کاشان شهر سهراب سپهری‌ها و کمال الملک‌هاست، شهری که غیاث الدین جمشید کاشانی را در دل خود پروانده و نامش همواره یادآور فرهنگ و تمدن اصیل ایرانی است. از نظر برخی مورخان، کاشان با وجود ۷۰۰۰ سال قدمت شهرنشینی، نه تنها اولین شهر در ایران و جهان محسوب می‌شود بلکه، در شمار بااصالت‌ترین شهرهای دنیا قرار می‌گیرد و خانه های تاریخی کاشان دیدن دارد.


زیبایی در تار و پود خانه های تاریخی کاشان


کاشان به عنوان یکی از مهم‌ترین شهرهای استان اصفهان، به دلیل آب و هوای مطلوب و مناسب خود، تقریبا در اکثر ایام سال می‌تواند مقصد مناسبی برای سفرهای گردشگران باشد. کاشان با فاصله ۲۴۰ کیلومتری از تهران، امکان بازدید یک روزه از مهم‌ترین آثار تاریخی شهر را برای مسافران فراهم می‌کند؛ اما با توجه به جاذبه‌های فراوان و دیدنی این شهر، پیشنهاد ما به شما این است که حداقل یک شب هم که شده با اجاره اقامتگاه یا ماندن در هتل های کاشان، زمان بیشتری به سفر خود اختصاص دهید تا حس لذت‌بخش گشت و گذار در میان کوچه‌های قدیمی و بافت سنتی کاشان را بهتر درک کنید.


احاطه شدن شهر کاشان توسط کویر مرکزی و کوه‌های کرکس موجب جذب
گردشگران می‌شود؛ چرا که چشم‌انداز شگفت‌انگیز کویر از یک سو و وجود آبادی‌هایی
نظیر قمصر، نیاسر، اردهال و قهرود در دامنه‌های کرکس از سوی دیگر، گردشگران را
مجاب به بازدید از این شهر تاریخی و مناظر طبیعی و منحصربه فرد آن می‌کند. علاوه
بر این، عطر و بوی دلنشین گلاب، معماری اعجاب‌انگیز خانه‌های
تاریخی کاشان، نمای قدیمی شهر و طرح و نقش جذاب قالی‌های کاشان، هرساله
علاقه‌مندان به تاریخ، فرهنگ و هنر را به سمت این شهر جادویی می‌کشاند. 


در این مقاله قصد داریم با معرفی خانه های تاریخی کاشان که زیبایی و شکوه آن‌ها شهره عام و خاص است و در میان دیگر آثار این شهر همچون نگینی می‌درخشد، بخشی از هویت غنی و نبوغ معماران و استادکاران کاشانی را به رخ بکشیم.



خانه‌ های تاریخی کاشان


۱. خانه طباطبایی ها


در حدود ۱۸۶ سال پیش زمانی که مرحوم سید جعفر طباطبایی
نطنزی، تصمیم گرفت تا در محله سلطان امیر احمد برای خانواده خود خانه‌ای بسازد،
هرگز تصور نمی‌کرد که خانه‌اش یعنی خانه طباطبایی ها به
عروس خانه‌های ایرانی تبدیل شود. این فرد از تاجران شناخته شده فرش در کاشان بود
که فرش‌های فاخری به کشورهای هند و روسیه صادر می‌کرد.


معمار خانه طباطبایی ها یعنی استاد علی مریم که علاوه بر این اثر، ساخت سرای امین‌الدوله را هم در کارنامه خود دارد و از هنرمندان مشهور عصر قاجار به شمار می‌رود، در سال ۱۲۵۰ طراحی و ساخت این خانه باشکوه را بر عهده گرفت و در نهایت پس از ۱۰ سال، خانه طباطبایی ها به کوشش معمار چیره‌دست آن و با همکاری یکی از شاگردان با استعداد نقاش و هنرمند معروف دربار ناصرالدین شاه، میرزا ابوالحسن صنیع‌الملک غفاری کاشانی، که با گچ‌بری و نقاشی‌های بدیع، به این خانه ارزشی دوچندان بخشید، کار ساخت خانه به اتمام رسید.


اگر از بیرون، به نمای ساده و بدون تزئینات خانه طباطبایی ها نگاهی بیندازیم، اصلا انتظار نخواهیم داشت که معماری اعجاب‌انگیز داخل آن، مخاطب را غافل‌گیر کند، این همان معماری درون‌گراست. پس برای دیدن شگفتی‌های این خانه باید در دل آن قدم بگذارید. به همین دلیل است که خانه طباطبایی‌ها به عنوان یکی از خانه های تاریخی کاشان شناخته می‌شود.




خانه طباطبایی ها


با عبور از میان یک در ورودی ساده، از طریق چند پله و عبور از راهروهایی پرپیچ و خم وارد یک هشتی خواهیم شد. از همان ابتدای ورود متوجه می‌شویم که این خانه همانند بسیاری از خانه‌های سنتی ایرانی، به شیوه حجاب‌ دار ساخته شده‌است؛ چرا که با وجود راهروهای پیچیده و امکان انتظار مهمانان در قسمت هشتی، اهالی خانه از دید مستقیم غریبه‌ها یا مهمانان به درون خانه محفوظ می‌مانند.


حال به داخل خانه قدم می‌گذاریم؛ حیاطی بزرگ، حوضی کم عمق و
پر از آب، باغچه‌هایی زیبا و متقارن و در نهایت ساختمانی با نمای سفید به همراه انعکاس
آن درون آب، دیدگان هر صاحب ذوقی را جلا می‌بخشد.


موضوعی که از همان ثانیه‌های اول ورود به خانه آن را احساس خواهیم کرد، اختلاف ارتفاع کوچه با سطح خانه است؛ یعنی خانه را پایین‌تر از سطح زمین ساخته‌اند. به این شیوه خانه‌سازی که بیشتر در شهرهای کویری دیده می‌شود، گودال باغچه می‌گویند. خانه طباطبایی ها و به طور کلی خانه‌هایی که با این روش بنا می‌شوند، در برابر حرارت، صدا و زمین لرزه مقاوم‌ترند و همچنین دسترسی به آب قنات و رشد گیاهان به دلیل رطوبت سازه، در این خانه‌ها با سهولت بیشتری همراه خواهد بود.


در چهار طرف حیاط مرکزی فضاهایی به عنوان قسمت بیرونی خانه شکل گرفته‌اند که شامل یک اتاق شاه نشین مجلل، ایوان آینه، حیاط خلوت، اتاق‌های تابستانه و زمستانه، می‌شوند. اتاق شاه‌نشین یا تالار آینه، یک اتاقی ۷ دری بزرگ با گچ‌ کاری‌ها، آیینه‌کاری‌ها و مقرنس‌بندی‌های زیباست که در گذشته از این اتاق برای برگزاری جشن‌ها و همچنین پذیرایی از مهمانان استفاده می‌کردند.


آیینه‌کاری‌های سقف ایوانی که در جلوی تالار شاه‌نشین وجود دارد و به ایوان آینه مشهور است، با الهام گرفتن از نقوش فرش‌های نفیس کاشانی که با نام لچک و ترنج شناخته می‌شوند، اجرا شده‌ و سقف را به یکی از شکوهمندترین قسمت‌های خانه بدل کرده‌ است.


اتاق‌های تابستانه و زمستانه به گونه‌ای ساخته شده‌اند که به ترتیب در تابستان کمترین دما و در زمستان با نهایت بهره‌گیری از نور و گرمای خورشید و استفاده از سقف دو لایه، موجب حفظ گرما در فضای اتاق‌ها شوند و بالاترین دما را داشته باشند.


حالا که در حال گردش در کاشان هستید، می‌توانید بعد از گردش در خانه های تاریخی سری هم به باغ فین کاشان بزنید که یکی از معروف ترین جاهای دیدنی این شهر زیبا است و داستان عجیب آن را بخوانید.



خانه طباطبایی ها



از بخش‌های دیگر این خانه می‌توان به قسمت اندرونی یا همان فضای شخصی و محل سکونت اعضای خانواده که در آن به انجام فعالیت‌های روزمره می‌پرداختند، دو سرداب بزرگ که طراحی آن مختص مناطق کویری است و در فصل تابستان دما را ۱۵ تا ۲۰ درجه کاهش می‌دهد، بخش خدمه که اتاق‌های کارکنان منزل و مطبخ خانه در آن قرار داشته، اشاره کرد.


در مجموع خانه طباطبایی ها که یکی از خانه های تاریخی کاشان محسوب می‌شود، با وسعت ۴۷۰۰ متر مربع، ۴۰ اتاق، ۴ حیاط، ۳ بادگیر و ۲ رشته قنات را در خود جای داده است.


مرمت این بنای ارزشمند، به همت هیات امنای مرمت و احیای ابنیه تاریخی کاشان در سال ۱۳۷۳ آغاز شد و به مدت ۳ سال به طول انجامید و سرانجام با شماره ثبت ۱۵۰۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.


خانه طباطبایی ها همه روزه به جز ایام سوگواری از ساعت ۸ صبح تا ۸ عصر در فصل تابستان و از ساعت ۸ صبح تا ۵ عصر در فصل زمستان، آماده استقبال از گردشگران است.


آدرس خانه طباطبایی ها:


استان اصفهان، شهر کاشان، خیابان علوی، محله سلطان امیر احمد، جنب امامزاده امیراحمد.


هزینه بلیط ورودی برای اتباع ایرانی: ۴۰۰۰ تومان


هزینه بلیط برای اتباع خارجی: ۳۰۰۰۰ تومان




خانه طباطبایی ها


۲. خانه بروجردی ها


در طول تاریخ همواره آثار ارزشمندی به چشم می‌خورند که سنگ بنای آن‌ها را عشق بنا نهاده‌ است. نمونه‌اش تاج محل هند که باعث شد آوازه عشق شاه جهان به همسرش ممتاز محل، در تمام جهان بپیچد. خانه بروجردی ها نیز از این قاعده مستثنی نیست.


ماجرا از این قرار است که پسر یک بازرگان نطنزی یک دل نه صد دل عاشق دختر یکی از خانواده‌های متمول کاشانی یعنی دختر مرحوم  سید جعفر طباطبایی، صاحب عمارت طباطبایی‌ها، می‌شود. شرط پدر عروس برای اعلام موافقت خود با ازدواج دخترش و پسر حاج سيد حسن نطنزی، این بود که خانواده داماد بتوانند برای عروس، خانه‌ای در شان او، یعنی یک خانه مجلل همانند خانه طباطبایی ‌ها آماده کنند.


داماد هم برای جلب رضایت خانواده عروس، کار ساخت خانه را آغاز می‌کند و وظیفه طراحی و ساخت آن را به استاد علی مریم، همان معمار توانگر خانه طباطبایی ها، می‌سپارد. این خانه در طی ۱۸ سال تکمیل شد که در ۷ سال اول، بخش‌های اصلی خانه را برای سکونت این زوج جوان آماده کردند و سپس تکمیل تزئینات و جزئیات بنا توسط ۱۵۰ بنا، گچ‌کار و آینه‌کار، ۱۱ سال به طول انجامید.


اگر دوست دارید کاشان را با خود به خانه ببرید، یک سوغات از این شهر بردارید. چه سوغاتی؟ ما در مجله جاباما بهترین سوغات کاشان از خوراکی ها و شیرینی ها تا صنایع دستی را معرفی کرده‌ایم.



خانه‌ های تاریخی کاشان


همانند بیشتر خانه های تاریخی
کاشان، نمای کاه‌گلی دیوارهای بیرونی خانه بروجردی ها، تناسبی با معماری جذاب داخل خانه
ندارد؛ بنابراین وقتی از راهرو شیب‌دار این خانه عبور می‌کنیم و برای اولین بار با
ساختمان آن مواجه می‌شویم، وجودمان لبریز از حس تحسین و احترام نسبت به ذوق و استعداد
استادکاران کاشانی می‌شود.


این خانه دو طبقه که حول یک حیاط مرکزی طراحی شده، برای حفظ محرمیت دارای دو بخش اندرونی و بیرونی است. اکنون فقط امکان بازدید از بخش بیرونی خانه وجود دارد. در این بخش یعنی بخش بیرونی، حیاط مرکزی با یک حوض بزرگ مستطیل شکل، باغچه‌هایی که در جای جای حیاط دیده می‌شوند و با ایجاد سایه فضای دلنشین‌تری ایجاد می‌کنند، ساختمان تابستان‌ نشین و زمستان‌ نشین به چشم می‌خورد.


منحصربه فردترین بام در میان خانه‌های
قدیمی کاشان به خانه بروجردی ها تعلق
دارد. بر فراز تالار این خانه، بادگیرهای قرینه و یک کلاه‌فرنگی با نورگیرهای
هلالی شکل، خودنمایی می‌کنند که نه تنها جلوه‌گر معماری غنی ایرانی‌اند بلکه با
خصوصیات اقلیمی منطقه کویری کاشان سازگارند.


در مرکز بخش تابستان‌ نشین گنبدی زیبا با گچ‌بری و مقرنس‌های حیرت‌انگیز، تزئین شده ‌است. در این بخش علاوه بر تالار اصلی، یک اتاق شاه‌نشین به همراه دو اتاق گوشواره (اتاق‌هایی که در اطراف اتاق شاه‌نشین ساخته می‌شدند و زمانی که ظرفیت مهمانان بیشتر از اتاق شاه‌نشین بود، با گشودن درب‌ این اتاق‌ها، محل پذیرایی از مهمانان را گسترش می‌دادند.) تالار طنبی و ۱۲ اتاق دیگر وجود دارد.


از آنجایی که صاحب این خانه ۱۳۵ ساله، با تجار بروجرد در ارتباط بود و از این شهر مال‌التجاره وارد می‌کرد، خانه‌اش در میان مردم با نام خانه بروجردی ها شناخته شد. نمی‌توان انکار کرد که نظارت استاد صنیع‌ الملک بر گچ‌کاری و نقاشی‌های این خانه تا حد زیادی بر ارزش و اعتبار خانه به جا مانده از عصر قاجار، افزوده است.


خانه تاریخی بروجردی ها در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید؛ اما متاسفانه این روزها به سبب نگهداری نامناسب از این اثر، بخش‌هایی از آن دچار آسیب‌های بصری بسیاری شده است.


بازدیدکنندگان می‌توانند در فصل زمستان از ساعت ۹ صبح تا ۴:۳۰ عصر و در فصل
تابستان دو ساعت اضافه‌تر یعنی تا ساعت ۶ عصر، از این بنا دیدن کنند.


آدرس خانه بروجردی ها:


استان اصفهان، شهر کاشان، محله سلطان میر احمد، خیابان علوی


هزینه بلیط ورودی برای اتباع ایرانی:۲۵۰۰ تومان


هزینه بلیط برای اتباع خارجی:۱۵۰۰۰ تومان




خانه‌ های تاریخی کاشان


۳. خانه اخوان کاشان


با دیدن عکس‌های خانه اخوان، ممکن است شما هم مانند بسیاری از افراد، در ابتدا تصور کنید که این خانه، در شمار خانه های تاریخی کاشان قرار می‌گیرد؛ اما اگر کمی دقیق‌تر نگاه کنید متوجه تفاوت سبک معماری این خانه با خانه‌هایی که پیشتر درباره آن‌ها صحبت کردیم، خواهید شد.


این خانه اسرارآمیز که گویی آن را از دل یکی از نقاشی‌های سالوادور دالی بیرون کشیده‌اند، اکنون در بافت تاریخی کاشان قرار دارد اما سطوح منحنی و پرپیچ و خم آن اثبات می‌کند که این خانه رگه‌هایی از معماری مدرن دارد. پس به‌ راستی داستان این خانه عجیب، چیست؟


داستان از آنجایی شروع می‌شود که مهندس کیارش اقتصادی، معمار و مرمتگر تبریزی، به پیشنهاد یکی از دوستان کاشانی خود، تصمیم به خرید یک خانه تاریخی که از شدت تخریب‌ در شرف ویرانی کامل است، می‌گیرد. این معمار با به کارگیری تخصص و ذوق معمارانه خود، تلاش می‌کند تا با حفظ اصالت بنا، به مرمت و بازسازی آن بپردازد و الحق که در این کار بسیار موفق عمل می‌کند. پس از اتمام بازسازی، این خانه ۴۵۰ متری به بابک اخوان، فروخته می‌شود که کارآفرین برتر حوزه پوشاک الیاف طبیعی و اهل تهران است.


اکنون این خانه کاه‌گلی زیبا، با نام صاحبش شناخته می‌شود و گرچه امکان بازدید از آن وجود ندارد، اما دیدن عکس‌های این خانه جذاب و تصور کردن خود در چنین فضایی، چه برای کسانی که علاقه‌مند به برج‌های مرتفع‌اند و چه کسانی که دلشان می‌خواهد در یکی از خانه های قدیمی کاشان زندگی کنند، تجربه‌ای لذت‌بخش و متفاوت محسوب می‌شود.



خانه‌ های تاریخی کاشان



۴. خانه عامری‌ها


تصور کنید در یک خانه قدیمی سکونت دارید؛ صبح با نور ملایم خورشید از خواب
برمی‌خیزید و اولین چیزی که به چشمتان برمی‌خورد، تلولو نور در تزئینات و آیینه‌کاری‌های
زیبای اتاق است. قدم به ایوان خانه می‌گذارید و نظری به حیاط می‌افکنید، خنکای اول
صبح پوستتان را نوازش می‌کند، طراوت گل‌‌های باغچه و درخت‌های انار، حالتان را جا
می‌آورد. حال وقت خوردن صبحانه آن هم در کنار حوض پرآب وسط حیاط است. از نظر خیلی‌ها
آدم در چنین خانه‌هایی پیر نمی‌شود؛ این حس را می‌توانید با اقامت در خانه عامری‌ها
تجربه کنید و شب را با شمردن ستاره‌های پرنور آسمان کویر، به صبح گره بزنید.


خانه عامری‌ها در عصر زندیه بنا شد و اولین مالک آن، شخصی به نام ابراهیم خان کلانتر بود. در دوران قاجاریه، بخش‌هایی از خانه که در پی زمین لرزه سال ۱۱۹۲ هجری قمری، ویران شده بودند، بازسازی شدند و حتی بخش‌های جدیدی هم به آن اضافه کردند.


صاحب بعدی خانه یعنی سهام السلطنه، در زمان محاصره کاشان توسط آقا محمد خان قاجار، برای کمک به حاکم کاشان به سوی این شهر شتافت و به خوبی از شهر محافظت کرد. به رسم آن زمان، حاکم کاشان برای تشکر از زحمات سهام‌السلطنه، این خانه را به او هدیه داد. پس از مرگ این شخص، خانه به پسرش، ابراهیم خلیل خان عامری، رسید و سال‌ها در اختیار او و دیگر اعضای خانواده‌اش قرار داشت. این خانه که در طی سالیان دراز، فراز و نشیب‌های بسیاری را پشت سرگذاشته بود، سرانجام پس از از بازسازی توسط میراث فرهنگی کاشان، در سال ۱۳۹۳ به عنوان یک مجموعه اقامتی به بهره‌برداری رسید.




خانه‌ های تاریخی کاشان


خانه عامری‌ها که از مجموع ۳ خانه مجزا تشکیل شده است، با مساحت ۷۰۰۰ متر مربع، بزرگ‌ترین خانه در میان خانه های قدیمی کاشان محسوب می‌شود. ۷ حیاط مرکزی، سرداب، ایوان تابستانی و زمستانی، شاه‌نشین ۷ دری، اتاق‌های ۳ دری، حوض‌خانه و یک حمام اختصاصی مجزا برای بانوان و آقایان، از مهم‌ترین بخش‌های این خانه وسیع به شمار می‌روند.


عناصر معماری خانه های کاشان نظیر
بادگیر و حیاط مرکزی، در خانه عامری‌ها دیده می‌شوند؛ البته وجود بلندترین بادگیر
در میان خانه های تاریخی کاشان و ساماندهی بخش‌های
مختلف خانه دورتادور حیاط مرکزی به گونه‌ای که میان اجزا هماهنگی کامل در جریان باشد،
سبب شده تا این خانه از دیگر آثار تاریخی کاشان متمایز
شود. علاوه بر این، خانه عامری‌ها بر پایه سبک گودال باغچه ساخته شده و وجود
تزئینات بی‌نظیری همچون مقرنس، نقاشی روی گچ، قطاربندی و رسمی‌بندی در جای جای این
خانه، به شکوه آن افزوده است.


علاوه بر امکان اجاره ویلا و اقامتگاه در این مجموعه شکوهمند، علاقه‌مندان می‌توانند با تهیه بلیط، از بخش‌های عمومی آن نظیر حیاط مرکزی، بازدید کنند و غرق زیبایی‌های این عمارت رویایی شوند، یا با گرفتن عکس به ثبت لحظات دلنشین خود بپردازند.


آدرس خانه عامری‌ها:


استان اصفهان، شهر کاشان، خیابان علوی، خیابان باستان هفتم.


شماره تماس: ۰۳۱ ۵۵۲۴ ۰۲۲۰



خانه‌ های تاریخی کاشان


۵. خانه عباسیان


هنرمندان چه نقاش و معمار باشند چه فیلم‌ساز و عکاس، همواره با نگاهی دقیق و موشکافانه به اطراف خود نظر می‌افکنند و همین نوع نگاه متفاوت آن‌هاست که موجب می‌شود دست به خلق آثار بدیعی بزنند که تا سال‌ها تحسین افراد هنر دوست را برانگیزد. همین نگاه متفاوت سبب ساخت یکی از خانه های تاریخی کاشان به نام عباسیان شده است.


خانه عباسیان از همین آثار است که زیبایی چشم‌نواز آن از نگاه فیلم‌سازان دور نمانده و فیلم‌ و سریال‌های بسیاری مانند مسافر ری، خانه‌ای در تاریکی، ملاصدرا و جابر بن حیان در این خانه کلید خورده‌اند.


اولین صاحب خانه یعنی محمد ابراهیم تاجر کاشی، تاجر معروف چینی و بلور در کاشان، بین سال‌های ۱۲۵۰-۱۲۴۵ هجری قمری، تصمیم گرفت خانه‌ای وسیع بنا کند، خانه‌ای که ساخت آن حدودا ۲۰ سال طول کشید.


پس از مرگ او، این خانه پنج طبقه که دارای ۵ حیاط و گودال باغچه بود، از هم تفکیک و به افراد مختلفی فروخته شد، به صورتی که تا سال‌ها بعد افراد ساکن در این پنج خانه، تصور نمی‌کردند که روزی خانه‌هاشان به هم متصل بوده باشد. داستان معروف شدن این خانه با نام عباسیان هم در نوع خود بسیار جالب است. صد سال پیش، یک تاجر فرش به نام آقای عباسیان، اقدام به خرید یکی از حیاط‌های بیرونی مجموعه به مبلغ هزار تومان می‌کند. در آن زمان خبر خریدن یک حیاط آن هم با چنین قیمتی، مثل بمب در شهر کاشان ترکید و تا مدت‌ها بر سر زبان‌ها افتاد تا جایی که از همان روزها، کاشانی‌ها این مجموعه را با نام خانه عباسیان شناختند.



خانه‌ های تاریخی کاشان


خانه عباسیان که بیشتر بر پایه اصول و سبک معماری خانه‌ های کاشان طراحی و اجرا شده‌ است، بر طبق تصمیم و نظر کارشناسان معماری، نامزد دریافت جایزه زیباترین بنای مسکونی ایرانی – اسلامی شد. علاوه بر استفاده از شیوه گودال باغچه، معماری حجاب‌دار و معماری درون‌گرا که پیشتر درباره هریک از آن‌ها صحبت کردیم، قرینه‌سازی بنا یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این مجموعه به شمار می‌رود؛ به این صورت که اگر فرض کنیم خطی خیالی از وسط هر ضلعی از بنا عبور کند، طرفین ضلع کاملا قرینه و یکسان خواهند بود. این ویژگی جالب و جذاب، زیبایی خانه را دوچندان کرده است.


سه بخش اصلی این خانه یعنی اندرونی، بیرونی و بخش خدمه، هریک دارای اتاق‌ها و
قسمت‌های مختلفی هستند که برای انجام فعالیت‌های خاصی تعبیه شده‌اند. به طور مثال
بخش بیرونی بیشتر به مهمانان و جشن‌هایی مانند جشن عروسی اختصاص دارد. در همین بخش
اتاق‌هایی با نام اتاق آیینه که ظاهرا اتاق کار صاحبخانه بوده، وجود دارند و ویژگی
جالب این اتاق‌ها این است که اگر روبروی درب یکی از آن‌ها بایستید، گویی در مقابل
یک آینه ایستاده‌اید؛ چرا که درب‌ها به صورت موازی تکرار شده‌اند و شبیه تصویری در
آینه به نظر می‌رسند. بخش اندرونی فقط به اعضای خانواده تعلق دارد و به قول معروف
نامحرم حق ورود به این قسمت را ندارد. در نهایت به بخش خدمه می‌رسیم که اتاق‌های
کار، مطبخ و حیاط را شامل می‌شود.


سرانجام در سال ۱۳۷۴، مرمت این خانه ارزشمند آغاز شد و در سال ۱۳۷۷ در فهرست
آثار ملی به ثبت رسید. اکنون خانه عباسیان همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۶ بعدازظهر
آماده پذیرایی از بازدیدکنندگان محترم است.


آدرس خانه عباسیان:


 استان
اصفهان، شهر کاشان، خیابان علوی، کوی سلطان امیراحمد


هزینه بلیط ورودی برای اتباع ایرانی:۴۰۰۰ تومان


هزینه بلیط برای اتباع خارجی: ۲۰۰۰۰ تومان




خانه عباسیان


۶. خانه شریفیان


از دیگر خانه های تاریخی کاشان که در
خیابان علوی قرار دارد، می‌توان به خانه شریفیان اشاره کرد. سنگ بنای این خانه را
شخصی به نام حاج محمد حسن حاجی شریف و در عصر قاجاریه بنا نهاده است. عمارت
شریفیان با ۲۰۰ سال قدمت، هنوز پابرجاست و روزگارانی را یادآور می‌شود که نه خبری
از تکنولوژی بود و نه خبری از اظطراب‌های ناشی از زندگی مدرن. روزگاری که خانواده‌ها
در کنار هم جمع می‌شدند و همگی از حال هم باخبر بودند. اگر هنوز هم در گوشه کناری
از این خانه بایستید و برای لحظه‌ای چشمانتان را ببندید، آن روزگار را به خاطر
خواهید آورد.


این خانه که از ترکیب سه مجموعه فضایی تشکیل شده است، با معماری غنی و تزئینات
چشم‌گیر، نظر هرکسی را به سوی خود جلب می‌کند. دو مجموعه اصلی این خانه در دو جبهه
شمالی و جنوبی قرار دارند و هر دو دارای دو طبقه هستند. در جبهه جنوبی حیاط،  یک نمای شاخص به چشم می‌خورد؛ یک طاق قوسی بیرون
زده از حجم، طاقی که از همان ابتدای بازدید، جلب توجه می‌کند. در جبهه شمالی نیز
تالاری پنج‌دری با شاه‌نشینی بزرگ که توسط دو اتاق‌ سه‌دری احاطه شده است و همچنین
دو فضای هشتی شکل به عنوان کفش‌کن، وجود دارد. مطبخ و سرداب‌های متعدد در گوشه
شرقی، ایون تابستانی، ایوان سرپوشیده، بهارخواب و یک اصطبل در گوشه شمالی غربی، از
دیگر بخش‌های خانه شریفیان محسوب می‌شوند.


خانه شریفیان نیز همانند بیشتر خانه های قدیمی
کاشان، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.


آدرس خانه شریفیان:


استان اصفهان، شهر کاشان، خیابان علوی، کوی صدر



خانه‌ های تاریخی کاشان


سخن پایانی


در این مقاله جاباما سعی کردیم بیشتر، خانه‌هایی که در محله سلطان میر احمد و خیابان علوی، واقع شده‌اند را به شما معرفی کنیم و با مختصر توضیحی، حس و حال هریک از خانه های تاریخی کاشان را برایتان توصیف کنیم. اگرچه برخی از زیبایی‌ها در کلام نمی‌گنجند و حتما باید از نزدیک شاهد این شگفتی‌ها بود.


امیدواریم این مقاله در جهت یافتن بخشی از هویت گمشده شهرهای ایران، گامی هرچند کوچک برداشته باشد و بیش از پیش علاقه‌مندان به سفر و گرشگری را به فکر بازدید از شهر تاریخی کاشان انداخته باشد.


اگر به کاشان و آثار تاریخی بی‌شمارش سر زدید، لطفا ما را از اخبار آخرین تغییرات هریک از خانه های قدیمی کاشان، مطلع کنید. امید است که با نگهداری مناسب و بازدیدهای پی در پی، آثار تاریخی کاشان همانند گذشته پابرجا و استوار باقی بمانند.