موزه؛ دروازه ورود به تاریخ و فرهنگ
روز ۱۸ می که از سوی کمیته بینالمللی موزهها (ICOM) به عنوان روز جهانی موزه در نامگذاری شده، روزی برای نگاه دوباره به تاریخ و فرهنگ است. روز موزه با این هدف پای گرفته تا موزهها، اهمیت و ارزش خود را در بین مردم حفظ کنند و مردم، با این نهاد دائمی فرهنگی بیشتر آشنا شوند.
در کشور ما همزمان با روز جهانی موزه، هفته میراثفرهنگی هم شروع میشود تا فرصت مناسبی برای بازدید از میراث ملموس و ناملموس فرهنگی ایران را در اختیار مردم این سرزمین قرار دهد.
هر سال یک شعار از سوی ICOM برای روز جهانی موزه انتخاب میشود تا رویکرد این نهاد و موزههای زیرمجموعه آن را برای بازدیدکنندگان تشریح کند. شعار روز جهانی موزه ۲۰۲۴ «موزهها برای آموزش و پژوهش» است که نشان میدهد در سال پیش رو، درهای موزههای جهان به روی همه کسانی که میخواهند درباره تاریخ و فرهنگ بیشتر بدانند و بنویسند باز است.
نکته جذاب روز جهانی موزه، امکان بازدید رایگان از موزههای سراسر جهان است. شما میتوانید در این روز، بدون صرف هزینه به گشتوگذار در لایههای تاریخی و فرهنگی جهان بپردازید و اطلاعات بیشتری درباره آنها به دست آورید.
به بهانه روز جهانی موزه، میخواهیم در این مقاله شما را با اهمیت موزه، انواع آن و برترین موزههای ایران و جهان آشنا کنیم. با ما همراه شویم.
چرا موزهها مهم هستند؟
موزهها را میتوان روایتگران بیصدای تاریخ و فرهنگ جوامع دانست. در واقع، هر یک از اشیا و آثار موجود در موزه، به هزار زبان بینندهها را با روزهای پشت سر گذاشته و فرهنگ نهفته در بطن و تاروپود خود آشنا میکنند.
شاید اگر موزهها به جمعآوری آثار بهجامانده از گذشتگان و حفظ آنها نمیپرداختند، امروز دانش و اطلاعات ما درباره گذشته بسیار ناچیز بود. البته نباید تصور کنید که موزهها صرفاً محلی برای نمایش آثار باستانی و تاریخی هستند!
هر محلی که با هدف نمایش آثار ارزشمند هنری، علمی، جانوری و... آمادهسازی شود، میتواند یک موزه باشد. حتی بسیاری از بناهای تاریخی، نگارخانهها، کتابخانهها و آرشیوهای تاریخی هم نوعی موزه به شمار میروند.
به طور کلی، موزهها و هرآنچه در آنها نمایش داده میشود، آیینهای است که هنر، فرهنگ، باورها و آدابورسوم مردم یک سرزمین را در گذشته، حال و آینده نشان میدهد و یک پل ارتباطی مؤثر برای پیوند آنها است.
انواع موزهها
موزهها شکلهای مختلفی دارند و هر یک با هدفی ایجاد میشوند. نقش و کارکرد هر نوع موزه با دیگری متفاوت است و معمولاً مخاطبان خاصی دارند. به طور کلی موزهها در چند دسته طبقهبندی میشوند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
موزه تاریخ باستان
این موزهها را میتوان موزه مادر دانست. در واقع چنین موزههایی در اثر کاوشهای باستانی طولانی و تخصصی ایجاد میشوند و از نظر وسعت بزرگتر از سایر موزهها هستند.
موزه تاریخ باستان نشاندهنده دورههای تاریخی خاص است و معمولاً بخشهای مختلفی دارد. این موزهها را میتوان مکانی برای معرفی تاریخ، فرهنگ، تمدن، علم و هنر گذشته یک ملت و پیوند آن با امروز دانست. در کشور ما، موزه ملی ایران یا موزه ایران باستان در این دسته از موزهها جای میگیرد.
سایت موزه یا موزه فضای باز
همیشه نتیجه بررسیهای باستانشناسی و کاوشهای تاریخی، قابل انتقال به موزهها نیست. گاهی ممکن است این احتمال وجود داشته باشد که آثار ارزشمند تاریخی در طول جابهجایی آسیب ببینند یا این که حتماً لازم است در بستری خاص به بازدیدکنندگان نشان داده شوند.
در این صورت، سایت موزهها شکل میگیرند که در آنها، شرایط و امکانات مناسب برای تماشای عموم مردم فراهم میشود. محوطه باستانی هگمتانه در همدان و موزه میراث روستایی گیلان نمونههای از این نوع موزهها است.
کاخ موزهها
بازدید از کاخ موزهها بهترین راه برای آشنایی با شیوه زندگی پادشاهان و تماشای معماری دورههای مختلف تاریخی در زوایای مختلف کاخهای آنها است.
معمولاً این کاخها شکل اصلی خود حفظ شده و اشیاء تاریخی، تابلوها، مجسمهها و فرشهای نفیس موجود در آنها در معرض دید بینندگان قرار میگیرند. کاخ نیاوران، کاخموزه چهلستون، کاخ موزه رامسر و... نمونههایی از این نوع موزه هستند.
موزه تاریخ طبیعی
موزههای تاریخ طبیعی مکانی برای نمایش شواهد تاریخی جذاب مثل گیاهان، جانوران، زمینشناسی، اقلیمشناسی، دیرینهشناسی و... هستند. شما میتوانید جذابترین نمونههای موزه تاریخ طبیعی را در شیراز، تبریز، دارآباد تهران و... ببینید.
موزه های هنری
گاهی هنرهای تزئینی و تجسمی شامل تابلوهای نقاشی، خطاطی، مجسمهها و... که ماحصل فعالیت هنرمندانی از گذشته تا امروز هستند، در مجموعهای گردآوری میشوند.
این مجموعهها که با عنوان موزه هنری شناخته میشوند، بهترین مکان برای آشنایی با تاریخ و هنر یک منطقه و بهترین انتخاب برای هنردوستان هستند. موزه هنرهای تجسمی آستان قدس و موزه هنرهای معاصر تهران از بهترین نمونههای موزههای هنری ایران به شمار میروند.
موزه مردم شناسی
بعضی از موزهها صرفاً با هدف نشان دادن ویژگیهای فرهنگی، نوع پوشش، آدابورسوم، مشاغل و صنایع یک قوم یا منطقه ایجاد میشوند.
این موزهها با نام موزه مردمشناسی، بهترین مکان برای آشنایی با زندگی و فرهنگ اقوام مختلف، به ویژه در کشور ما با این تنوع جذاب قومی و فرهنگی است. شما میتوانید نمونههایی از این موزهها را در شهرهای مختلف ایران از جمله زنجان، کرمان، بندر عباس، زابل و... بینید.
موزه سیار
موزه سیار مکانی موقتی است که به نمایش آثار تاریخی اختصاص داده میشود. این نوع موزهها معمولاً برای آشنایی مردم مناطق محروم یا نواحی خاص با تاریخ و فرهنگ سرزمینشان به کار میروند.
موزههای اندیشمندان
گاهی برای احترامگذاشتن به شخصیتهای ارزشمند علمی، فرهنگی، سیاسی و هنری، خانه شخصی این افراد را به موزه تبدیل میکنند.
این موزهها مکان مناسبی با آشنایی با چگونگی زندگی این بزرگان، برخی از آثار و وسایل کار آنها هستند. خانه میرزا کوچک خان در رشت، موزه دکتر حسابی در تهران و موزه رئیسعلی دلواری در بوشهر نمونههایی از چنین موزههایی هستند.
پارک موزه
هدف از ایجاد پارک موزه، فراهم کردن شرایطی برای آشنایی عموم مردم با مسائل فرهنگی، تاریخی و علمی به سادهترین شکل است. در این روش، برخی از چیزهایی که باید در موزه به مردم نمایش داده شود، به راحتی در مکانهای عمومی مثل پارک در معرض دید همه مردم قرار میگیرد. راهاندازی این نوع موزه در کشورهایی مثل چین رواج دارد.
موزه نظامی
بعضی از موزهها صرفاً با هدف نشان دادن ابزارها و ادوات جنگی، سلاحها و لباسهای مخصوص جنگ ایجاد میشوند. شما میتوانید نمونههایی از آنها را در موزه نظامی بندر انزلی، موزه نظامی ارتش و... ببینید.
موزه محلی و منطقهای
این موزهها صرفاً به بیان ویژگیهای تاریخی و فرهنگی یک منطقه خاص میپردازند؛ بنابراین همه آنچه که شما در این موزهها تماشا میکنید، متعلق به همان منطقه است و به آشنایی بیشتر شما با آن منطقه کمک میکند. برخی از خانههای تاریخی و موزههای مردمشناسی را میتوان در این دسته جای داد.
آشنایی با مهمترین موزههای ایران
ایران زیبای ما با وجود تاریخ کهن و ویژگیهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی منحصربهفرد، دارای آثار تاریخی متعدد و موزههای فراوان است.
شما میتوانید در سفر به هر نقطه از این کشور، موزههای جذابی را ببینید که هر یک، بخشی از تاریخ، فرهنگ و آدابورسوم مردم را به شما نشان میدهند.
همه موزهها بسیار ارزشمند هستند و بازدید از آنها قطعاً به افزایش دانش و اطلاعات شما در زمینههای مختلف کمک میکند. بااینحال در این بخش میخواهیم برخی از مهمترین موزههای ایران را به شما معرفی کنیم تا راهنمای شما در سفر به شهرهای مختلف ایران باشیم.
موزه ملی ایران
یکی از مهمترین و قدیمیترین موزههای ایران، تلفیقی از دو موزه بزرگ ایران باستان و موزه باستانشناسی و هنر اسلامی است که امروز با عنوان موزه ملی ایران شناخته میشود.
شما میتوانید اشیاء تاریخی موجود در این موزه را بر اساس زمانبندی تاریخی منظم تماشا کنید و از گشتوگذار آن حسابی لذت ببرید.
از آنجا که این موزه از ده بخش پژوهشی خاص تشکیل شده، انتخاب خوبی برای بازدیدکنندگان بر اساس شعار روز جهانی موزه ۲۰۲۴ یعنی «موزه مکانی برای آموزش و پژوهش» است. دستهبندی بخشهای مختلف موزه ملی ایران عبارتاند از:
- دوران پارینه سنگی
- دوران پیش از تاریخ
- بخش تاریخی
- بخش اسلامی
- بخش مرمت
- بخش مهر و سکه
- بخش سفال
- بخش کتیبهها
- بخش استخوانشناسی
- بخش کتابخانه و مرکز اسناد شما میتوانید در روزهای بهار و تابستان از ساعت ۹ صبح تا ۱۹ و روزهای پاییز و زمستان از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۱۷ از این موزه جذاب بازدید کنید.
آدرس موزه ملی ایران: تهران، خیابان امام خمینی، ابتدای خیابان سی تیر، خیابان پروفسور رولن، شماره یک شماره تماس: ۶-۰۲۱۶۶۷۰۲۰۶۱
موزه هنرهای معاصر تهران
شیفتگان هنر این موزه را به خوبی میشناسند! موزه هنرهای معاصر مکانی برای نمایش بیش از چهار هزار اثر تاریخی مهم و معتبر است که تعداد زیادی از آنها شاهکارهای ارزشمند و فاخر هنری محسوب میشوند.
این آثار شامل تابلوهای نقاشی و خطاطی، مجسمهها و تندیسها، عکسها و... هستند که هر یک، دنیای ذهنی هنرمندانشان را پیش چشم بازدیدکنندگان قرار میدهند.
شما میتوانید در این موزه نمونههایی از آثار هنرمندان ایرانی و خارجی از جمله ون گوگ، مونت، بیکن، پیکاسو، پرویز تناولی، حسین زنده رودی و... را تماشا کنید و غرق لذت شوید. درهای این موزه هر روز به جز دوشنبهها از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۹ (نیمه اول سال) و ۱۸ (نیمه دوم سال) به روی بازدیدکنندگان باز است.
آدرس: تهران، خیابان کارگر شمالی، حدفاصل بلوار کشاورز و خیابان فاطمی، جنب پارک لاله شماره تماس: ۰۲۱۸۸۹۸۹۳۷۴
موزه میراث روستایی گیلان
یکی از جذابترین و منحصربهفردترین موزههای ایران، موزه میراث روستایی گیلان است که تصویری کامل از فرهنگ، تاریخ، پوشش، آدابورسوم و زبان و گویشهای مردم این منطقه را پیش چشم شما قرار میدهد.
این موزه در واقع نوعی نمایشگاه خاص با عنوان اکو موزه است که با هدف نشان دادن تصویری کاملاً واقعی از هویت استان گیلان، ایجاد شده است.
در واقع موزه میراث روستایی گیلان شبیه یک روستای بزرگ با فضای سنتی طبیعی، مناظر دلانگیز، خانههای تاریخی، هنرهای دستی و... است که توسط مردان و زنانی با پوششهای محلی اداره میشود.
شما با صرف وقت در این موزه، انگار کل شهرها و روستاهای گیلان را در زمانی کوتاه دیدهاید و از نزدیک، با شیوه زندگی مردم این مناطق در زمانهای گذشته آشنا شدهاید. ساعت بازدید از موزه میراث روستایی رشت از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر است و شما میتوانید هر روز برای بازدید به آن مراجعه کنید.
آدرس: استان گیلان، کیلومتر ۱۸ آزادراه رشت به قزوین، جاده سراوان به شفت شماره تماس: ۰۱۳۳۳۶۹۰۹۷۰
مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد تهران
اهمیت تاریخی تهران باعث شده تا این شهر، جاذبههای زیادی برای گردشگران داشته باشد. در این میان، مجموعه فرهنگی و تاریخی سعدآباد به عنوان یکی از مهمترین آثار تاریخی و مجموعه جذابی از موزههای این شهر، ارزش و اهمیت زیادی دارد.
این مجموعه در دل باغی وسیع به وسعت بیش از ۱۰۰ هکتار ایجاد شده و فضایی چشمنواز و دلنشین برای تفریح و گشتوگذار دارد. مجموعهای از کاخها و آثار تاریخی ارزشمند، نگارخانه، کتابخانه، کافیشاپ و رستوران، امکانات رفاهی و... فضای بینظیری برای گردش و تفریح در دل شهر تهران را در اختیار گردشگران میگذارد.
از سوی دیگر، محوطه جنگلی سرسبز در کنار گلخانهها، چشمهسارها و قناتهای فرحبخش، زیباترین مناظر طبیعی و هوای مطبوع و باطراوت را به شما عرضه میکند. شما میتوانید هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۴ عصر با حضور در این مجموعه تاریخی و لذت بردن از طبیعت جذاب و بناهای تاریخی باشکوه، از موزههای زیر هم بازدید کنید:
- موزه هنرهای زیبا
- موزه آلبومهای سلطنتی و اسناد کاخ سعدآباد
- موزه ملت
- موزه هنر ملل
- موزه استاد فرشچیان
- موزه ظروف سلطنتی
- موزه سلاحهای دربار
- موزه نظامی
- موزه نگارستان
- موزه خودروهای سلطنتی
- موزه آب
آدرس: تهران، خیابان ولیعصر، زعفرانیه، انتهای خیابان شهید کمال طاهری
شماره تماس: ۹-۰۲۱۲۲۷۵۲۰۳۱
موزه فلکالافلاک خرم آباد
قلعه فلکالافلاک خرم آباد تنها یک بنای تاریخی ارزشمند نیست؛ بلکه گنجینهای از تاریخ و فرهنگ مردم این بخش از سرزمینمان را در خود جای داده است.
موزه مردم شناسی خرم آباد که در دل این مکان تاریخی ایجاد شده، یکی از غنیترین موزههای مردمشناسی ایران است که در ۱۲ بخش مختلف، شما را با تاریخ و فرهنگ مردم لرستان آشنا میکند. در ادامه به معرفی هر یک از این بخشها میپردازیم:
- بخش اول: نمایش اشیاء تاریخی
- بخش دوم: نمایش تصاویر مراسم عروسی سنتی در لرستان
- بخش سوم: نمایشی از زندگی مردم لرستان در حین انجام شغلهای مختلف
- بخش چهارم: شیوه سوگواری سنتی مردم لرستان
- بخش پنجم: مجموعهای از سنگهای باستانی گورهای تاریخی
- بخش ششم: آشنایی با فرهنگ مردم لرستان با دسترسی به امکانات صوتی و تصویری
- بخش هفتم و هشتم: نمایش ابزارهای نخریسی و بافندگی سنتی و شیوه انجام آنها
- بخش نهم و دهم: آشنایی با زندگی و موسیقی اصیل عشایر لرستان
- بخش یازدهم: آشنایی با روشهای مختلف شکار توسط اهالی لرستان در گذشته
- بخش دوازدهم: آشنایی با نانهای محلی لرستان و شیوه پخت آنها
آدرس: لرستان، خرم آباد، خیابان امام خمینی، خیابان دوازده برجی، قلعه تاریخی فلکالافلاک (دژ شاپور)
شماره تماس: ۰۶۶۳۳۳۱۸۰۱۱
موزه آذربایجان تبریز
تبریز یکی از بزرگترین شهرهای ایران است که به تاریخ چندهزارساله و فرهنگ اصیل و کهن خود افتخار میکند. این پیشینه تاریخی زمینهساز تأسیس یکی از نخستین موزههای ایران در این شهر شده که با نام موزه آذربایجان شناخته میشود.
این موزه با بیش از هفتادسال قدمت، بخش جذابی از تاریخ و فرهنگ ایران را در دل خود جای داده است. موزه آذربایجان، وسیع و زیباست و در سه طبقه و چند بخش، شما را به تماشای دیدنیهای زیر مهمان میکند:
- طبقه زیر زمین این موزه سرگذشت انسان را از طریق مجموعهای از تندیسها و مجسمههای مختلف از دوران گذشته تا امروز نشان میدهد
- طبقه همکف موزه به اشیاء باستانی این منطقه اختصاص دارد. شما میتوانید سفالها و ظروف باستانی کشف شده در تپه هفت هزارساله اسماعیل آباد و سایر دیدنیهای جذاب متعلق به دوران پیش از اسلام و... را در این بخش مشاهده کنید
- طبقه اول موزه مجموعهای از ظروف سفالی و اشیاء شگفتانگیزی مثل قفلهای رمزی و مهرهای باستانی را در معرض دید گردشگران میگذارد شما میتوانید در حین گشتوگذار در این موزه، از کتابخانه و مرکز صنایعدستی نفیس آن هم بازدید کنید و از تماشای شکوه و عظمت آن لذت ببرید. درهای این موزه هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۱۹ به روی گردشگران از است و شما را به بهترین شکل ممکن با تاریخ و فرهنگ آذربایجان آشنا میکند.
آدرس: آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام خمینی، جنب مسجد کبود شماره تماس: ۰۴۱۳۵۲۶۱۶۹۶
موزه هگمتانه همدان
تپه هگمتانه تپهای باستانی و شگفتانگیز است که بخش مهمی از تاریخ و هویت ایرانیان را در خود حفظ کرده است. در دل این منطقه تاریخی، موزهای قرار دارد که اشیاء تاریخی به دست آمده از سالها کاوش در این منطقه را در معرض دید گردشگران قرار میدهد.
این موزه جذاب با نام موزه هگمتانه از یک سالن اصلی، راهروها و دو تالار بزرگ تشکیل شده که در آنها بیش از ۲۰۰ اثر باستانی باشکوه به بینندگان نشان داده میشود.
این موزه هر روز از ساعت ۸ صبح تا ۱۸ باز است و شما میتوانید در این ساعتها از آن بازدید کنید. موزه هگمتانه به دو بخش پیش از اسلام و دوره اسلامی تقسیم شده که در هر بخش میتوانید اشیاء زیر را تماشا کنید:
- دیدنیهای دوره پیش از اسلام: شامل خمرههای سفالی مختلف، انواع کاسه و کوزه، سرستونهای سنگی، خشت، تندیسهای گِلی، تابوتهای سفالی و...
- دیدنیهای دوره اسلامی: ظروف سفالی، حوض آبنما، سنگ مزار و سایر اشیاء متعلق به دوران اسلامی از ابتدا تا قرن معاصر
آدرس: همدان، تپه هگمتانه، بلوار علویان، میدان اکباتان
شماره تماس: ۰۸۱۳۲۵۲۴۰۰۵
موزه خانه کرد سنندج (عمارت آصف خان وزیری)
برای آشنایی با فرهنگ مردم مناطق مختلف ایران، هیچ جا بهتر از موزه مردمشناسی نیست! اگر شما هم جزو افرادی هستید که دوست دارید از نزدیک با تاریخ، فرهنگ و آدابورسوم مردم منطقه کردستان آشنا شوید، میتوانید از موزه خانه کرد سنندج بازدید کنید.
این موزه در یکی از قدیمیترین عمارتهای اشرافی سنندج که متعلق به آصف وزیری (میرزاعلی نقی خان لشکرنویس) بوده راهاندازی شده و حدود ۲۰۰ سال قدمت دارد. شما میتوانید در حین گشتوگذار در این موزه، با معماری دوره قاجار هم بیشتر آشنا شوید و از تماشای آینهکاریها، کاشیکاریها و مقرنسهای زیبای آن لذت ببرید.
این موزه به غرفههای مختلفی تقسیم شده که هر بخش از آن، گوشهای از فرهنگ، تاریخ و آدابورسوم مردم این منطقه را به شما نشان میدهد.
غرفه پوشاک و زیورآلات، مطبخ، مکتبخانه، سازهای بومی، صنایع دستی، زندگی شهری و روستایی، مشاغل و مشاهیر برخی از مهمترین این غرفهها هستند. ساعت کاری این موزه هر روز از ساعت ۹ تا ۱۳ و ۱۶ تا ۲۰ است و شما میتوانید در این ساعتها برای تماشای زیباییهای آن به آدرس زیر مراجعه کنید.
آدرس: کردستان، سنندج، محله تاریخی سرتپوله، ضلع شمالی خیابان امام، نزدیک سه راه شهدا شماره تماس: ۰۸۷۳۳۱۷۰۵۰۱
موزه پارس شیراز
مگر میشود سفر به شیراز را بدون تماشای موزه پارس به پایان رساند؟! موزه پارس یکی از مهمترین موزههای فارس است که در درون عمارت کلاه فرنگی باغ نظر شیراز قرار دارد.
مقبره کریمخان زند احتمالاً مهمترین بخش این موزه را تشکیل میدهد. البته شما میتوانید آثار تاریخی دیگری که متعلق به دوره قبل و بعد از اسلام هستند را در این موزه ببینید.
از مهمترین دیدنیهای موزه پارس شیراز میتوان به قاب آینه لاکی با نقش بایزید بسطامی و شاگردانش، جعبههای آرایشی لاکی مختلف، یک نسخه خطی از قرآن به قلم محقق، یک تابلو نقاشی از حافظ و شاخه نبات، یک تابلوی طلسم، سلاحها و ابزارهای جنگی متعلق به دوره زندیه، اشیاء مفرغی لرستان، قلیان نقره قلمزنی و... اشاره کرد.
یک تابلو از هنرمند معاصر، صدرالدین شیرازی هم در این موزه وجود دارد که در آن چهره کریم خان زند به زیبایی به تصویر کشیده شده و توجه گردشگران را به خود جلب میکند. این موزه در روزهای نیمه اول سال از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۹:۳۰ و در نیمه دوم سال از ساعت ۷:۳۰ تا ۱۸ به روی عموم مردم باز است.
آدرس: خیابان کریم خان زند در نزدیکی ارگ کریم خان، باغ نظر، عمارت کلاهفرنگی شماره تماس:۰۷۱۳۲۲۲۴۱۵۱
موزهها نقش بسیار مهمی در آشنایی با فرهنگ بومی هر منطقه و شناخت تاریخ و فرهنگ بخشهای مختلف کشورمان دارند. بازدید از موزهها در طول سفر علاوه بر این که تجربهای منحصربهفرد و دلنشین است، به افزایش دانش و آگاهی شما کمک خواهد کرد
اگر شما هم قصد دارید با هدف بازدید از موزههای جذاب ایران به شهرها و استانهای مختلف سفر کنید، بهتر است اقامتگاه مورد نظرتان را به صورت آنلاین اجاره کنید.
پلتفرمهای اجاره آنلاین اقامتگاه مثل جاباما به شما کمک میکنند تا بدون نیاز به صرف وقت و انرژی زیاد، مکان مناسبی برای اقامت در طول سفر اجاره کنید و با خیال راحت به سراغ برنامهریزی برای بازدید از موزهها و سایر جاهای دیدنی مقصد سفرتان بروید.