تابستان‌ها فرصت مناسبی برای طبیعت‌گردی و بیرون زدن از خانه است. مدرسه‌ها تعطیل‌ و روزها طولانی‌اند و خبری از سرما که زمستان‌ها در طبیعت بیشتر خودش را نشان می‌دهد، نیست. اما هنوز معضلی به اسم گرما وجود دارد که البته مناطق ییلاقی اطراف تهران این مشکل را هم حل کرده‌اند و می‌توان بدون رنج کشیدن در گرما از گردش تابستانی لذت برد. روستای آهار یکی از مناطق ییلاقی اطراف تهران است؛ باغ‌های پر درخت، کوهستان‌های سرسبز، آب‌وهوای پاک و لطیف و چشم‌انداز زیبا توجه بسیاری از گردشگران را به خودش جلب کرده است. با ما همراه شوید تا از چند و چون راهنمای سفر به آهار مطلع شوید:


روستای آهار کجاست؟


آهار در منطقه خوش‌وآب هوای رودبار قصران نزدیک شمیرانات واقع شده است. منطقه رودبار قصران جزو منطقه‌های سرسبز و دل‌انگیز و ییلاقی اطراف تهران است و روستاهای این منطقه هم برای اقامت و گردشگری مشهور هستند.


روستای آهار در دامنه‌ی کوهستان البرز و روستاهای فشم قرار دارد اما نسبت به سایر روستاهای ناحیه موقعیتی دنج‌تر دارد و بکرتر هم هست. اطراف روستا پوشیده شده از کوه است و بسیاری از کوهنوردان برای صعود به قله‌های اطراف این روستا را انتخاب می‌کنند. روستای آهار علاوه بر دنج بودن و سرسبزی، وسیع هم هست و بزرگ‌ترین روستای منطقه رودبار قصران به شمار می‌رود.


سفر به آهار
روستای آهار

رودهای روستای آهار


معمولا روستاهای خوش‌آب‌وهوا و خوش‌منظره بدون حضور آب تکمیل نمی‌شوند. آهار هم از این قاعده مستثنی نیست و رودهای پرجوش و خروش اطراف روستا هم موجب زیبایی و سرسبزی روستا شده‌اند و هم آب مورد نیاز برای کار و زندگی را تامین می‌کنند. با رودهای روستای آهار آشنا شوید:


رودخانه شکرآب


این رودخانه معروف‌ترین رودخانه روستا است و ۱۵ کیلومتر بلندی دارد. شکرآب از دامنه‌های کوه صندوق‌چال سرچشمه می‌گیرد و در مسیر خود از دره‌های کوه تارچشمه و روستاهای متعددی می‌گذرد و حیات و زندگی می‌بخشد.


رودخانه های اطراف تهران برای شنا و ماهی گیری آخر هفته ها.


رودخانه پیش کنک


این رودخانه هم مانند رودخانه شکرآب از سی چال سرچشمه می‌گیرد و در پایین روستای آهار به شکرآب می‌پیوندد و در نهایت به رود جاجرود می‌ریزد.


روستای آهار
سفر به آهار

نام آهار از کجا آمده است؟


در گذشته روستای آهار به نام اوها شناخته می‌شد که تغییر شکل داد و به اوهر تبدیل شد. ساکنان پیشین روستا مسیر ورودی را گل اوهر می‌نامند. او در گویش روستایی به معنی آب و هر یعنی آسیاب. با وجود دو رودخانه‌ی پرآب نام‌گذاری روستا طوری که با آب مربوط باشد چندان عجیب و دور از ذهن نیست.


اگر اهل گشت و گذار هستید و ساکن تهرانید، قطعا یک فهرست از بهترین و خوش آب و هواترین ییلاق های اطراف تهران به کارتان می‌آید. البته که آهار یکی از زیباترین‌های آن‌هاست ولی اگر می‌خواهید هر آخر هفته به یکی از ییلاق‌ها و جاهای دیدنی و سرسبز نزدیک تهران بروید، می‌توانید سری به مطلب معرفی بهترین جاهای دیدنی اطراف تهران برای سفر یک روزه در مجله جاباما بزنید.


دیدنی‌های روستا در سفر به آهار


روستای آهار به باغ‌های پردرخت که پربار هم هستند، رودهای خروشان و سرسبزی‌اش معروف است. با دیدنی‌های روستا در سفر به آهار بیشتر آشنا شویم:


روستای شکرآب


با پیاده‌روی دو ساعته در هوای فرح‌بخش و دل‌انگیز روستا می‌توانید خودتان را به بخش ییلاقی روستا یعنی روستای شکرآب برسانید. شکرآب که رودی هم به همین نام دارد باغ‌های گیلاس و آلبالوی فراوانی دارد و در فصل بهار شکوفه‌های درخت‌ها منظره‌ای زیبا و خیره‌کننده پدید می‌آورد. فصل پاییز هم برگ‌های رنگارنگ فضا را کارت پستالی می‌کند.


امام‌زاده طاهر و زاهد


در امتداد روستای شکرآب و در میان باغ‌ها، مقبره دو تن از بزرگان قرار دارد. بنای این مقبره به دوره‌ی قاجار برمی‌گردد و با داشتن سرویس بهداشتی و مغازه‌های متعدد مکان مناسبی برای استراحت کوهنوردان خسته و گردشگران است.


آبشار شکرآب


در ادامه مسیر امام‌زاده دوراهی وجود دارد که راه راست به آبشاری پرآب و راه چپ برای صعود به قله توچال است. در راه سمت راست با ده دقیقه پیاده‌روی می‌توانید به آبشار برسید که در دره‌ای سرسبز قرار گرفته و حدود ده متر ارتفاع دارد.


آبشار شکرآب
آبشار شکرآب

روستای ده تنگه


دیگر دیدنی آهار روستای ده تنگه در شمال غربی روستا است که طبیعتی بی‌نظیر دارد. ده تنگه مسکونی نیست و کشاورزان و باغ‌داران به صورت فصلی از آن استفاده می‌کنند بنابراین شاید محل مناسبی برای اقامت نباشد.


قله قلعه دختر و قصر دخترک


فتح قلعه دختر و قصر دخترک کار کسانی است که اهل کوه‌نوردی و پیاده‌روی‌های طولانی هستند. برای رسیدن به این قلع باید ۵ ساعت از آهار پیاده‌روی کنید. این قله نه تنها زیبایی طبیعی دارد بلکه بالای آن خرابه‌ای وجود دارد که از دوران ساسانیان باقی مانده و به قصر دخترک مشهور است. قصر دخترک در گذشته آتشکده بوده اما امروز چیز زیادی از آن باقی نمانده است.


میوه‌های آبدار و خوش‌طعم


بالاتر به باغ‌های آلبالو و گیلاس روستا اشاره کردیم. اوج شکوفایی درختان روستا اواخر بهار و تابستان است و با سفر به آهار می‌توان دلی از عزا درآورد. همچنین به جز آلبالو و گیلاس، در این روستا گیاهان دارویی متعددی هم وجود دارد که می‌توان تهیه کرد و برای انواع بیماری و سرماخوردگی گیاه دارویی ارگانیک را مصرف کرد.


باغ‌های میوه روستای آهار
روستای آهار

تماشای مراسم تعزیه سنتی


وسعت روستای آهار باعث شده سه مسجد بزرگ در آن ساخته شود. مسجدهای بالامحله، سادات و جامع در روزهای محرم مراسم تعزیه و عزاداری سنتی برپا می‌کنند که تماشای آن خالی از لطف نیست.


سفر به آهار


روستای آهار در فاصله ۲۳ کیلومتری از شمال غربی گلندوک در لواسان قرار دارد. این روستا در محل تلاقی دو تنگه بین دهستان ده تنگه و قله‌های توچال با مرز شهرستانک قرار دارد.


برای سفر به آهار باید ابتدا به بزرگراه شهید بابایی در شمال شرقی تهران برسید، بعد در امتداد بزرگراه مسیر را تا ورودی جاده لشگرک ادامه دهید و وارد جاده شوید. از ابتدای جاده لشگرک تا آهار ۳۳ کیلومتر فاصله است. پس از رسیدن به پلیس راه انتهای جاده مسیر را تا فشم ادامه دهید. پس از عبور از حاجی آباد و اوشان و قبل از فشم باید وارد خروجی دره بهشت شوید. این جاده‌ی فرعی مسیر شما تا روستای آهار است.



پاییز روستای آهار
پاییز روستای آهار

آب و هوای روستای آهار


کوهستانی بودن روستا و حضور رودخانه‌ها حکایت از آب و هوای سرد در زمستان و آب و هوای ملایم و مطبوع در تابستان می‌دهند. فصل بهار و تابستان هوا بسیار دلپذیر و فرح‌بخش است و بهترین زمان سفر به آهار برای گردشگری است. اما به خاطر داشته باشید به خاطر تابش مستقیم خورشید در تابستان و پاکی هوا، آفتاب‌سوختگی عارضه‌ای معمول است. بنابراین پیش از گردش از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.


بهترین زمان سفر به آهار


همان‌طور که اشاره کردیم بهار و تابستان طبیعت در سرسبزترین حالت خودش قرار دارد و همه‌چیز دلپذیر و روح‌نواز است. اگر هوای خنک‌تر را ترجیح می‌دهید، فصل بهار به‌خصوص اردیبهشت‌ماه بهترین زمان گردش در این روستا است. درختان غرق در شکوفه تصویری خیره‌کننده می‌سازند و هوای پاک و لطیف موجب سرزندگی می‌شود. تابستان میوه‌ها به بار می‌نشینند و به قول قدیمی‌ها گردش هم فال است و هم تماشا. فصل پاییز هم زیبایی خاص خودش را دارد و برگ‌های هزار رنگ منظره‌ای مناسب جهت عکاسی ایجاد می‌کنند. زمستان تنها فصلی است که برای گردشگری توصیه نمی‌شود و سرما و یخ‌بندان شرایط اتراق و گشت‌وگذار را فراهم نمی‌کند.



اقامت در روستای آهار


در روستا هتل وجود ندارد اما اتاق‌های اجاره‌ای جهت اتراق مسافران وجود دارد که می‌توانید از میان آن‌ها انتخاب کنید. همچنین ویلا و خانه‌های روستایی منطقه هم جهت اقامت مسافران ایجاد شده‌اند.


سفر به آهار
روستای آهار

وسایل مورد نیاز در سفر به آهار


  • اگر قصد پیاده‌روی و دیدن جاذبه‌های روستا را دارید حتما کفش مناسب پیاده‌روی و کوه‌نوردی همراه داشته باشید. همچنین بهتر است لباس‌های سبک و راحتی بپوشید که مزاحم پیاده‌روی نشوند. در فصل پاییز و اوایل بهار لباس گرم را فراموش نکنید.
  • اگر قصد کوهنوردی حرفه‌ای دارید فهرست وسایلی که همراه می‌برید باید کامل‌تر باشد. وسایل لازم برای چادر زدن، یخ‌شکن، بادگیر، عصای کوهنوردی، موادغذایی و آب چند مورد از وسایل لازم برای کوه‌نوردی در آهار هستند.
  • حیوانات وحشی همچنان در مناطق اطراف روستا زندگی می‌کنند بنابراین بهتر است در سفر به آهار مناطق دور از دسترس را برای چادر زدن انتخاب نکنید.
  • فراموش نکنید تمام باغ‌های این روستا را باغ‌داران اداره می‌کنند و چیدن میوه بدون اجازه آن‌ها درست نیست و بهتر است از خودشان میوه تازه و طبیعی بخرید.
  • تماشای مناظر طبیعی و بدیع روستا بدون همراه داشتن دوربین عکاسی برای خاطره‌سازی لطفی ندارد. پس دوربین عکاسی را فراموش نکنید.

پاسخ به چند سوال رایج در مورد سفر به آهار


شکرآب کجاست؟


شکرآب معروف‌ترین رودخانه آهار است که در مسیر خود از دره‌های زیادی می‌گذرد و یکی از دیدنی‌ترین مناطق آهار به ویژه به عنوان یک ییلاق تابستانی نزدیک تهران به شمار می‌رود. در سفر به آهار در که در نزدیکی شمیرانات و کوهپایه البرز است، می‌توانید این رودخانه زیبا را ببینید.


از کجا به آهار برویم؟


آهار دقیقا در مسیر جاده لشگرک به فشم قرار دارد و از جمله روستاهای بسیار زیبای شهرستان شمیران است. مسیر دسترسی به آهار از میدان اوشان به سمت جاده لشگرک است. اگرچه این مسیر آسفالته است اما اگر بخواهید به روستاهای آهار برسید، حتما باید ماشین آفرود داشته باشید یا ترجیحا این مسیر را پیاده طی کنید.


تهران اگرچه غبارآلود است و در بسیاری از روزهای سال هوای آلوده‌ای دارد، اما کمی که از آن دور شوید، در اطراف تهران روستاهای زیبایی را پیدا می‌کنید که هوا را به ریه‌هایتان باز می‌گرداند. سفر به آهار یکی از پیشنهادات ما برای یک آخر هفته گرم تابستانی است.