جنگل ارسباران را از قیام بابک تا گوزنهای آینالو بشناسید
چشمانتان را ببندید (البته بعد از خواندن این دو خط) و خود را در جنگلی مهآلود و فوقالعاده سرسبز تصور کنید با چشماندازهای خارقالعاده. باران نمنم میبارد و به هر طرف که نگاه میکنید زیبایی بکر و سرسبزی است و کوههایی که در آغوش ابرها و درختان جا خوش کردهاند. اینجا جنگل ارسباران است.
همه ما نیاز داریم به این که هرچند وقت یکبار از فضای همیشگیمان دور شویم و به جایی خوشآبوهوا سفر کنیم تا انرژی دوبارهای برای ادامه زندگی بگیریم.
شما اینجور وقتها به کجا پناه میبرید؟ لابد میگویید هرکدام از شهرهای شمال که بطلبد و جنگل و دریا داشته باشد.
طبیعت سرسبز همیشه یکی از گزینههای اصلی سفر برای بسیاری از ماست.
شما هم اگر عاشق طبیعت و طرفدار پروپاقرص مناطق جنگلی و کوهستانی هستید، پیشنهاد میکنیم این بار بهجای مازندران و گیلان سمت آذربایجان شرقی بروید که یکی از زیباترین مناطق جنگلی ایران را در خود جای داده است.
در این مطلب میخواهیم درباره جنگل ارسباران صحبت کنیم که با وجود طبیعت شگفتانگیزش هنوز بسیاری از ما به آنجا سفر نکردهایم و برایمان ناشناخته است.
چمدانتان را ببندید که ویلا جنگلی ارسباران در انتظار شماست.
جنگل ارسباران کجاست؟
وقتی صحبت از جنگل و سرسبزی میشود ذهنها فقط سمت شمال کشور میرود؛ غافل از این که در سایر مناطق ایران هم جنگلهایی داریم بسیار سرسبز و تماشایی. حتی برای رفتن به این جنگلهای زیبا نیازی نیست ساعتها در ترافیک باشید.
ارسباران منطقهای کوهستانی و جنگلی در آذربایجان شرقی است و یکی از دیدنیترین و خاصترین جاذبههای طبیعی شمال غرب ایران محسوب میشود.
جنگلهای ارسباران در نزدیکی شهر کلیبر قرار دارد و فاصله آن تا تبریز نیز حدود ۲۲۰ کیلومتر است. از طرفی دیگر این منطقه کوهستانی و جنگلی در مرز ارمنستان و آذربایجان واقع شده و از کوه قوشاداغ در جنوب شهر اهر تا رود ارس گسترده شده است.
جنگل ابر ارسباران که تجربهای بینظیر و فراموشنشدنی را برای دوستداران طبیعت رقم میزند سالانه میزبان گردشگران بسیاری از سراسر ایران و جهان است.
ارسباران با حیاتوحش بسیار خاصی که دارد یک شاهکار طبیعی است؛ البته به لحاظ تاریخی هم بسیار ارزشمند است که مفصل به آن میپردازیم.
فاصله ارسباران تا تهران: تقریباً ۷۸۷ کیلومتر
حالا که در حال گشتوگذار در غرب ایران هستیم، بد نیست نگاهی هم بیندازید به جاذبه های غرب ایران که چیزی از شگفتیها کم ندارد!
نام دیگر جنگل ارسباران
در گذشته نام این منطقه کوهستانی و جنگلی قرهداغ یا قراچه داغ بوده است؛ زیرا جنگل و درختان انبوه باعث میشده تا کوهها سیاه دیده شوند و به همین دلیل این نام را روی این منطقه گذاشتند.
قبلاً گستردگی جنگلهای ارسباران بسیار بیشتر از آنچه که اکنون میبینیم بوده است؛ اما حالا متأسفانه به دلیل تخریب جنگلها، منطقه ارسباران به سه شهر کلیبر، اهر و ورزقان محدود میشود. "آراز"، "آرازبار" و "ارسبار" نامهای دیگر ارسباران هستند.
راههای دسترسی به ارسباران
وقتی برای اولینبار با منطقهای گردشگری آشنا میشویم یکی از اولین سوالاتی که به ذهنمان میآید درباره راههای دسترسی به آن منطقه است.
مسیر ارسباران مسیر سختی نیست و چه راننده حرفهای باشید چه مبتدی بهآسانی میتوانید به این منطقه زیبا سفر کنید. البته شاید هم نخواهید با ماشین شخصی بروید. بههرحال در ادامه تمام راههای دسترسی را توضیح میدهیم.
پیش از آن، اگر اهل سفرهای طبیعتگردی در جاهای بکر هستید، اینجا درباره خلوت ترین جاهای دیدنی شمال که کمتر کسی از آن باخبر است، بخوانید.
ماشین شخصی
اگر میخواهید با ماشین شخصی به جنگل ارسباران بروید ابتدا باید به سمت تبریز حرکت کنید و سپس از آنجا به سمت کلیبر بروید. ارسباران در ۴۶ کیلومتری کلیبر واقع شده است. بد نیست قبل از رفتن به جنگلهای ارسباران به منطقه دلانگیز کلیبر هم سری بزنید.
اگر خودروی شخصی ندارید یا به هر دلیلی نمیتوانید با ماشین خود سفر کنید، هرگز بیخیال سفر به ارسباران نشوید. حیف است بهخاطر نداشتن ماشین خودتان را محدود کنید و از لذت جنگلنوردی در جنگلهای ارسباران محروم شوید.
هواپیما
در این صورت باید با هواپیما به تبریز بروید و بعد از آن با اجاره خودروی سواری خود را به ارسباران برسانید. البته از تبریز هم برای کلیبر اتوبوس هست.
اتوبوس
یکی از روشهای کمهزینه سفر به جنگل ارسباران سفر با اتوبوس است. به این صورت که با اتوبوس به تبریز بروید، از آنجا هم که باز برای کلیبر اتوبوس هست. البته با ماشینهای سواری هم میتوانید تا ارسباران بروید.
قطار
سفر با قطار حال و هوای بسیار خوبی دارد و حسابی بهیادماندنی میشود. با قطار به جلفا یا تبریز بروید (خود را به یکی از این دو شهر برسانید) سپس با ماشینهای سواری به سمت جنگلهای ارسباران حرکت کنید.
ویژگی جغرافیایی جنگل ارسباران
جنگلهای سرسبز ارسباران بخشهای وسیعی از ناحیه شمال غربی کشورمان را به خود اختصاص دادهاند و زیبایی کمنظیری به استان آذربایجان شرقی بخشیدهاند.
سازمان جهانی یونسکو ارسباران را با حدود ۱۲ هزار کیلومتر وسعت بهعنوان ذخیرهگاه زیستکره معرفی کرده است.
آبوهوای جنگل ارسباران تحتتأثیر اقلیم مدیترانهای قرار دارد و علاوهبرآن در شعاع اقلیمهای خزری و قفقازی واقع شده است.
برای رسیدن به جنگل ارسباران، باید از جادههای زیبا بگذرید، اگر اهل رانندگی در اینجور مناطق هستید، این مطلب را درباره زیباترین جاده های ایران بخوانید.
بارش باران نیز در این منطقه بیشتر از میانگین بارش سالانه در دیگر مناطق شمال غربی ایران است. میانگین میزان بارش در شهرستان کلیبر بر اساس آماری که در طول ۲۰ سال گرفته شده، سالانه ۴۶۱ میلیلیتر بارش گزارش شده است که اغلب بهصورت برف میبارد.
این میزان بارش باعث شده است تا همیشه در منطقه ارسباران جویبارهای پرآبی جاری باشند و به رودخانه ارس بریزند.
در ضمن پدیده مه - بارش نیز بر تأمین آب ارسباران تأثیرگذار است و این پدیده سبب میشود که اکثر اوقات تودهای مرطوب و حجیم بخش عظیمی از منطقه را در بر بگیرد.
بهترین جاهای دیدنی جنگل های ارسباران
ارسباران منطقه وسیعی است و از سمت اردبیل یا تبریز به جنگلهای ارسباران بیایید، در هر دو مسیر و اطراف جادهها جاهای دیدنی متعددی وجود دارد.
خود منطقه کوهستانی و جنگلی ارسباران هم با چشماندازها و مناظری فوقالعاده و طبیعتی بکر هر گردشگری را غرق در حیرت و شگفتی میکند و خیلی از افراد معتقدند یکبار که به جنگل ارسباران بروید دیگر شمال ایران نمیروید.
البته که هر منطقه گردشگری به نوبه خود زیباست و هیچ جایی را نمیتوان جایگزین جای دیگری کرد.
علاوه بر طبیعت بکر و زیبا و درختانی که در مه فرو میروند، در ارسباران شاهد تاریخی نسبتاً طولانی و آثار تاریخی ارزشمندی هستیم که نشان میدهد ارسباران نه فقط به لحاظ طبیعت بلکه از لحاظ تاریخی هم اهمیت دارد.
در ادامه تعدادی از معروفترین جاهای دیدنی جنگل ارسباران از جمله جاذبههای طبیعی و تاریخی را معرفی میکنیم که دسترسی خوبی هم دارند.
برای شما که سراغ بکرترین مقاصد برای سفر هستید، لیستی از زیباتری جاذبه های گرگان را در این مطلب داریم که به اندازه این جنگلها بکر و زیبا هستند.
ییلاقات ارسباران
در منطقه سرسبز ارسباران ییلاقهای فراوانی وجود دارد که جان میدهد برای چند روز پناه آوردن به طبیعت بکرِ بکرِ بکر و تنفس اکسیژن خالص. یکی از معروفترین ییلاقات ارسباران ییلاق ایل بسطاملو است که در حدفاصل مراتع روستاهای شجاع آباد و قلعه بابک قرار دارد و گفته میشود تقریباً ۲۳ هزار کوچنشین در این منطقه زندگی میکنند.
به دلیل ارتفاع زیاد، این ییلاق همیشه از آبوهوای بسیار مطبوع و خنکی برخوردار است، حتی در فصل تابستان. اگر تابستان هم به آنجا سفر کنید باید لباس گرم با خودتان ببرید چون بهخصوص شبهای سردی دارد.
کوههای روستای علیآباد، چپرلی و آقداش از دیگر ییلاقهای ارسباران هستند.
با سفر به این ییلاقات علاوه بر برخورداری از مناظری زیبا و آبوهوایی دلپذیر و پاک، این فرصت برایتان فراهم میشود که از نزدیک با سبک زندگی و فرهنگ مردم مهربان عشایر آشنا شوید.
مطمئن باشید که یکی از نابترین تجربههای سفر برایتان خواهد بود.
اگر اهل طبیعتگردی هستید و ساکن تهران، به راحتی در اینجا میتوانید آدرس ییلاق های اطراف تهران را برای یک سفر کوتاه آخر هفتهای پیدا کنید.
قلعه بابک؛ ماجراجویی تاریخی در دل جنگلهای سرسبز ارسباران
مهمترین و البته معروفترین جاذبه تاریخی جنگل ارسباران قلعه بابک است که داستان جالبی هم دارد. نام قلعه بابک از بابک خرمدین گرفته شده است، سردار ایرانی که ۲۰ سال علیه خلیفه معتصم عباسی جنگید و مقاومت کرد.
این قلعه مقر فرماندهی و مبارزه خرمدینان بود و به لحاظ معماری سازهای کمنظیر است. قلعه بابک در بالای قلهای مرتفع در ۳ کیلومتری شهر کلیبر قرار دارد و "دژ جمهور" و "قلعه بذ" نامهای دیگر آن است.
میخواهیم کمی بیشتر از ساختار قلعه بابک بگوییم که نمادی از ایستادگی و مقاومت است. این قلعه با ابزارهای آن زمان که مسلماً به پیشرفته بودن ابزارهای امروزی نمیرسد و در بالای کوهی سنگی ساخته شده است؛ اما چنان ساختار غیرقابلنفوذی دارد که در تمام آن سالها هیچ مهاجمی نتوانسته قلعه را فتح کند و دیوارهای اصلی آن هنوز هم سالم هستند.
قلعه در جایی قرار دارد که به تمام راههای ورودی مسلط است و همچون مانعی بزرگ و محکم در مقابل دشمنان بود. اما در آخر بهخاطر خیانت افشین بابک خرمدین را به نیروهای معتصم تحویل میدهند و اعدام میشود.
حالا که سمت آذربایجان هستیم چرا تنی به آب نزنیم و در آبگرم سرعین آبتنی نکنیم؟
مسیر دسترسی به قلعه بابک در جنگل ارسباران
از کلیبر ۳ کیلومتر که به سمت جنوب غربی بروید به "دره سی" میرسید. کمی بعدازاین که از دره سی گذشتید به کمپ قلعه بابک میرسید و از آنجا میتوانید با جیپ و پرداخت هزینهای کم به اول مسیر پیادهروی بروید.
البته کسانی که کوهنورد هستند این مسیر را از دره سی با حدود ۳ الی ۴ ساعت پیادهروی و کوهنوردی طی میکنند و به قلعه بابک میرسند.
راستی اگر تابستان در این مسیر باشید عشایر شاهسون را میبینید که به ییلاق آمدهاند و در حال پختن نان و دوشیدن شیر دام هستند، تجربه بسیار لذتبخشی برایتان خواهد بود.
دره و پارک جنگلی مکیدی
بعد از بازدید از قلعه بابک و گشتوگذار در آن اطراف پیشنهاد میکنیم که حتماً به دره جنگلی مکیدی هم سر بزنید تا زیبایی طبیعت آن منطقه بار دیگر شما را شگفتزده کند. این دره و پارک جنگلی با قلعه بابک همجوار است و به همین دلیل به آن "دره قلعه" و " قلعه درهسی" هم میگویند.
دره و پارک جنگلی مکیدی در غرب قلعه بابک واقع شده است و برای رسیدن به مکیدی باید مسیرتان را در جاده آسفالت قلعه ادامه دهید.
بعد از گذشتن از چند روستا از جمله روستای علیآباد به دره مکیدی خواهید رسید. در این پارک جنگلی امکاناتی مثل پارکینگ، آلاچیق، بوفه و آب آشامیدنی فراهم شده است.
وقت چیدن گیاهان دارویی است!
در این دره سرسبز و خوشآبوهوا چشمههای زیادی وجود دارد که زیبایی پارک جنگلی مکیدی را دوچندان کردهاند و آرامشی وصفناپذیر به این منطقه بخشیدهاند.
همچنین تنوع گیاهی پارک جنگلی مکیدی زیاد است و میتوانید انواع گیاهان دارویی مثل آویشن، بومادران، شیرینبیان و بابونه را در این منطقه پیدا کنید.
بهترین زمان برای جمعآوری این گیاهان دارویی در مکیدی، اواسط بهار تا اوایل تابستان است؛ پس زودتر بار سفر را ببندید و به دل جاده بزنید.
منطقه حفاظتشده آینالو
جنگل ارسباران با وجود مناطق بکر و نابی که در آن جا خوش کردهاند تکهای از بهشت بر روی زمین است. یکی از این مناطق ناب و سرسبز، منطقه حفاظتشده آینالو واقع در ۴۰ کیلومتری شمال غربی قلعه بابک و ۵۰ کیلومتری کلیبر است.
از جاذبههای این منطقه میتوان عمارت آینالو، عمارتی قدیمی متعلق به یک تاجر ارمنی و بهجامانده از دوره قاجار را نام برد که اهالی میگویند نام منطقه آینالو از این عمارت گرفته شده است.
آینالو به معنی آینهای است و ظاهراً به سقف فلزی این عمارت قدیمی اشاره دارد که نور را مثل آینه منعکس میکند.
به حیات وحش و جنگلهای بکر کهن علاقهمندید؟ اینجا درباره جنگل های هیرکانی بخوانید و این میراث ارزشمند چند هزارساله را بشناسید.
گوزنها در آینالو
جاذبه دیگر آینالو، محل نگهداری و تکثیر گوزنهای بومی منطقه (مارال) است که در کنار جاده و بعد از آینالو قرار دارد.
محل نگهداری مارالها کاملاً حصارکشی شده است و سازمان حفاظت محیطزیست تلاش میکند تا از شکار و انقراضشان جلوگیری کند.
البته بخشی از این منطقه حفاظتشده به بازدید عموم اختصاص داده شده است و میتوانید از نزدیک مارالهای زیبا را تماشا کنید.
کلیسای آینالو
در منطقه آینالو دقیقاً کلیسایی با همین نام سالها پیش ساخته شده که ساختمان کلیسا هنوز هم کاملاً سالم است و اگر به آنجا بروید تمام نقش و نگارهای روی دیوارها و برج ناقوس را میتوانید ببینید.
فقط آن مسیر جاده ندارد و باید برای رفتن به کلیسا حدود یک کیلومتر پیادهروی کنید. دو کلیسای وینق و ناپشته دیگر کلیساهای این منطقه هستند که حدود ۱۰۰ سال قدمت دارند و جزو آثار تاریخی ارزشمند در منطقه ارسباران محسوب میشوند.
اگر به عبادتگاههای کهن علاقه دارید، اینجا درباره آتشکده یزد بخوانید.
اقامت در طبیعت آینالو
تا جنگل ارسباران بیایید و یک شب را در چادر در دل طبیعت آینالو نمانید؟ حقیقتاً که حیف میشود.
کمپ آینالو در جنگل ارسباران امکان شبمانی در طبیعت ناب و زیبای جنگلی را برای مسافران فراهم کرده است؛ این تجربه هیجانانگیز را از دست ندهید. اهالی این منطقه میگویند که بهترین زمان سفر به جنگل آینالو ارسباران از اواسط بهار تا اواسط پاییز است.
گونههای گیاهی و جانوری ارسباران
جنگل ارسباران از نوع جنگلهای هیرکانی است و از نظر سرسبزی و پوشش گیاهی به جنگلهای شمال کشور شباهت زیادی دارد.
جنگلهای هیرکانی از دوره سوم زمینشناسی باقی ماندهاند و میلیونها سال از عمرشان میگذرد. ارسباران گونههای گیاهی متنوع و طبیعت بکر و شگفتانگیزی دارد که هر مسافری را شیفته خودش میکند.
این منطقه از نظر تنوع گونههای زیستی و دارا بودن گونههای نادر در کشورمان بینظیر است.
البته که در جنگلهای ارسباران فقط بافت گیاهی منحصربهفرد نیست، بلکه این منطقه به لحاظ تنوع جانوری هم بسیار حیرتآور است. به دلیل تنوع بالای حیاتوحش این منطقه، به آن موزه حیاتوحش ایران هم گفته میشود. بهخاطر همین ویژگی و اهمیت زیستمحیطی جنگل ارسباران بین سالهای ۵۰ و ۵۲ ابتدا بهعنوان منطقه ممنوعه و سپس منطقه حفاظتشده اعلام شد.
گونههای گیاهی
در رابطه با گونههای گیاهی این منطقه میتوانیم این نکته را هم اضافه کنیم که حدود ۱۵ درصد گونههای گیاهی ایران مختص منطقه ارسباران است. از گونههای گیاهی ارسباران میتوان موارد زیر را نام برد:
- بلوط
- کیکم
- سماق
- زرشک
- گلابی وحشی
- سیب وحشی
- انار وحشی
- بوتههای تمشک و زغالاخته
- میوه بومی قرهقات که در اواسط تابستان میرسد
بیش از ۲۵۰ نوع قارچ از جمله قارچ گرانقیمت و کمیاب دنبلان نیز در این منطقه بهوفور میروید و به طور کل حدود ۱۴۰۰ گونه گیاهی و قارچی در ارسباران وجود دارد.
درختان ویژه جنگل ارسباران
درختان منطقه ارسباران از نوع پهنبرگ و ترکیبی از درختان نمپسند منطقه مرطوب شمال و نیمهخشکپسند جنگلهای زاگرس است. از جمله این درختان زبان گنجشک، داغداغان، کرب، اوری، گیلاس وحشی و بلوط هستند.
گونههای جانوری
جانوران منطقه ارسباران بسیار متنوع هستند، بهطوریکه حدود ۲۲۰ گونه پرنده، ۳۸ گونه از خزندگان نادر، ۴۸ گونه پستاندار، ۲۲ گونه ماهی و گونههای متعدد دوزیستان در ارسباران وجود دارد.
برخی از جانوران و گونههای نادر این منطقه عبارتاند از:
- سیاه خروس (اینگونه فقط در ارسباران و اطراف رود ارس دیده میشود.)
- مارال
- سیاهگوش (وشق)
- خرس قهوهای
- اردک سرسفید
- پلنگ
- میشمرغ
- کبک، قرقاول و دراج نیز به تعداد نسبتاً بیشتری در جنگلهای ارسباران یافت میشوند.
یکی دیگر از بکرترین جنگلهای کشور، جنگل لفور است که زیباییهای بیشماری دارد.
پیشینه تاریخی جنگل ارسباران
ارسباران علاوه بر این که طبیعت بینظیر و شگفتانگیزی دارد، از جنبه تاریخی هم از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است. برخی از اسناد و روایات تاریخی حکایت از قدمت بالای این منطقه دارند.
برای مثال ابن هوقال جغرافیدان قرن ۴ هجری در کتابش از جنگل ارسباران نام برده و گفته است که مردم ترک در آنجا زندگی میکنند.
همچنین یاقوت حموی حدود ۸۰۰ سال پیش از اقدامات بابک خرمدین در ارسباران میگوید. همانطور که میدانید قلعه بابک از آثار تاریخی این منطقه در زمان ساسانیان ساخته شده است و جایی بوده که خرمدینان در آن علیه معتصم عباسی شورش کردند.
قلعه پشتو، قلعه جوشین و دژ قهقهه از دیگر آثاری هستند که تاریخ طولانی منطقه ارسباران را تأیید میکنند.
ساکنان و بومیان جنگل ارسباران
علاوه بر بابک خرمدین شخصیتهای مهم دیگری همچون ستارخان از رهبران جنبش مشروطهخواهی نیز از اهالی این منطقه بودهاند و بومیان و اهالی منطقه نقش مهمی در جنبش مشروطه داشتهاند.
منطقه ارسباران در رویدادهای سیاسی هم نقش مهمی داشته است؛ برای مثال در زمان قاجار عباس میرزا هنگام مبارزه با نیروهای روس، اهر را بهعنوان میدان جنگ انتخاب کرد و در این میان عشایر ارسباران کمک و حمایت بسیار زیادی کردند.
بهترین زمان بازدید از جنگل ارسباران
وقتی مقصد سفر را انتخاب میکنیم یکی از مهمترین مواردی که باید به آن دقت کنیم بهترین زمان سفر به آن منطقه است. در واقع باید شرایط آبوهوایی را بدانیم تا بتوانیم بهترین زمان را برای سفر انتخاب کنیم که هم هوا خوب باشد و هم طبیعت در اوج زیبایی خودش.
منطقه ارسباران کوهستانی و جنگلی است و آبوهوای هوای سرد و خشکی دارد. گفته میشود دمای هوا را در آنجا باید ۱۰ درجه کمتر از تبریز در نظر گرفت.
با این توضیحات مسلماً سفر به جنگلهای ارسباران در پاییز (بهخصوص اواسط پاییز) و زمستان چندان توصیه نمیشود.
همچنین جنگل ارسباران در فروردین سرسبز و زیبا اما سرد است. از اواسط بهار تا آخر تابستان را میتوان بهترین زمان بازدید از جنگل زیبای ارسباران دانست.
در این ایام سال میتوانید از آبوهوای خنک، تماشای جنگل و مراتع سرسبز و درختان پربرگ ارسباران لذت ببرید و سفری فراموشنشدنی را تجربه کنید.
یکی جاذبه های دیدنی همان اطراف که پیشنهاد میکنیم دیدنش را از دست ندهید، تخت سلیمان است.
نکاتی که در بازدید از جنگل ارسباران باید رعایت کنید چیست؟
قبل از سفر به هر منطقهای باید نکات لازم درباره بازدید از آن منطقه را بدانید تا با آگاهی سفر کنید. در ادامه مهمترین نکات در رابطه با بازدید از منطقه ارسباران را با شما در میان میگذاریم.
مراقب طبیعت باشید
همه ما در قبال طبیعت و برای حفظ و نگهداری آن مسئول هستیم. این که در لحظه از زیبایی طبیعت لذت ببریم و به نکات زیستمحیطی دقت نکنیم، نتیجهای جز ویرانی طبیعت نخواهد داشت. دیگر طبیعتی نمیماند که خودمان و آیندگان شاهد زیباییاش باشیم.
متأسفانه ارسباران هم مانند دیگر بخشهای طبیعت ایران تا حدودی درگیر معضلاتی مثل آتش زدن جنگل و مراتع، پخش زباله، رهاسازی پسماندها و... بوده است و نظارت کافی هم بر این مسئله نیست.
وظیفه تکتک ماست تا در حد توان خود از منابع طبیعی بهتر مراقبت کنیم. حتماً کیسهزباله با خود ببرید.
نکته مهم دیگر این که زیاد به حیوانات جنگل نزدیک نشوید؛ ممکن است احساس خطر کنند و شما و خودشان را به دردسر بیندازند. از شکستن شاخه و برگ درختان هم بدیهی است که باید خودداری کنیم!
لباس مناسب و لوازم ضروری سفر
هنگام سفر به ارسباران باید همراه خود لباس گرم، بارانی و لباس ضدآب ببرید؛ چون این منطقه حتی در فصل تابستان هم خنک است؛ بهخصوص شبها.
کفش کوهنوردی (بههرحال منطقه جنگلی و کوهستانی است و قرار است زمان زیادی پیادهروی و جنگلنوردی کنید)، کرم ضدآفتاب، پاوربانک، دوربین برای ثبت عکسهای زیبا و مقداری خوراکی و آب آشامیدنی (تا به جایی برسید که بتوانید خرید کنید) هم تعدادی دیگر از لوازم ضروری سفر به جنگل ارسباران است.
اجاره اقامتگاه در جنگل ارسباران
برای اقامت در منطقه ارسباران گزینههای مختلفی از هتل جنگلی گرفته تا کلبه چوبی و ویلا جنگلی ارسباران و سوئیت و همچنین کمپ در طبیعت پیش روی گردشگران است.
یک انتخاب این است که روز را در جنگل به گشتوگذار سپری کنید و برای اقامت شب به شهرهای اطراف مثل تبریز و کلیبر بروید و در یکی از هتلها، هتلآپارتمانها یا خانهها و سوئیتهایی که به مسافران اجاره داده میشود بمانید.
در این صورت میتوانید در سایت جاباما از میان بهترین اقامتگاههای تبریز و کلیبر باتوجهبه بودجه و سلیقهتان اقامتگاهی مناسب انتخاب و رزرو کنید.
از بین هتل های جنگل ارسباران، هتلآپارتمان آنزا در کلیبر مورد خوبی است. تبریز هم که امکانات اقامتیاش بسیار متنوع و خوب است.
به جز اجاره سوئیت در جنگل ارسباران گزینه دیگر چادر زدن و اقامت در دل طبیعت است که با رعایت نکات و توجه به اصول کمپینگ که در ادامه ذکر میکنیم، تجربه بسیار ناب و لذتبخشی خواهد شد.
اصول کمپینگ در جنگل ارسباران
تعداد زیادی از طبیعتگردان بهخصوص حرفهایترها، برای اقامت در مناطق مختلف جنگل چادر میزنند. کمپینگ در طبیعت جنگلی آن چیزی است که هرکدام از ما باید حداقل یکبار تجربه کنیم؛ آن هم در جنگل زیبا و سرسبزی مثل ارسباران.
برای اقامت کانکسهایی رایگان در جنگل ارسباران وجود دارد و آلاچیقهای عشایر هم گزینه خوبی است و تجربه خاصی را رقم میزند. اما برای این که هنگام کمپینگ در طبیعت مشکلی پیش نیاید باید به نکاتی دقت کنید که مهمترین آنها عبارتاند از:
- اگر تنها به جنگل ارسباران سفر میکنید بهتر است قید چادر زدن و شبمانی در طبیعت را بزنید و از اقامتگاههای شهر کلیبر یا تبریز استفاده کنید.
- کمپینگ و شبمانی در طبیعت برای خانوادههایی که کودک دارند هم چندان مناسب نیست.
- چادر مسافرتی، کیسهخواب، چراغقوه، شارژر همراه، کبریت یا فندک و نقشه محدوده کمپینگ از جمله ابزار اصلی کمپینگ است که باید همراه خود داشته باشید.
- مواد غذایی و آب کافی همراه خود داشته باشید.
- جعبه کمکهای اولیه شامل وسایلی همچون پماد سوختگی، چسبزخم، بانداژ، قیچی، داروی مسکن یا هر داروی خاصی که مصرف میکنید، ضدآفتاب، پماد گزیدگی و... میشود و این موارد باید حتماً همراهتان باشد.
- لباس و کفش مناسب بپوشید و دو دست لباس اضافه هم همراه خود داشته باشید.
- درست کردن اصولی آتش را حتماً یاد بگیرید و اگر آتشی روشن کردید یادتان نرود آن را خاموش کنید. یک لحظه سهلانگاری شما میتواند جنگلی را به آتش بکشد.
اگر اهل کمپینگ هستید، بهترین جاهای ایران برای کمپینگ تابستانی را اینجا پیدا کنید.