شیراز یکی از جذاب‌ترین و توریستی‌ترین شهرهای ایران است. این شهر اماکن گردشگری متعددی دارد و به زیبایی‌های زیادی معروف است. اما اگر صحبت شیراز به میان بیاید، ممکن نیست که از سعدیه صحبت نشود. اما سعدیه کجاست و چرا در یک شیرازگردی تمام‌ و کمال نباید از قلم بیفتد؟


سعدیه شیراز مقبره سعدی شیرین سخن، شاعر نامدار و پر آوازه‌ ایرانی است . شیخ اجل سعدی 88 سال عمر می‌کند و از این عمر گرانبها دو شاهکار ادبیات ایران بوستان و گلستان سعدی برای شعر و ادب پارسی به جا می‌ماند.


سعدی در سال 609 هجری قمری از دنیا می‌رود. این شاعر محبوب ایرانی در خانقاهی در شیراز زندگی می‌کرده است. پس از مرگ او را در همان خانقاه که محل سکونتش بود دفن می‌کنند.


این مقبره در طول تاریخ داستان‌های زیادی را پشت سر گذاشته و تغییرات زیادی کرده؛ اما همیشه محفل علاقه‌مندان به شعر و ادب پارسی و یکی از جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی شیراز بوده است.


تاریخچه سعدیه و مقبره‌ آن


تاریخچه سعدیه و مقبره‌ آن

پس از اینکه سعدی شیرازی، این معلم و شاعر بلند آوازه ایرانی در قرن هفتم هجری قمری از دنیا می‌رود، مثل خیلی از عرفا و صوفیان هم‌عصر خود در خانقاهی که در آن زندگی می‌کرد به خاک سپرده می‌شود.


برای اولین بار در قرن هفتم هجری به تصمیم حکومت ایلخانان برای این شاعر و سالک بی‌همتا مقبره‌ای ساخته می‌شود. شمس الدین محمد صاحب دیوانی که در دولت ایلخانان وزیر دربار آباقاخان بود، دستور می‌دهد تا بر روی مزار سعدی مقبره‌ای ساخته شود.


57 سال بعد از مرگ سعدی، ابن بطوطه این آرامگاه را در سفرنامه‌ خود توصیف می‌کند. در سفرنامه شیراز ابن بطوطه آمده که در حیاط آرامگاه سعدی حوضی از جنس مرمر قرار داشته است که مردم برای حاجت گرفتن دست و رو و یا لباس‌های خود را در آن می‌شستند.


صفویه و زندیه


صفویه و زندیه

آرامگاه سعدی شیرازی در دوره‌ی صفویان به دستور حکمران فارس، یعقوب ذوالقدر تخریب می‌شود و چیزی جز تلی از خاک از آن به جا نمی‌ماند.


در دوره‌ زندیه به دستور کریم خان زند که اهل شیراز بود، آرامگاهی زیبا و در خور شأن این شاعر نامدار بر روی مزارش بنا شد.


این آرامگاه که در سال 1187 هجری قمری ساخته شده بود، دو طبقه داشت و به عمارت ملوکانه مشهور بود، با گچبری‌ها و آجر‌های زیبا تزیین شده بود و با یک راهرو به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می‌شد.


قاجاریه


قاجاریه

در دوران قاجار یکی از علمای شیراز که تصور درستی از سعدی نداشت، دستور داد تا سنگ قبر سعدی را بشکنند. به دنبال این کار سنگ جدیدی برای آرامگاه سعدی تهیه می‌شود که تا ساخته شدن آرامگاه کنونی بر روی مقبره‌ سعدی باقی مانده بود.


بر روی این سنگ اشعاری از سعدی را که در مدح پیامبر اسلام سروده شده بود حک می‌کنند. بنای سعدیه به همت حبیب الله خان دوام در همان زمان مرمت می‌شود. در سال 1301 فتحعلی خان صاحب دیوان نیز مرمتی دوباره بر روی مقبره انجام می‌دهد.


بنای کنونی سعدیه


بنای کنونی سعدیه

مقبره‌ای که توسط کریم خان زند بر روی مزار سعدی ساخته بود تا سال 1327 هجری شمسی با همه‌ آنچه که از سر گذراند، سر جای خودش بود.


در سال 1328 به کوشش جمعی از دوستداران فرهنگ و هنر و ادب ایران، مهندس فروغی و همکارانش بنای جدیدی را طراحی کردند. این تصمیم برای احیای فرهنگ اصیل ایرانی و بزرگداشت سعدی در وزارت فرهنگ و هنر وقت گرفته شد. در اردیبهشت 1331 جمع کثیری از هنرمندان معروف آن زمان، در افتتاحیه این فضای زیبا شرکت کردند.


ویژگی‌های معماری سعدیه


مهندس فروغی بنای سعدیه‌ امروزی را با اقتباس از عمارت چهل ستون طراحی کرده است. سبک معماری مهندس فروغی، مدرن است. او سبک معماری اصیل ایرانی را با سبک معماری مدرن ترکیب کرد و ساختمان و فضای اطراف محوطه‌ سعدیه را در 7700 متر طراحی کرد.


ساختمان مقبره‌ جدید سعدیه با الهام از معماری سنتی ایرانی اما به سبک مدرن ساخته شده است. وقتی از روبرو به این بنا نگاه کنیم 8 ستون قهوه‌ای رنگ را در پس زمینه دیوارهای سفید و کاشی کاری شده می‌بینیم.


گرچه این بنا از بیرون مکعب است اما وقتی به آن وارد می‌شویم به‌صورت 8 ضلعی است و سنگ قبرسعدی در مرکز این 8 ضلعی قرار دارد. دیوارهای داخلی از جنس مرمر هستند و شکل گنبدی و رنگ لاجوردی، زیبایی این بنا را کامل می‌کند.


محوطه‌ سعدیه


محوطه‌ سعدیه

در اطراف بنای بی‌نظیر سعدیه باغی وجود دارد که می‌توان ساعت‌ها در آن توقف کرد و از فضای روح‌افزا و اصیل آن لذت برد. این باغ به سبک ایرانی طراحی شده و برای گردشگران فضایی کم‌نظیر را فراهم آورده است.


سعدیه در نزدیکی باغ دلگشا قرار دارد. زیبایی‌های سعدیه و بوی بهارنارنج معروف شیراز هر ساله گردشگران زیادی را به این شهر می‌کشاند. فضای باغ محوطه‌ این مقبره آن‌چنان زیباست که این بنا و باغ را به یکی از اصلی‌ترین مقاصد گردشگری در شیراز بدل کرده است.


سردر سعدیه


سردر سعدیه

با حرکت به سمت سعدیه، قبل از هرچیز ورودی این مجموعه‌ زیبا و باشکوه را می‌بینیم. این ورودی توسط آندره گدار معمار معروف فرانسوی طراحی شده که در دوران پهلوی در ایران زندگی می‌کرد و بنای موزه ایران باستان تهران نیز یکی دیگر از آثار گران‌قدر معماری اوست. ظرافت و دقت این طراحی بی‌نظیر یکی از جاذبه‌های سعدیه محسوب می‌شود.


بنای سعدیه از همان درب ورودی بسیار زیبا و خیال‌انگیز است. از سمت ورودی و به سبک باغ‌های ایرانی، جویبار باریک و طویلی وجود دارد که در امتداد خود به شکوه و عظمت مقبره‌ سعدی می‌رسد.


حوض ماهی سعدیه


حوض ماهی سعدیه

چندین پله پایین‌تر از مقبره سعدی، حوض ماهی قرار گرفته است. این حوض، یادگار حوض مرمری است که از ابتدا در کنار خانقاه سعدی وجود داشت و در سفرنامه ابن بطوطه به آن اشاره شده است؛ حوضی که مردم آب آن را شفابخش می‌پنداشتند و به داخل آن می‌رفتند، یا لباس‌های خود را با آب این حوض می‌شستند.


این حوض 8 ضلعی مساحتی 30 متری دارد و حوضی بزرگ است. مردم هنوز هم به رسم قدیم، در شب چهارشنبه سوری به داخل حوض می‌روند و در آن آب‌تنی می‌کنند.


قنات سعدیه


قنات سعدیه

محوطه‌ سعدیه به سبک باغ ایرانی طراحی شده است و قنات یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های معماری ایرانی و عضوی جدانشدنی از آن است.


در معماری ایرانی باغ‌ها و حوض‌های متعددی وجود دارد و قنات‌ها به گردش آب در میانه‌ی این باغ‌های خیره کننده و زیبا کمک می‌کنند. قنات سعدیه در عمق 10 متری زمین قرار دارد و آب آن مستقیماً به حوض ماهی می‌ریزد.


حوض سکه سعدیه


حوض سکه سعدیه

حوض سکه، حوض دیگری در محوطه سعدیه است که در جلوی رواق بنا قرار دارد. با گذشت زمان، حوض ماهی کم‌آب شد.


با کم آب شدن حوض ماهی، مردم به سمت دیگر سعدیه رفتند و با انداختن سکه این حوض دیگر آرامگاه سعدی، سنت جدیدی را پایه گذاشتند که با انداختن یک سکه به داخل آب، آرزو می‌کردند تا حاجاتشان برآورده شود.


سایر فضاهای سعدیه


در کنار همه فضاهای داخل سعدیه که تا اینجا نام برده شدند، شوریده‌ شیرازی، دیگر شاعر مشهور این شهر نیز درسمت دیگر مقبره‌ سعدی به خاک سپرده شده است.


همچنین در سال 1351 کتابخانه‌ای به مساحت حدوداً 150 متر در محوطه‌ سعدیه بنا نهاده شد که کتب ارزشمند زیادی در آن نگهداری می‌شود.


درباره‌ سعدی


درباره‌ سعدی

نام کامل شاعر شیرین سخن فارسی سعدی، اتابک مظفرالدین سعد است. سعدی شیرین سخن، شاعر پرآوازه‌ ایرانی به شیخ اجل و استاد سخن شهرت دارد. او شاعر، عارف و حکیمی فرزانه بوده و به ایجاز و طنز در کلام مشهور است.


معروف‌ترین آثار سعدی بوستان و گلستان نام دارند اما سعدی کتاب‌های دیگری به نثر و نظم دارد. سعدی یکی از بزرگ‌ترین حکیمان عصر خود بود که در بغداد تحصیل کرده بود. ادبیات سعدی تأثیر زیادی بر روی زبان فارسی گذاشته است.


آثار او تا مدت‌ها در مکاتب و مدارس مختلف تدریس و به زبا‌ن‌های مختلف ترجمه شده است. برخی معتقدند که اشعار و نوشته‌های سعدی تماماً زندگی او را شرح و بازتاب می‌دهند، اما ادیبان و تاریخ‌شناسان زیادی بر روی زندگی این عارف و سالک مهم ادب پارسی تحقیق کرده‌اند و معتقدند آثار او چیزی بین واقعیت و اغراق و شنیده‌هاست.


سعدی به دلیل سفرهای خود نیز شهرت دارد. او که برادرزاده قطب الدین شیرازی یکی از حکیمان و فلاسفه‌ی مهم قرن ششم بود، در نوجوانی به بغداد می‌رود و در آنجا به مطالعه‌ی فقه، حکمت و ادب می‌پردازد و بعد از آن به شام، مراکش، حبشه و حجاز می‌رود و در نهایت به شیراز برمی‌گردد و تا آخر عمر در شیراز زندگی می‌کند.


آثار مهم سعدی


مهم‌ترین آثار سعدی بوستان و گلستان نام دارند؛ اما در کنار این دو اثر بی بدیل او غزلیات فراوانی از این شاعر به جا مانده و کتاب‌هایی را به نثر نیز تحریر کرده است. شیخ اجل در کمال طنازی و زیرکی اشعاری را در مدح یا نکوهش حاکمین وقت نیز سروده است.


بوستان


بوستان

بوستان سعدی یا سعدی‌نامه کتابی است که سعدی در سفرهایش به نظم در آورده است. این کتاب از بیش از 4000 بیت شعر تشکیل می‌شود که قالب مثنوی سروده شده‌اند.


در این کتاب به اخلاق و مسائل اجتماعی و سیاست اشارات بسیاری می‌شود. سعدی‌نامه یا بوستان با یک مقدمه بلند شروع می‌شود و ده فصل دارد. ده فصل این کتاب عدل، احسان، عشق، تواضع، رضا، ذکر، تربیت، شکر، توبه و مناجات نام دارند که بیانگر موضوعات کلی این کتاب هستند.


گلستان


گلستان

گلستان یکی از مهم‌ترین کتاب‌های تاریخ ادبیات فارسی است. سعدی در این کتاب با ظرافت بی‌نظیری به شرح زندگی رایج در زمانه‌ خودش پرداخته است.


این کتاب زبانی شیوا دارد و به‌سادگی قابل فهم است و داستان‌هایی را در مورد زندگی مردم و اوضاع فرهنگی و اجتماعی آن‌ها نقل می‌کند. سعدی گلستان را به نثر نوشته است از دیگر آثار نثر او می‌توان به  مجالس پنج‌گانه، رساله عقل و عشق و نصیحه الملوک اشاره کرد.


غزلیات


کتاب غزلیات سعدی بیش از 700 غزل را در برمی‌گیرد. او در کنار غزل‌های عاشقانه، غزل‌هایی را نیز با درون‌مایه اجتماعی و اخلاقی سروده که او را از دیگر غزل‌‌سرایان متمایز می‌کند.


هزلیات


هزلیات

سعدی که به طنازی و حکت شهرت داشت، سه کتاب نثر دیگر دارد که درون مایه‌ شوخی و طنز دارند و گفته می‌شود که به سفارش حاکمین وقت نوشته شده است. سعدی‌شناسان این سه کتاب با نام‌های مطایبات، مضحکات و خبیثات را در یک مجموعه قرار می‌دهند و آن را هزلیات می‌نامند.


محل دقیق سعدیه شیراز


محل دقیق سعدیه شیراز

سعدیه‌ شیراز دقیقاً کنار باغ دلگشا واقع شده است و در شمال شهر شیراز قرار دارد. این مجموعه‌ دیدنی در خیابان سعدی جنوبی و در انتهای بلوار بوستان قرار دارد و با مرکز شیراز در حدود 4 کیلومتر فاصله دارد.


از آنجایی که سعدیه مکان محبوبی بین گردشگران در شیراز محسوب می‌شود، برای رسیدن به آن، امکانات زیادی برای گردشگران مهیا شده است. برای دسترسی به این مکان دیدنی می‌توانید به‌راحتی از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید.


اقامتگاه‌های نزدیک سعدیه شیراز


اقامتگاه‌های نزدیک سعدیه شیراز

سعدیه در شمال شهر شیراز قرار دارد و به هتل‌ بزرگ شیراز و هتل رویال شیراز نزدیک است. علاوه بر این شهر شیراز به عنوان یکی از توریستی‌تریم شهر‌های ایران سوییت‌ها، آپارتمان‌ها، ویلاها، هتل آپارتمان‌ها و انواع اقامتگاه‌های سنتی و مدرن را ارائه می‌کند.


در کنار آن چند سالی است که به همت سازمان گردشگری و مردم شیراز تعدادی از خانه‌های قدیمی شیراز به اقامتگاه‌های بوم گردی تبدیل شده است و پذیرای مهمان‌های شیراز هستند. سایت جاباما انواع مختلفی از اقامتگاه‌ها را با توجه به سلیقه و شرایط خاص شما در شهر شیراز معرفی می‌کند.


بهترین روش برای اجاره اقامتگاه در شیراز


بهترین روش برای اجاره اقامتگاه در شیراز

در سفر به شیراز جاذبه‌های گردشگری بسیار زیادی که وجود دارد و افراد با سلیقه‌های مختلف و متفاوتی به شیراز سفر می‌کنند اما عمده‌ گردشگران دوست دارند دیدار از اماکن دیدنی و تاریخی شیراز را در برنامه خود بگنجانند.


اگر بخواهید یک اقامت امن و آسوده در شیراز را تجربه کنید و به خصوص در تعطیلات و فصول شلوغ سال، فرصت کافی داشته باشید تا به گشت و گذار در سعدیه، حافظیه، پاسارگاد، مسجد نصیرالملک و... بپردازید، می‌توانید پیش از سفر به شیراز برای اجاره اقامتگاه به سایت جاباما بروید و یک اقامتگاه متناسب با سلیقه و شرایط خود رزرو کنید تا مجبور نباشید بخش زیادی از سفر خود را صرف جستجو برای اقامتگاه کنید.


انواع اقامتگاه‌های لوکس، اقامتگاه‌های سنتی با معماری ایرانی بی‌نظیر یا خانه‌هایی با قدمت بیش از 100 سال که اکنون به اقامتگاه تبدیل شده‌اند و بسیاری از گزینه‌های اقتصادی برای یک اقامت خوش‌قیمت در سایت جاباما به شما معرفی شده‌اند.


با رفتن به سایت جاباما می‌توانید عکس‌هایی از اقامتگاه‌ها، شرایط، هزینه‌ها، امکانات و قوانین هرکدام را ببینید و با آسودگی بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید.


در جاباما همچنین می‌توانید نظرات مسافرین قبلی را درباره هر اقامتگاه بخوانید یا از تخفیف‌ها و اجاره‌های لحظه آخری بهره‌مند شوید.


پاسخ به سوالات متداول درباره سعدیه شیراز


سعدیه شیراز دقیقا کجاست؟

سعدیه در 4 کیلومتری مرکز شیراز و در شمال شهر و در انتهای خیابان بوستان و در خیابان سعدی جنوبی واقع شده است.

بهترین زمان برای بازید از سعدیه چه موقعی است؟

بهترین روش اجاره اقامتگاه در شیراز چیست؟