های زیبا فضای داخلی کافه دانوب را تزیین کرده‌اند.


این کافه نوشیدنی‌های گرم و سرد، شیرینی‌ها و کیک‌های لذیذ و صبحانه‌های خوشمزه‌ای دارد و خوراک فرنگی هم در منوی غذاهایش پیدا می‌شود.


بهترین روش اجاره اقامتگاه در اصفهان


بهترین روش اجاره اقامتگاه در اصفهان

اصفهان از آن شهرهایی است که در همه فصل‌های سال گردشگر دارد. اگر برای سفر به این شهر باید منتظر تعطیلات رسمی بمانید، یادتان باشد در چنین زمان‌هایی اصفهان از همیشه شلوغ‌تر است.


پس اگر می‌خواهید در روزهای سفرتان اقامت راحت و بی‌دردسری داشته باشید و اقامتگاهتان هم از هر نظر خوب و مناسب باشد، بهتر است پیش از سفر به وب‌سایت جاباما سر بزنید تا بتوانید بهترین اقامتگاه یا اقامتگاه بوم گردی اصفهان را برای اقامتتان رزرو کنید.


بی‌تردید پس از مراجعه به این سایت و جستجوی نام اصفهان از میان شهرهای ایران، از مشاهده ده‌ها و شاید صدها خانه‌ بوم‌گردی، سوئیت‌، ویلا و آپارتمان‌های اجاره‌ در این شهر متعجب خواهید شد! بله... همه این اقامتگاه‌ها در دسترس شما هستند و می‌توانید با بررسی آن‌ها، بهترین گزینه را برای اقامتتان در سفر به اصفهان پیدا کنید.


اگر قصد یک سفر دسته‌جمعی دارید، حتماً قبل از هر چیز با همسفرانتان مشورت کنید. گروهی که با آن‌ها سفر می‌روید ترجیح می‌دهند در خانه بوم گردی اقامت کنند یا آپارتمان؟ موقعیت جغرافیایی نزدیک به شهر و مراکز تاریخی و تجاری را می‌پسندند یا دوست دارن در اطراف شهر اقامت کنند؟ وقتی این موارد ابتدایی مشخص شد، فیلترهای سایت به شما کمک می‌کنند تا گزینه‌هایتان را محدودتر کنید. مثلاً می‌توانید از میان خانه‌های بوم‌گردی حیاط‌دار واقع در مرکز شهر اصفهان دست به انتخاب بزنید.


اجاره اقامتگاه از سایت جاباما، این امکان را به شما می‌دهد تا قبل از رزرو نهایی، از طریق نظرات مهمانان قبلی، واحد اقامتی موردنظرتان را به‌خوبی بشناسید.


در صفحه اختصاصی هر اقامتگاه، بازخوردهای کاربران بر اساس امتیاز از ۱ تا ۵ قرار دارد و در بخش نظرات می‌توانید توضیحات دقیق‌تری درباره وضعیت اقامتگاه و رعایت بهداشت و امکانات آن را بخوانید.


قبل از رزرو نهایی، به شما توصیه می‌کنیم بخش «قوانین لغو رزرو» را در صفحه اختصاصی اقامتگاه موردنظرتان بررسی کنید؛ چون همیشه این امکان وجود دارد که در سفرهای گروهی برنامه‌ها تغییر کند یا کل سفر کنسل شود.


اما با اجاره اقامتگاه از سایت جاباما، شما می‌توانید در صورت کنسل شدن سفر، تمام یا بخش قابل توجهی از مبلغ پرداختی خود را بازگردانید. همچنین می‌توانید این مبلغ را برای سفرهای بعدی در کیف پول جاباما نگه دارید یا از پشتیبان‌های جاباما بخواهید آن را به حسابتان برگردانند.


پاسخ به سؤالات متداول درباره شربت خانه‌های اصفهان


به چه جایی شربت خانه می‌گویند؟

همان‌طور که از نامش پیداست، شربت‌ خانه محل نوشیدن شربت است. شربت خانه‌ها در ایران قدمتی چندصدساله دارند. این شربت خانه‌ها برای اولین‌بار در دوران صفوی و در شهرهایی مثل اصفهان، قزوین و تبریز ساخته شده‌اند.

معروف‌ترین شربت خانه‌های اصفهان کدام‌اند؟

در شربت خانه‌های اصفهان چه خوراکی‌هایی سرو می‌شود؟